Avrupa ve ABD’deki üniversitelerde eğitim almak isteyen kişilerin girdiği sınav olan SAT, ya da açılımlı şekliyle Scholastic Aptitude Test, İngilizce dilinde uygulanan bir sınav ve Avrupa ve ABD’deki 3200 üniversitede eğitim görmek için bu sınava tabi olmak gerekiyor.
Yale, Harward gibi prestijli üniversitelerde de uygulanan bir sınav olan SAT sınavına olan talep her geçen gün artıyor; zira her geçen gün daha fazla öğrenci yurt dışında okumak istiyor.
Yabancı uyruklu öğrenciler de Türkiye’deki üniversitelere kabul edilebilmek için SAT puanı oluşturmak durumundalar.
Ayrıca YÖK’ün kararıyla, SAT 1 belgesine sahip olan adaylar, Türkiye’de yapılan merkezi sınava girmeksizin yurt dışındaki üniversitelerde okuyabilme hakkına sahip oluyorlar.
SAT sınavı The Collage Board tarafından düzenleniyor ve ABD’de yılda 7, Türkiye’de ise yılda 6 sefer uygulanıyor.
Scholastik Aptitude Test yani SAT, ABD’deki yüksek okul ve üniversiteye öğrenci kabullerinde hem yabancı öğrenciler, hem de Amerikan vatandaşları için girilmesi şart olan bir sınav. Yanı sıra Türkiye’deki yabancı öğrenciler için de İTÜ, Koç, Boğaziçi pek çok üniversitede SAT sınavı kullanılıyor.
SAT; SAT 1 ve SAT 2 olarak ikiye ayrılıyor. SAT 1 Reasoning Test ve SAT 2 Subject Test olarak biliniyor. Her iki sınavın da hazırlık süreçleri birbirinden farklı.
SAT Reasoning test, öğrencinin sözel ve sayısal manadaki yeteneklerini ve temelini ölçmek için kullanılıyor.
SAT Subject Test ise belirli bir akademik konudaki bilgiyi ölçmeyi amaç edinen daha özelleşmiş bir sınav.
SAT Reasoning sınavı üniversitelerin daha öncelikli istedikleri bir sınav.
The College Board tarafından düzenlenen SAT, ABD’de yılda 7, diğer ülkelerde ise yılda 6 sefer uygulanıyor. Türkiye’de de yılda 6 sefer, yani 2 ayda bir uygulanan SAT için, danışmanlık hizmeti veren merkezlere başvurulabilir. Başvurular çoğunlukla sınav tarihinden 3-4 hafta önce sona erer. Adaylar bu tarihi geçirirse ek ücret ödeyerek sınavdan 2-3 hafta öncesine kadar başvurularını yapabilirler.
SAT kayıt ücreti 46 Amerikan dolarıdır. Eğer aday, sınavın kompozisyon yazma kısmına da girecekse ücret 60 dolara yükselir. SAT’da geç kayıt ücreti ise 29 dolardır. Aday eğer sınav tarihinde yahut yerinde bir değişiklik yapmak isterse ekstra bir 29 dolar daha ödeyerek bu değişikliği yapabilir. Yine bir takım ek ücretler ödenerek sınav sonuçlarının daha kapsamlı analiz edilmesi talep edilebilir.
SAT sınava katılım hususunda herhangi bir kısıtlama yoktur. SAT sınavına çoğunlukla liseden yeni mezun olmuş yahut lise son sınıfta okuyan ve lisans eğitimini ABD’de yapmak isteyen öğrenciler katılır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ve ülkedeki İngilizce eğitim veren üniversitelere davam etmek isteyen öğrenciler de bu sınava girmektedir. SAT sonuçları iki sene boyunca geçerli olmaktadır.
- SAT Reasoning üç farklı bölümden oluşur.
- İlk bölüm cebir, aritmetik ve geometri bilgilerinin test edildiği Matematik (Mathemaics),
- İkinci bölüm okuduğunu anlama ve değerlendirme yetisini ölçmeyi amaçlayan Eleştirel Okuma (Critical Reading),
- Ve üçüncü bölüm de yazarak ifade etmeyi ölçen Kompozisyon (Writing) bölümleridir.
2016 senesi Mart ayından itibaren sınav bölümlerinin içeriği ve sürelerinde köklü değişiklikler yapılmıştır. Yeni SAT sisteminde adaylar evvela Critical Reading kısmında 52 soruyla karşı karşıya gelirler ve verilen süre 62 dakikadır. Bu soruların içinde 5 adet uzun metin ve birtakım grafikler bulunur.
Daha sonra 44 soru içeren 35 dakikalık süreç başlar. Bu, İngilizce yazma ve dil bilgisi testidir. Bunun haricinde 4 metin daha vardır. Sınava giren adaylar 100 dakikalık bir süreçte 4500 kelimelik 9 metinle karşılaşmış olur.
SAT’taki yeni sistemle birlikte matematik sınavında hesap makinesi kullanımına izin verilen ve verilmeyen iki ayrı bölüm bulunmaktadır. 25 dakikalık ilk yarıda 20 soru sorulur ve bu yarıda hesap makinesi kullanımına izin verilmez. 55 dakikalık ikinci yarıda ise 38 soru sorulur ve hesap makinesi kullanılabilir. Yazma bölümü ise son kısımdır ve 50 dakika sürer. Adaylar burada 700 kelimelik metni okur ve analiz ederler. 3 kısma giren adaylar toplam 3 saat 50 dakika boyunca sınavda kalmış olur.
Bölüm skorları 200 ila 800 arasında değişir; fakat yeni düzenlemeyle yazma kısmı ham puana ilave edilmez ve toplam skor 1600 üzerinden hesaplanır. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Erzurum ve Tarsus’taki çeşitli özel okullarda uygulanan SAT sınavı sabah saat 08:00’de başlar.
Fakat yeni uygulamayla sınava artık dijital ortamda da girilebilmektedir. Amerikan üniversitelerine başvururken yazıda bahsettiğimiz 3 bölüme de bakılır; ama Türkiye’de bulunan üniversiteler yabancı uyruklu öğrencilerden yazma bölümünün sonucunu istemezler. Yani bu kısım opsiyoneldir.
- SAT Matematik sınavında sorulan sorular genellikle pratik şekilde ve mantık yürüterek çözülebilecek sorulardır.
- SAT’ın sözel kısmında İngilizce sözcük dağarcığı büyük önem taşır. Bolca kelime öğrenmek iyi olacaktır.
- SAT’ın Critical Reading kısmı ise bolca okuma gerekir. Bu, öğrenciye pratik sağlayacaktır. Türkiye’de rahatlıkla bulunabilecek Amerikan dergilerini okumak hayli işe yarar.
- SAT Reading kısmında süre yönetimi hususunda problem yaşamamak için bu dergilerdeki metinleri okumak hayli işe yarar ve avantaj sağlar.
- Yazma kısmı içinse örnek sorular ele alınıp belli bir süre belirleyerek, bu süre içinde kendi kendine yazma çalışması yapılabilir.
- Sınav telaşesini yaşamamak için bol miktarda pratik yapmak faydalı olacaktır.