Suriye’den Türkiye’ye “Türk Dili ve Edebiyatı” Eğitimi Yolculuğu

yazar:

kategori: ,

Suriye’den Türkiye’ye “Türk Dili ve Edebiyatı” Eğitimi Yolculuğun Nedir? Babam, uluslararası ticaret işi için sürekli Türkiye’ye gidip geliyordu. Türkiyeyi tanıyordu ve biliyordu. Bende bu sayede lise eğitimim burada tamamladım. Ailem, 2014 yılında Türkiye’ye gelme kararı aldıktan sonra hayatım değişti.

Türkçeyi Nasıl Öğrendin?

Türkiye’ye gelir gelmez Türkçe kursuna gittim. Çünkü hiç Türkçe bilgim yoktu. Yine geldiğim gibi okula yazdırıldım. Bu süreç benim için çok zor geçmişti. Dilimi geliştirmek için diziler izledim, şarkılar dinledim ve küçük çocukların okuduğu hikayeleri okudum.

Türkiyedeki Sınavlara Girme Hakkım Yoktu..

Türkiye’de yaşayıp eğitim almama rağmen, Suriye vatandaşı olduğum için buradaki üniversite sınavlarına girme hakkım yoktu. Bu yüzden bende YÖS sınavına hazırlandım.

Yös Sınavına Nasıl Hazırlandın?

Araştırarak sınava hazırlandım… YÖS sınavına hazırlanmak için öncelikle kendim araştırma yaptım. Araştırmalarımdan sonra iki yıl boyunca dershaneye gidip eğitim aldım. Gördüğüm her hocama sorular sorardım. Bu sayede YÖS sınavını kazandım.

Yös Kitapların Neydi?

Puza ve Metropol yayınevlerinin kitaplarını kullandım. Bana en çok yarar sağlayan kitap Puza olmuştu. Kitapta her bakış açısından fikirlere yönelik anlatım söz konusuydu.

Sınava Nasıl Hazırlandın?

Aslında çok çalışmadım. Bunun sebebi hem okulumun hem de dershanenin olmuş olmasıydı. İkisi birlikte bana çok ağır geldi. Bu yüzden en fazla günde iki saat çalışıyordum.

Sınavda Kazandığın Tecrübeler Nelerdir?

Her sınav bir değildir. Özellikle sınav süreleri her üniversiteye göre değişmektedir. Genellikle soru sayısıyla eşdeğer giden süreler belirlenmektedir. YÖS sınavı bir sınavdan da ibaret değildir. YÖS sınavına hazırlanan öğrenci için, birçok üniversitenin sınavına girmesi büyük ölçüde tecrübe demektir. Ben, Uludağ Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Kütahya Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nin sınavlarına girme fırsatı yakaladım. .

Kazandığın Bölüm Zor Bir Bölüm Mü?

Doğruyu söylemek gerekirse dersler zor geliyor. Ama tabanda güzel bir çalışmanız bulunursa kolaylıkla halledebilirsiniz.

Dil Sınavına Girmiş Miydin?

Şu an Uludağ Üniversitesi’nde eğitim görüyorum fakat buraya Ankara Üniversitesi’nden geldim. Ankara Üniversitesi’ne girmeden önce Tömer sınavına girdim. Tömer sınavında önem verdikleri hususlar; konuşma, dinleme, okuma ve yazmadır. Kompozisyon yazma, metin okuma ve bir konu hakkında sohbet etme ve belli bir sohbeti dinleme gibi becerilerinizi test etmektedirler.

Gelecek Hedefin Nedir?

İleriye doğru düşündüğüm tek hedefim, yüksek lisans yapabilmek… Okulumu bitirdikten sonra farklı bir bölüm daha okumak istiyorum.

Tavsiyelerin Nedir?

Çok ders çalışın tabi ki… Fakat bundan önce en önemli nokta odaklanmanızdır. Odaklanma aşamasını hal ederseniz sınava çalışmanızda o kadar kolay olacaktır.