Malta’da Yaz Kampları

yazar:

kategori:

Farkı Ne?

Öğrenciler yaz okulu ve dil okulu arasındaki fark nedir hususunu da merak ediyor olabilirler. Yaz okulu ya da yaz kampı diye tabir edilen programlar 18 yaşından küçük öğrencilerin katıldığı kamp programları olarak geçer. Aslında bu öğrenciler de orada eğitim alırlar. Yani süreç, 25 yaşında bir yetişkinin gitmesinden farklı değildir. Sadece tüm bu süreç bir organizasyonun içerisinde planlanır. Yetişkin bir öğrenci oraya gittiği zaman kendi ayaklarının üzerindedir. Örneğin bir etkinlik vardır. Buna isterse katılır, istemezse katılmaz. Oradaki sürecin her şeyini kendisi planlar. Ama kamp programlarında öğrencinin tüm günü planlanmıştır ve öğrenci o plan dahilinde orada yer alır. Özetle yaz kampları ile dil okulu arasındaki farkı şöyle anlatabiliriz; yaz kampları 7-17 yaş arası, yani 18 yaşından küçük kişilere yönelik kamplardır. 17 yaşın üzerindeki kişiler ise isterlerse bu kamplara katılabilirler, isterlerse de yetişkin programlarına katılabilirler.

Güvenlik

Yaz kamplarındaki detaylara bakacak olursak; bu kamplara küçük yaştaki çocuklar da gönderildiği için ilk başta güvenliğin ön planda olması lazım. Söz gelimi 12 yaşında bir çocuktan kendi yemeğini pişirmesini ve yemesini bekleyemezsiniz. Dolayısıyla başta sona öğrencinin bütün programının planlandığı ve yetişkinleri öğrencilere refakat ettiği programlardır.

Örnek

Diyelim ki 10 kişilik bir grup olarak buluştuk, İstanbul’dan uçağa bindik, yanlarında bizim danışmanlarımız da var. Malta’ya gittik, havaalanına indik. Neler olur?

Örneğin;  Malta’da Europe School of English dediğimiz bir okulun kamp programı var. Bu kamp programının toplam kapasitesi 600’dür. Biz gittiğimizde o kamp programının içine dahil oluruz. Dünyanın farklı yerlerinden gelen öğrencilere birlikte alınan bir eğitim programıdır bu. Fakat sadece eğitim değil, kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği, sosyal aktiviteleri, havaalanından transferi; yani çocuğun bütün süreçlerinin planlandığı programlardır bunlar. Herhangi bir boşluk, eksik, kendi başına yapacağı bir şey  arada kalmaz. Kaçta kalkacağı, kahvaltıda ne yiyeceği, hangi aktivitelerde bulunacağı yani ne yapacağı dakikası dakikasına planlanır..

Türkiye’den Hareket

Yaz kampı programlarında Türkiye’den genellikle grup şeklinde hareket edilir. Yaz kamplarının belirli tarihleri vardır. Türkiye’deki tüm talepleri bu tarihlerde bir araya toplarız. Temmuz ve Ağustos ayında farklı tarih ve program alternatiflerinden seçim yapılabilir. Tabii, kişiler de  kendilerine uygun olan programlara kendileri de kayıt olabilir.

İş Ortakları

Bunun dışında bizim çalıştığımız kurumsal iş ortaklarımız vardır.Yani  bazı eğitim kurumları. Buradaki  öğrencileri de grup halinde götürüp getiririz. Bu programa sadece o okulun  öğrencileri katılırlar. Ama dışarıdan bireysel olarak katılmak isteyenler de bizim perakende satış yaptığımız münferit gruplara dahil olabilirler. Örneğin çocuğun anne babasıyla konuşuruz, programı kabul ederse, programa  kayıt olurlar sonra biz o öğrenciyi alır, yine bu şekilde kayıt olmuş olan Türkiye’nin farklı yerlerindeki öğrencileri bir araya getirerek , bir grup oluştururuz; İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da çeşitli buluşma noktalarımız vardır. Kamp programına, grup halinde çıkarız, İstanbul aktarmalı şekilde de Malta’ya varırız.

Süreç

Biz buradan söz gelimi 15 kişiyle gideriz. Okullarda ,aynı şekilde değişik ülkelerden gelen gruplarla toplamda 500-600 kişilik bir grup oluştururlar. Orada organizasyon yapılır .Sonra sında çocukları alıp getirir ve ailelerine teslim ederiz.. Bizim şirket olarak kamplara yaklaşımımız ve sunduğumuz hizmetler bu şekildedir.

Yaşlara  ve Seviyelere Göre Ayrılma

7-17 yaş aralığı dediğimiz bütün gruptaki çocuklar kendi yaş aralıklarına göre ayrılırlar. 7-11 yaş, 12-13 yaş, 14-15 yaş, 16-17 yaş şeklinde. 8 yaşındaki bir çocuğun yapacağı aktivitelerle 15 yaşındaki çocuğun yapacağı aktiviteler bir değildir. Bundan dolayı çocuklar oraya gittiği zaman yaşlarına ve dil seviyelerine göre ayrılırlar. Çünkü her öğrencinin aldığı dil eğitimi, alt yapısı, İngilizce seviyesi aynı değildir. Eğitimde dil seviyesine, sosyal aktivitelerde ise yaş grubuna dikkat edilir.

Genel Olarak

Biz buradan gittiğimiz zaman veliler şöyle düşünmeli; sabah kahvaltı sonrası bir aktivite yahut ders olur. Öğleden sonra öğle yemeği yenir ve sonrasında sabah eğitim alan öğrenci bir dış aktiviteye gider. Bir de iç aktivite vardır. Bu aktivite de, kampüs içerisindeki bir aktivitedir. Dış aktivite ise; dışarıda gezilecek bir yer olabilir, turistik bir ziyaret olabilir. Deniz yahut havuz aktivitesi olabilir, Temel Reis’in köyü olabilir.

Akşam yemeği yenir. Akşam aktivitesi organize edilir. Bu akşam yemekleri bir barbekü etkinliği olabilir, bazen kültür gecesi olabilir; sinema, bowling, çeşitli oyunlar gibi organizasyonlar olabilir. Bunların tüm detayları her kamp programında detaylı olarak verilir. Bu programlar mevsim şartlarına göre de değişir.

Biz Onlarlayız ve Ordayız!

Özetle kamp programı Malta’daki okullar tarafından organize edilir, biz öğrencileri götürürüz, kampın bitişinde de Türkiye’ye getiririz. Malta’da iken de hem öğrencilerin yanında oluruz, takip ederiz. Programın akışına müdahale etmeyiz ama bir problem olduğunda da direkt müdahale de bulunuruz.Örneğin bir öğrencinin sağlık problemi olduğunda devreye gireriz. Bize ihtiyaç yoktur aslında ama bizim oradaki pozisyonumuz velilerle iletişim şeklindedir. O günkü etkinliklerle ilgili velilere fotoğraf atarız ve bilgi veririz. İstedikleri zaman konuştururuz. Ailelerin içini rahatlatacak yaklaşımlarda bulunuruz. Bu da bir destektir aile için.

Biraz Cesaret

Tarihler okullara göre şekillenir. Türkiye’den yaz kampına katılım oranları Avrupa’ya göre oldukça düşük. Toplamda 35 bin öğrenci yaz kamplarına katılıyor. Özellikle İtalya,  Almanya, Fransa ve Rusya’dan katılım oldukça fazla. Dileriz bizim ülkemizde de bu tarz yaklaşımlar hızlı bir şekilde  gelişir.