Son yıllarda yurtdışında okumak oldukça popüler hale gelmiş olan bir kavramdır. Hem küreselleşen dünya mesafeleri kısaltmış hem de artık bilgiye çok daha kolay erişilebilir olduğu için öğrenciler de kariyerlerini çok daha noktalara taşımak ve meslektaşlarından farklılaşmak için yurtdışı üniversitelerini araştırmaya başlamışlardır. Yurtdışında üniversite denilince ise akla ilk gelen ülkelerden birisi tabii ki Amerika Birleşik Devleri’dir. Amerika’da bir üniversitede eğitim almak ve hayatınızın yönünü değiştirmek istiyorsanız öncelikle bu ülkede lisans eğitimine başvuru koşullarını araştırmanız gerekmektedir. Amerika’da bir üniversitede üniversite eğitimi almak için başta gelen koşullardan birisi ise SAT (Scholastic Aptitude Test – Eğitim Yetenek Testi) sınavıdır. SAT Sınavı, Türkiye’den bildiğimiz YGS-LYS (ya da yeni ismi ile YKS) sınavları ile eşdeğer bir sınavdır. Herhangi bir lisans derecesine kayıt olmak için bu sınavdan yeterli bir puan almanız gerekmektedir. Ayrıca Amerika’nın yanı sıra SAT skorunuz ile Türkiye’den bir üniversiteye de başvuru yapabileceğinizi unutmamalısınız.
SAT sınavı yılda Amerika’da 7 kez ve diğer ülkelerde yılda 6 kez düzenlenir (yani neredeyse 2 ayda bir) ve buradan alacağınız puan 2 yıl geçerliliğe sahip olarak karşımıza çıkar. Sınav sadece Amerika’da değil diğer ülkelerde de düzenlenmektedir. Eğer başvuru konusunda gecikirseniz ve siz illa o sınava girmek isterseniz SAT size aradaki ücret farkını ödemeniz koşulu ile sınava 2 hafta kalana dek başvuru yapmanız konusunda kolaylık sağlamaktadır.
Sınavın genel içeriği 2016 yılında değişikliğe uğramıştır. Bu yazımızda sizlere yeni SAT sisteminden bahsedeceğiz.
SAT Sınavı İçeriği Nedir?
- Bu sınav, SAT 1 (Reasoning Test) ve SAT 2 (Subject Test) olamk üzere genel anlamda iki bölümden oluşmaktadır. Hem yoğun bir İngilizce bilgisi gerektiren hem de süreyi iyi kullanmanızı isteyen bu sınavdan iyi bir skor almak çok kolay bir iş değildir. Her ne kadar iki bölüm gibi görünse de sınav aslında writing, reading ve matematik bölümünden oluşmaktadır.
- İlk kısım 62 dakika sürmekte olup 5 uzun pasajı okuyarak 52 soruyu cevaplamanız istenmektedir. İlk kısmın diğer bir bölümü ise yazma kısmı yani writing kısmı olup 35 dakikalık bir sürede 44 soruyu okuyup bunlara cevap yazmanız gerekmektedir. Yani 100 dakika içinde bol bol pasaj okuyup yaklaşık 100 adet soruya cevap vermeniz beklenmektedir.
- Bunun ardından ikinci bölüme yani matematik bölümüne geçilmektedir. Bu kısımda ilk olarak 25 dakika içinde 20 matematik sorusu çözmeniz istenmekte olup bu bölümde hesap makinesi kullanımına izin verilmemektedir. Bunun sonrasında ise 55 dakika sürecek olan ve içinde 38 soru barındıran diğer bölüme geçilmektedir. Bu 38 soru yanıtlanırken ise hesap makinesi kullanımına izin verilmektedir.
- Son olarak ise essay yazma kısmına geçilmektedir. Ancak bu kısım puanlamaya dahil edilmemektedir. Ancak yine de pek çok üniversite essay kısmının da puanını istemektedir. 50 dakika olacak olan bu bölümde bir pasaj okuyup sonrasında bu pasajı değerlendirmenizi istenecektir.
- Genel olarak bakacak olursak, 4 şıklı sorular ve yanlışın doğruyu götürmeyeceği bir sistem ile karşı karşıya durumdasınız. Eğer essay kısmına da katılmak isterseniz sınav toplamda 3 saat 50 dakika sürmektedir.
- İki bölümün puanlaması da 200 ile 800 arasında değişiklik göstermektedir. Yeni düzenlemeden sonra ise essay kısmı sizin ana skorunuza eklenmeyecektir.
SAT Sınavına Nasıl Başvurulur?
SAT için online bir başvuru gerçekleştirebilirsiniz.
SAT Sınavına Nerede Girebilirim?
Dilerseniz Amerika veya başka bir ülkede de girebileceğiniz bu sınava Türkiye’de de girebilirsiniz. İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Tarsus ve Erzurum olmak üzere Türkiye’de 6 şehirdeki belirlenmiş üniversitelerin kampüslerinde bu sınava girebilirsiniz. Dilerseniz dijital ortamda da bu sınava girebilirsiniz.