Yurtdisiegitim.net

Times Higher Education Dünya Üniversiteleri Sıralaması

2024 tablosu açıklandı!

Times Higher Education(THE) adındaki dünya üniversite sıralaması, dünya genelinde her yıl ilgi ile açıklanması beklenen en büyük ve en kapsamlı üniversite derecelendirmesi olarak öne çıkıyor. Sıralama, bir kurumun performansını beş alanda; öğretim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, endüstri ve uluslararası görünüm alanlarında ölçen, özen ve dikkatle kalibre edilmiş 18 performans göstergesinin esas alındığı bir metodoloji izlenerek belirleniyor.

Times Higher Education 2024 sıralaması da bu doğrultuda 16,5 milyon araştırma yayınındaki 134 milyondan fazla alıntının analizi ve dünya çapında 68.402 bilim insanından gelen anket yanıtları esas alınarak hazırlanmış olup, 108 ülke ve bölgeden, toplam 1.906 üniversiteyi kapsamaktadır.

Önemli bulgular

Oxford Üniversitesi, üst üste sekizinci kez sıralamanın zirvesinde yer alıyor ancak ilk beşte yer alan diğer üniversitelerin sıralamasında önemli değişiklikler meydana gelmiş durumda.

Stanford Üniversitesi sıralamada ikinci sıraya yükselirken, dünyanın en tanınan üniversiteleri arasında ilk sıralara oynayan Harvard Üniversitesi dördüncü sıraya geriledi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(MIT) bu yıl iki sıra yükselerek üçüncü sıraya yerleşti. Geçtiğimiz senenin üçüncüsü Cambridge Üniversitesi ise bu yıl beşinci basamakta kaldı.

Listeye yeni giren kurumlar içerisinde en yüksek çıkışı, 301-350 aralığında yer alan İtalyan üniversitesi Sacred Heart Katolik Üniversitesi gerçekleştirdi. Bu yıl tabloya ilk kez girmeyi başaran kurumların çoğunluğunun Asya‘da bulunuyor olması oldukça dikkat çekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri(ABD), tabloya girmeyi başaran tam 169 kurumu ve ilk 200’e girmeyi başaran 56 kurumu ile en çok temsil edilen ve en başarılı ülke olarak göze çarptı. Hindistan‘ın, 91 kurumla Çin‘i(86) geride bırakarak en çok temsil edilen dördüncü ülke olması da ülkede özellikle yazılım ve tıp alanlarında yapılan eğitim yatırımlarının meyvelerinin alındığını gösteriyor.

Tabloda ilk kez varlık gösteren ülkelerin ise Kosova, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya ve Ermenistan olduğunu görüyoruz.

Stanford Üniversitesi, öğretim ayağına liderlik ederken, Oxford ve Cambridge üniversiteleri araştırma ortamı açısından birinci sırada yer alıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki(BAE) Sharjah Üniversitesi, uluslararası görünümde en yüksek puanı alarak ilginç bir çıkış gerçekleştirmiş durumda.

Sıralanan 1.904 kuruma ek olarak, tabloda ismi yer almayan 769 üniversitenin daha “raportör” statüsünde listelendiği bildirildi. Bu, bu kurumların sıralama için gerekli verileri sağladıklarını ancak sıralama almak için uygunluk kriterlerini henüz karşılamadıklarını ve final masasında raportör olarak gösterilmeyi kabul ettiklerini ifade ediyor.

Tabloda yer alan Türk üniversitelerinin sayısı ise 97.
Ülkemiz üniversiteleri arasında zirvede, 351 – 400 basamakları arasında yer alan Koç Üniversitesi otururken, Koç’u takiben ülkemizdeki ilk 10 şu üniversitelerden oluşuyor: Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ), Sabancı Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi‘dir.

Sıralamaya göz atarak, hayalinizdeki üniversitenin tablodaki durumuna ve skorlarına göz atabilirsiniz.