YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı)

yazar:

kategori: ,

YÖS en kısa tanımı ile bildiğimiz ÖSS’nin (ya da yeni adı ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı) yabancı uyruklu öğrenciler için olan versiyonudur. 2011 yılına kadar bu sınav Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından gerçekleştirilmekteydi ancak 2011 yılının ardından her üniversite kendi sınavını kendisi hazırlamaya başlamıştır.

Bundan sonra başvuru şartları, sınav tarihleri ya da sınav ücretleri gibi konular her üniversitenin kendi sayfasında ilan edilmeye başlanmıştır. Hangi üniversiteye gitmek isterseniz o üniversitenin web sayfasına girerek yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz. Kimi üniversiteler bir birlik oluşturup toplu bir sınav da yapabilmektedir. Bunların detaylarını üniversiteler ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’ndan alacağınız puanın 2 yıllık geçerliliği vardır ve bu 2 yıl içerisinde sınavına girdiğiniz üniversiteye başvuru yapabilirsiniz. Okullar genellikle YÖS ile gelecek olan öğrencilere her yıl %5 kontenjan ayırmaktadır. Transfer işlemleri için bu sınavın geçerliliği olmadığını unutmamalısınız. Eğer başka bir yüksek öğrenim kurumunda okuyorsanız, başka bir üniversiteye geçiş için o üniversiteye direkt olarak başvurmanız gerekmekte olup farklı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı İçeriği Nedir?

YÖS içeriği genel olarak temel Türkçe ve temel öğrenme becerileri (matematik, geometri ya da genel yetenek gibi) başlığı altında incelenmektedir. Yaklaşık soru sayısı 80 ile 100 arasında değişiklik göstermektedir. Bu sınavı İngilizce dilinde yapan okul olduğu gibi Türkçe yapan okul da bulunmaktadır. Çünkü kimi üniversitenin eğitim dili İngilizce iken kimisi ise Türkçe dilinde eğitim vermektedir. Bu yüzden kimi üniversite dilerse YÖS sonrasında bir de Türkçe yeterlilik sınavı yapmaktadır.

Ancak daha detaylı olarak YÖS içeriğine bakacak olursak, net bir şey söylemek mümkün değildir. Çünkü her üniversite sınav içeriğini kendisi belirlemektedir. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi YÖS’ü, 50 matematik sorusundan oluşurken Yıldız Teknik Üniversitesi IQ sorusu da soruyor. Kısacası hangi bölümde ve üniversitede eğitim almak istiyorsanız, içerikleri kesin öğrenmek için web sayfalarını ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

YÖS Sınav Tarihleri Ne Zaman?

Bu sınavın YÖK’ten alınıp üniversitelere verilmesinden sonra YÖS’ün belli bir tarihi de olmamaya başlamıştır. Çünkü her üniversite kendi belirlediği tarihte bu sınavı yapmaktadır. Bu yüzden de kesin tarih konusunda net bir şey söylemek mümkün değildir. Hangi üniversitelere gitmek istiyorsanız ona göre üniversitenin web sayfasından sınav tarihini öğrenebilirsiniz.

YÖS Nasıl Başvurulur?

Genellikle başvuru şartları her üniversitenin birbirine yakın olsa da, gitmek istediğiniz üniversiteleri araştırıp daha kesin bir bilgiye ulaşmanız mümkündür. Ancak genel olarak istenen şart sadece yabancı bir pasaportunuzun olması, lise son sınıfta ya da mezun durumunda olmanız gerekmektedir. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta şudur, doğumla TC uyruğu kazandıysanız sonradan çifte vatandaşlık almış olsanız bile bu sınava başvuruda bulunamazsınız. Ayrıca yabancı uyruğunuz olmazsa da, eğer lise eğitiminizi yurtdışında tamamladıysanız bu sınava girmeye hak kazanırsınız. Başvurular genellikle üniversitelerin web sayfalarından online bir şekilde yapılır.

YÖS ile İlgili Tavsiyeler

Türkiye’de bir üniversitede okumak isteyen bir yabancı uyruklu öğrencinin girmesi gereken YÖS sınavı her üniversitede farklı tarihlerde ve formatlarda yapılmaktadır. Bu sebeple size en büyük tavsiyemiz, girebildiğiniz kadar çok üniversitenin YÖS’üne girin. Bu sayede herhangi birisinden kabul alma şansınız artacaktır.

YÖS’e hazırlanırken, gitmek istediğiniz üniversitenin geçmiş yıllarda çıkmış olan sorularını incelemenizde de fayda olacaktır. Bu sayede neyle karşılaşacağınızı bilirsiniz ve sınavdaki başarı oranınız artar.

Soruların hangi konulardan nerelerden geldiğini gördükten sonra da bunlara ilgili mutlaka konu anlatımlarını inceleyin ve sınava bu şekilde çalışın.