Vize Reddi
Malta’da vize işlemleri konusu riskli bir konu ve çok dikkat edilmesi gerekiyor. Malta’da vizeden ret alındığı takdirde 6 ay boyunca vize başvurusu yapılamıyor. Dolayısıyla başvuran kişilerin tek atımlık hakkı var. Vize başvuru süresini iyi kurgulaması gerekir.
Hükümet Politikası
Malta’da ret alma oranı düşüktür. Başvuru dosyası doğru şekilde hazırlandığı zaman bir olumsuzluk yaşanması pek olası değil. Bu biraz da Malta hükümetinin politikalarıyla ilgili. Geçmiş yıllarda orayı bir dil eğitim merkezi haline getirme, okullara oraya şubeler açma konusunda teşvik vermişler. Çünkü Avrupa’da İrlanda ve İngiltere dışında ana dili İngilizce olan başka bir ülke yok. Dolayısıyla konum olarak çok ciddi bir avantajı var. İkliminin güzel olması da bir avantaj. Avrupa’da insanlar İngiltere yerine Malta’ya gitmeyi tercih ederler. Çünkü güzel vakit de geçiriyorlar orada.
Eğitim Vizesi
Vize konusuna değinecek olursak; vizenin farklı farklı birçok tipi var. Eğitim vizesi, iş vizesi, turistik vize gibi. Biz burada eğitim vizesinden bahsediyoruz ama genel olarak birçoğunun şablonu aynıdır diyebiliriz. Birbirine çok benzer.
Vize Almak Zor Mudur?
Malta vize konusunda problemli bir ülke değil ama eksik evrak gibi bir durumu da hoş gören bir serbestileri de yok. Kişinin, durumuna göre hazırlaması gereken evraklar var. O evrakları eksiksiz ve doğru şekilde sunmak lazım. Konsolosluk iki şeye dikkat eder. Birincisi gidiş amacı. Kişi gerçekten eğitim için mi gidiyor yoksa eğitimi bahane olarak gösterip çalışmak mı istiyor. Göç mü etmek istiyor? Yoksa farklı bir Avrupa Schengen ülkesine mi geçmek istiyor? bunu anlamaya çalışırlar. Başvuran kişinin eğitim almaya ihtiyacı var mı yok mu kısmını sorgularlar.
Bankada Bulunması Gereken Para
Malta başvuruları çok fazla sorgulamaz; zira bir öğrencinin dil öğrenmek istemesi son derece doğal kabul edilir. Ama evrakların elbette eksiksiz şekilde beyan edilmesi gerekir. İkinci dikkat edilen şey ise maddi durum. Öğrencinin eğitimi almak için yeterli maddi imkanları olup olmadığı irdelenir. Aslında bu husustaki kriterleri de çok nettir. Malta, orada kalınacak gün başına banka hesabında 48 Euro para gösterin diyor. 7 gün kalacaksanız 7×48 oluyor. 24 haftalık gidecekseniz 24×48 oluyor. Bu rakam son birkaç yıldır aynı. Ama belki bu video çekildikten 5 yıl sonra rakam değişmiş olabilir. Söz gelimi 24 haftalığına Malta’ya gidecek bir öğrencinin banka hesabında ya da sponsorunun hesabında 8 bin 64 Euro ya da onun karşılığı TL yahut farklı döviz cinsinden para bulunması gerekiyor. Siz 8 bin 64 Euro değil de 7 bir 500 Euro gösterdiğinizde bu kabul edilmez.
Tutarlı Olun
Kişinin daha önceki seyahatleri, eğitimi, ne için Malta’ya gitmek istediği, ailesinin durumu da göz önünde bulundurulur. Mesela başvuru yapan öğrencinin kardeşi daha önce Malta’ya gitmiştir ve kaçak olarak orada kalmıştır. İşte bu durumda belki bankadaki para da soru işareti oluşturabilmektedir. Tutarlılık aranır.
Vizede Ek Süre
Konsolosluk genellikle artı 15 gün ek vize verir. Mesela siz 2 haftalık bir plan yapıyorsanız size büyük ihtimalle 4 haftalık vize çıkar. Bu garanti, kesin olan bir şey değil ama genellikle öğrencilerin büyük kısmında böyle oluyor. Kişinin evraklarını nizami ve doğru tarihlere uygun şekilde hazırlaması gerekiyor. Uçak biletiniz 1 gün sonraya olduğu zaman bu kabul edilmiyor. Malta için vize başvurusu yaparken direkt konsolosluğa vize başvurusu yapılmıyor, aracı firma üzerinden başvuru yapılıyor. Bu aracı firmanın görevi evraklarınızı almak, kontrol etmek ve bir eksik varsa o eksiği belirtip bunu tamamlatmak. Dolayısıyla konsolosluğa giden evraklar kontrol edilmiş ve eksiksiz şekilde gidiyor. Firma eksik ve hatalı işlem varsa öğrenciyi uyarıyor ve tamamlamasını yahut düzeltmesini sağlıyor. Dolayısıyla da başvuruların olumlu sonuçlanma oranı yüksek.
Evraklar Tamamsa..
Malta vizesi zor bir vize değil. Biz öğrenciye evraklarını bizim belirttiğimiz şekilde eksiksiz hazırladıkları takdirde ret almayacaklarını, aksi bir durumda yani vizeden ret alırlarsa yaptıkları bütün masrafları karşılamayı taahhüt ediyoruz.