Yurtdisiegitim.net

Malta’da Eğitim Hakkında Temel Bilgiler

Malta’da eğitim almak gibi bir fikrini var ise, bu yazımız tam size göre! Bu küçük ve tarihi güzellikler ile donatılmış olan ülkedeki eğitim sistemini sizin için yakından inceledik ve eğitim sistemi hakkındaki temek bilgileri derledik. Buyurun yazımıza;

Malta’daki eğitim ücretsiz ve zorunludur, ancak zorunlu eğitim sadece beş yaşından 16 yaşına kadar olan çocuklar içindir. Çocukların çoğunluğu sisteme bu rağmen daha erken girmektedir, zira ücretsiz devlet kreşleri üç yaşından itibaren mevcuttur.

Devlet okullarının yanı sıra, çocukların özel okullara veya dini kuruluşlara kayıt yapma seçeneği de mevcuttur. Malta’daki kiliseye dayalı çoğu okul Katoliktir. Hem özel hem de devlet okulları Malta Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenir ve bu nedenle benzer bir müfredatı izlerler.

Eyalet ve kilise okullarındaki eğitim ücretsizdir, ancak dini kuruluşlardaki öğrencilerin ebeveynlerinin gönüllü bir bağış yapmaları beklenmektedir.

Malta iki dilli bir ülkedir ve sınıflarda hem Maltaca hem de İngilizce konuşulmaktadır.

Okul Sistemi

Malta’daki devlet eğitim sistemi ve komşu Gozo, dört aşamalı bir yapı izlemektedir:

  1. Okul öncesi / anaokulu: 3-5 Yaş
  2. İlkokul: 5 ila 11 yaş
  3. Ortaöğretim: 11-18 yaşları – 16-18 yaşları arasındaki eğitim isteğe bağlıdır
  4. Tersiyer / yüksek öğrenim: 18 yaş ve üzeri

Din eğitimi ve Malta dili, Malta’daki okullarda zorunlu derslerdir. Ancak Malta vatandaşı olmayanlar dini eğitim almamayı tercih edebilirler. Ayrıca özel okullarda da aileler Malta dilini dersini almaktadan vazgeçebilirler.

Devlet okuluna devam eden çocuklar Malta otobüs ağında ücretsiz seyahat etme hakkına sahiptir. Okul kitapları ve malzemeleri de ücretsizdir. Özel okullara kaydolan çocuklar okul kitapları, malzemeler ve otobüs nakliyesi için ücret ödemelidir. Okul üniformaları Malta’nın normudur ve ebeveynler hem devlet hem de özel okullarda üniforma masraflarını karşılamak zorundadır.

Malta’ya taşınanlar için okullaşma sistemine genel bir bakış Malta hükümeti web sitesinde mevcuttur. Dilerseniz daha detaylı bilgiyi oradan da alabilirsiniz.

Uluslararası Okullar

Malta’da yaşayan yabancılar için bir dizi uluslararası okul var.

Kayıt

Çocuklar iki yaş ve dokuz aylıktan itibaren Malta’da bir devlet anaokuluna katılmak için hak kazanırlar. Çocuğunu veya çocuklarını kaydettirmek için ebeveynler, bir randevu düzenlemek için bulundukları yerdeki okulla iletişime geçmelidir.

Malta’daki bir okulda kayıt için başvuru formu Milli Eğitim Bakanlığı web sitesinde (PDF) mevcuttur.

Çocuğu bir okula kaydettirmek için gerekli belgeler şunlardır:

  • Her iki ebeveynin de pasaport veya kimlik belgesi
  • Ebeveynler ayrılırsa, kimlerin çocuklarının velayetini teyit ettiğini gösteren bir belge
  • Çocuk doğum belgeleri (orijinalleri İngilizce değilse noter tasdikli çeviriler de dahil olmak üzere)
  • Çocuk pasaportları veya kimlik belgeleri
  • Onaylanmış sağlık tarama sertifikaları
  • Adres kanıtı (en son su veya elektrik faturası)
  • Katolik okulları vaftiz belgelerini de isteyebilir
  • Gerektiğinde diğer belgeler. Nelere ihtiyaç duyacaklarını teyit etmeniz önerilir
  • Çocuklar ayrıca onaylı bir doktora danışılmalıdır.

Okul Günü ve Okul Tatilleri

Okul haftası pazartesiden cumaya şeklindedir ve eğitim saatleri 08:30 ile 14:40 arasındadır.

Okul yılı, Eylül ayının ortalarından Haziran ayının ortalarına kadar sürmektedir. Malta’da yaz tatilleri 12 haftadır. Malta’nın resmi tatillerine ek olarak, öğrencilerin Kasım’da üç gün tatilleri, Noel’de iki hafta, Mart ayında iki gün ve nisan ayında sekiz gün tatilleri vardır.

Malta’daki okul tatilleri ve özel olayların güncel bir takvimi, Milli Eğitim Bakanlığı web sitesinde mevcuttur.

Malta’da Eğitim Süreçleri

  • Okul Öncesi Eğitim

Anaokulu yuvası eğitimi zorunlu olmasa da, bu eğitim çocuğunuzu ilkokula girmeye hazır hale getirmek için temel taşlarının hazırlanmasına yardımcı olur. Anaokulunda çocuklar, sınıf arkadaşları ile oynayarak ve öğretmenlerinin yönlendirdiği egzersizlerle temel edebi ve sosyal becerileri eğlenceli bir şekilde öğrenmektedirler.

