YÖS Sınavının İçeriği

yazar:

kategori:

Genel Bir Kural Yok!

YÖS Sınavının İçeriği ile ilgili şu an Türkiye’de tek bir sistem yoktur. Bu yüzden de üniversiteler kendi sistemlerini kendileri belirler. Ama bir genelleme yapacak olursak YÖS’ün içeriğinde 80 soru bulunur . Bu 80 sorunun içinde matematik, geometri ve IQ konuları vardır.Çoğunlukla bunun 40 ila 45’i matematik sorularıdır. Geri kalanlar da IQ sorularıdır.

Genel çizelge; 40 IQ, 25 matematik, 15 de geometri sorusu şeklinde olur. Genelde çizelge böyledir. Ama Türkiye’de bazı üniversiteler; örneğin 9 Eylül Üniversitesi öğrencileri hem fen hem genel kültür hem de Türkçe gibi derslerden sorumlu tutulur. Yani puan hesaplaması biraz daha farklıdır. Türkiye’de bunu sadece 9 Eylül Üniversitesi yapar. Diğer okulların birçoğu ise aynı sistem üzerinden devam eder.

Katsayı

Katsayıya gelince, söz gelimi sizin bazı üniversitelerden aldığınız puanlar düşük diyelim. 70 netiniz vardır ama puanınız düşüktür. Sadece Mat 1’de yahut sadece Mat 2’de iyisiniz diyelim. Eğer o genellemede Mat 2 yapan insan sayısı azsa ve siz o soruları doğru yaptıysanız puanınızın yüksek gelme ihtimali hayli yüksektir. Söz gelimi 60 net yapan bir öğrencinin 90-95 alması da mümkündür. Kaldı ki bunun  örnekleri de birçok gez gördük. Bu tamamen üniversitenin puan sistemiyle alakalı bir durumdur.

Puan Sistemi

Öğrenciler puan sistemlerine nereden bakabilirler peki?

Üniversiteler, sınavları yayınlandıktan sonra sitelerinde kılavuzları yayınlarlar. Mesela bazı üniversitelerde 4 yanlış 1 doğruyu götürür, bazılarında götürmez.Bunlara mutlaka sınava girmeden evvel detaylı bir şekilde bakmak lazım. Bazı üniversiteler sınavda çıkacak konuları daha evvelden açıklar bazısı bu açıklamayı yapmaz. Aslında çoğu yapmaz.  Eğer bir danışmanınız varsa bu konuları çok daha rahat bir şekilde danışabilirsiniz.

Gruplardan Öğrenilen Bilgi

YÖS’te maalesef bilgi kirliliği çok fazladır. Facebook ve WhatsApp gruplarında birçok öğrenci birbirini kandırmaya çalışabiliyor. Sınava başka öğrencilerin girmesini engellemeye çalışanlar oluyor. Bu yüzden sadece bir kişinin dediğine inanmayarak araştırmak gerekir. Biz soru soranları doğrudan üniversitenin kılavuzuna yönlendiriyoruz.Yani bilgiyi  doğrudan biz değilde, üniversite vermiş oluyor. Bu yüzden mutlaka araştırın ve okuyun.

Yösün Geçerlilik Süresi

Peki YÖS sınavının geçerlilik süresi ne kadar?

Bazı üniversiteler YÖS sınavı sonuçlarını 2 yıl kabul eder. Bazılarıysa 1 yıl kabul eder. Bu tamamen üniversiteden üniversiteye değişkenlik gösteren bir durumdur. Bunu da üniversitenin yayınladığı kılavuzdan öğrenebilirsiniz. Ya da öğrenci işlerine de sorabilirsiniz.