Vize almak, yurt dışı seyahatinizin en önemli noktalarından birisidir. İster eğitim amaçlı olsun, ister iş, isterseniz de sadece gezmek için yurt dışına gidiyor olun, eğer vizenizde bir sorun yaşarsanız seyahatiniz iptal olabilir. Bu sebeple vize alırken vize şartlarını tam anlamıyla yerine getirdiğinizden emin olmalısınız. Gitmek istediğiniz ülke seçiminizin ardından almak istediğiniz vize türüne ve bu vizeye başvururken yapmanız gerekenler konusunu detaylı bir şekilde araştırmak önemli bir husustur. Gelin Yaygın yapılan vize hataları neler bir bakalım.
Vize Başvurusunda Banka Hesabında Bulunması Gereken Miktar
En çok merak edilen ve hataya düşülen konulardan birisi de banka hesabınızdaki para konusudur. Konsoloslukların dikkat ettikleri noktaların başında, yolculuğunuzu finanse edip edemeyeceğiniz sorunsalı gelmektedir.
Kimi ülke sadece tek bir gün için banka hesabınızı incelerken kimi ülke ise çok daha geniş bir tarih aralığına bakmaktadır. Örneğin İngiltere’ye eğitim amacıyla gitmek isteyen öğrencilerin başvurmuş olduğu Tier 4 vizesinde banka hesabınızdaki son 28 günlük hareketlere bakılmaktadır. Avustralya konsolosluğu ise banka hesabınızın son 90 günlük dökümünü incelemektedir. Kimi ülkeler ise hesapta bulunan bu paranın kaynağını araştırmakta ve sizden kanıt istemektedir.
Bunun yanı sıra eğer size sponsor olan birisi varsa (aileniz, firmanız, akrabalarınız) bunların düzenli gelirleri olması gerektiğini unutmamalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise, bazı ülkelerin anne ve baba dışında bir sponsoru kabul etmiyor oluşlarıdır.
Vize Başvurusunda Niyet Mektubu
İrlanda ve Kanada gibi ülkeler dil eğitimi için gidiyor olsanız bile niyet mektubu talep etmektedirler. Niyet mektubunuzun özensiz olması ya da mektupta kendinizi yanlış ifade etmeniz vize almanız konusunda sorun yaratabilmektedir. Bu sebeple niyet mektuplarınıza gerekli özeni göstermenizi tavsiye ederiz. Örneğin gideceğiniz dil kursunun ya da yüksek öğretimin size sağlayacağı katkıları tutarlı bir biçimde yazarsanız konsolosluk sizin niyetinizin gerçekliğini ve gerekliliğini anlayarak vize vermek isteyecektir.
Reşit Olmayan Öğrencilerin Vize Başvurusu
18 yaşın altındaki öğrencilerin vize başvurusu için ülkelerin birçok talepleri bulunmaktadır. Bu talepleri detaylıca incelemeniz gerekmektedir. Örneğin Birleşik Krallık öğrencinin gidiş ve dönüş karşılanmasının ayarlanması, açık adres beyanı gibi fazladan durumların sağlanması istemektedir.
Vize Başvurusunda Mülakata Dikkat
Konsolosluklar genellikle vize başvurunuz öncesinde sizinle yüz yüze tanışmak istemektedirler. Ülkelerine kabul edecekleri kişinin kim olduğunu, niyetini ve bakış açısını öğrenmeyi hedefleyen bu mülakatlar, vize alım sürecinin en önemli parçalarından birisidir. Mülakata gitmeden evvel hazırlık yapmayı ihmal etmemelisiniz. Gideceğiniz ülke ve şehir hakkında fikir sahibi olmalısınız, gideceğiniz amacın içeriğini araştırmalısınız. Örneğin yüksek lisans eğitimi için gidiyorsanız, bu konuyla ilgili söyleyecek bir iki cümlenizin olması önemlidir. Aksi durumda bilinçsiz olarak gözükebilirsiniz ve vize başvurunuz red alabilir.
Vize Başvurusunda Evrakları Eksik Teslim Etmek
Bu türde bir hata en sık rastlananlar arasında yer almaktadır. Ülkenin vize başvurusu için istediği evrak listesini net bir biçimde öğrendikten sonra bu evrakların hepsini özenle tamamlamanız önemlidir. Bu noktada eksik evrak teslimi, işinizi ciddiye almadığınız anlamına gelmekle birlikte konsolosluğun sizin hakkınızda eksik bilgiye sahip olması demektir. Bu gibi bir durumda vize başvurunuza olumlu cevap gelmesi düşük bir ihtimaldir.
İlk Giriş Yapacağınız Ülke Vizesine Başvurmamak
Schengen vizesi 26 ülkede serbestçe dolaşmanızı sağlayan bir vize türüdür. Bu vizeyi aldıktan sonra bu 26 ülke arasında istediğiniz herhangi birisine kolaylıkla seyahat edebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken önemli nokta, ilk giriş yapacağınız ülkenin vize başvurusu yaptığınız ülke olması gerekmektedir. Yani Fransa vizesi alıp, ilk giriş olarak Almanya’ya gitmek sizin için sorun yaratabilecek bir husustur.