Anaokulu, çocukların okul sistemine daha rahat entegre olmalarına yardımcı olur. 16 yaşına kadar eğitim almak zorunda olacak olan çocuklar bu süreç sayesinde aileden uzak kalarak eğitim hayatına adapte olurlar.

Çocuklar anaokuluna en erken 2 yıl 9 aylıkken kayıt olabilirler.

  • İlkokul ve ortaokul öğrenimi

5 ila 16 yaşları arasında, çocuklara hayatlarının geri kalanında onlara hizmet eden bir eğitim verilmektedir.

Akademik ve sosyal gelişme için iyi bir ilk ve orta öğretim eğitimi son derece önemlidir. Bu 11 yıllık eğitim süresince çocuklara okuma ve yazma becerileri, matematik ve fen bilgisi ile birlikte spor ve yaratıcılık öğretilir. Birçoğu ömür boyu süren dostluklar kurarken ekip çalışması ve liderlik gibi temel becerileri de bu eğitim esnasında öğrenirler.

Bu nedenle, ister akademik alanda devam etmeyi, ister mesleki beceri kazanmayı, isterse iş dünyasına derhal girmeyi tercih etsinler, ilk ve orta dereceli eğitim sonraki zorunlu yaşam adımlarının anahtarı niteliğindedir.

  • Yüksek Öğrenim ve İleri Eğitim

16 yaşına gelen çocuklar Malta’da O-Level sınavlarına girerler ve bu sınavdan aldıkları puana göre bir kurum seçerek 2 yıl sürecek olan lise ya da üniversiteye hazırlık aşaması olarak bilinen eğitimlerine başlarlar. Bu kurumlarda 2 yıl boyunca alınacak olan eğitim sonucunda öğrenciler Matrikulasyon ismi verilen bir olgunluk sınavına girerler ve bu sınavdan sonra lisans ya da ön lisans kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Yüksek öğreniminiz boyunca, ilgilendiğiniz alanda uzmanların fikirlerini ve düşüncelerini dinleme fırsatı da elde edebilirsiniz. Bu arada, bir üniversite diplomasına sahip olmak sıklıkla kariyer merdivenlerini daha hızlı yukarı doğru kaldırma veya daha iyi bir iş bulmanıza olanak tanımaktadır.

Aşağıda, 2 yıllık eğitim alabileceğiniz kurumların bir listesi mevcuttur.

  • GF Abela Junior College: Msida’da bulunan bu kolej, gelecek üniversite öğrencileri için özel olarak tasarlanmış iki yıllık bir ders sunmaktadır. Öğrenciler çok çeşitli konular arasından seçim yapabilir ve ‘A’ düzeyinde, ‘Intermediate’ seviyesinde üç, ve Bilgi Sistemleri alanında iki ders alırlar. Kolej, Malta Üniversitesi’nin bir bölümünü oluşturduğundan, öğrencilere Üniversite kampüsünü tanıma fırsatı da verilir. Üniversite ve üniversite öğrencileri konser, tiyatro, spor, öğrenci değiş tokuşu, tartışma ve seminer gibi kültürel projelerde etkileşimde bulunup işbirliği yapabilir.

  • Sir MA Refalo Post Ortaöğretim Okulu: Bu okul, orta öğretim sonrası eğitimlerini daha da ilerletmek isteyen öğrencilere çeşitli seçenekler sunmaya kendini adamıştır. Victoria’nun kalbinde yer alan Gozo merkezi, okulun çeşitli yerlerinde düzenlenecek bir soaree, gezi, dans dersleri, spor ve diğer etkinlikler de dahil olmak üzere öğrenim görmek isteyen insanlar için bir merkezdir.
  • Giovanni Curmi Daha Yüksek Ortaöğretim: Bu orta öğretim sonrası devlet okulu sıradan, ileri ve orta düzeyde akademik kurslar sunmaktadır. Naxxar merkezli okul, öğrencinin bireysel ihtiyaçlarına uygun dersler vermektedir. İstatistikler, her yıl yaklaşık 500 öğrenci okuldan ayrıldıktan sonra, üçte birinin bir iş bulduğunu, geri kalan kısmının ise daha yüksek bir seviyede çalışmalarına devam ettiğini göstermektedir.
  • Malta Sanat, Bilim ve Teknoloji Koleji: Bu kolej Malta’da dokuz enstitüye ve Gozo’da bir merkeze sahiptir. Adlardan da anlaşılacağı üzere, kolej fotoğraf, moda tasarımı, iç mekan tasarımı, pazarlama, bilgisayar mühendisliği, sosyal bakım ve otomobil tamiri olmak üzere birçok ders sunmaktadır.
  • Turizm Araştırmaları Enstitüsü: Şef, otel yöneticisi, tur rehberi olmak veya kendi seyahat acentenizi açmak mı istiyorsunuz? St Julian’s’daki Turizm Araştırmaları Enstitüsü (ITS), turizm ve misafirperverlik sektöründe kariyer yapmak istiyorsanız kesinlikle gidilecek en iyi yerdir.

 Malta Üniversitesi: Üniversite, Malta’nın en iyi eğitim kurumudur. Msida’da bulunan üniversite, ülkenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek uygunluktadır. Okulda, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Hukuk, Medya ve Bilgi Bilimleri, Tıp ve Cerrahi, Bilim ve İlahiyat olmak üzere 13 fakülte bulunmaktadır.

Makaleyi paylaş