Malta’da Dil Okulu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

yazar:

kategori: ,

Malta’da Dil Okulu seçeneklerine baktığımızda yaklaşık 50 civarında okul alternatifi olduğunu görürüz. Bir öğrencinin oturup bu 50 okulu tek tek inceleme şansı yok. Öğrencinin bu sektörle ilgili bilgi birikimi ve tecrübesi de olmadığı için neye bakacağını da bilmiyor aslında. Tek baktığı kriter bazen fiyat oluyor, bazen yorumlar oluyor ama bu kriterler tek başına değerlendirilecek kriterler değil. Bir okul diğerinden iki katı daha fazla fiyat farkıyla satış yapabiliyorsa onun da bir gerekçesi vardır. Bu yüzden değerlendirmeyi fiyat- performans bazlı yapmak lazım. Öğrenci hangi kriterlere bakması gerektiğini bilirse o doğrultuda daha sağlıklı bir tercih yapabilir.

Kalite

Dil okulu tercih ederken dikkat edilmesi gereken kriterlere bakacak olursa ilk olarak dil okulunun kalitesi geliyor. Kaliteyi insanlar oraya gittikleri zaman görebiliyorlar. Bu noktada bizim görüşlerimiz devreye giriyor. Biz danışmanlar yahut firma olarak şöyle hareket ediyoruz; okulları her sene ziyaret etiğimiz zaman gözlemliyoruz. Hem kendi gözlemlerimiz hem de o okulda eğitim almış öğrencilerimizin geri dönütlerine göre bir okul u ön plana çıkartıyor ya da geri plana çekiyoruz. Çünkü bizim de amacımız gönderdiğimiz öğrencilerin süreçten memnun kalması. Yaptığı ödemenin karşılığını alması. Çünkü eğer öğrenci memnun kalırsa bizim firmamıza da referans olacaktır. Memnun kalmazsa da tam tersi. Bir arkadaşı sorduğu zaman firma için haklı olarak olumlu konuşmayacaktır. Biz de bu yüzden öğrencileri en doğru şekilde yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu yönlendirmeyi yapabilmek için de öğrencinin beklentisini, ihtiyaçlarını, imkanlarını bilmemiz lazım ki alternatifleri doğru şekilde sunalım. 

Dil okulunun kalitesi dediğimiz zaman bu bizim bilebileceğimiz veya orada eğitim almış kişilerin bilebileceği bir şey. Orada eğitim almış kişiler de sadece kendi okullarını biliyorlar. Örneği siz bir okula gittiniz A okulunda eğitim aldınız. B ve C okullarını bilmiyorsunuz ki. Nasıl kıyaslayacaksınız? Kıyaslayamıyorsunuz. İşte burada da danışman yorumu devreye giriyor.

Kampanyalar

İkinci olarak promosyon ve kampanyalar. Bu bizim ülkemizde kafada soru işaretleri oluşturabiliyor. Örneği okulun bir kampanyası var. Acaba bu kampanya göstermelik bir kampanya mı? Zira, biliyorsunuz, fiyatları yükseltip sonra indirerek sanki indirim varmış gibi göstermek bizim ülkemizde yaygın bir davranış. Ama yurt dışında böyle bir uygulama pek yok. Okullar bu kampanyaları gerçek anlamda yapıyorlar. Ve çok da netler bu konuda. Örneğin 31 Aralık’ta biten bir kampanya ele alalım. 1 Ocak’ta okul o fiyatları kabul etmez.

Okul açısından düşünürsek mesela bir okul sadece Türkiye’de 60-70 tane firmayla çalışıyor. Çalıştığı 15-20 ülke var, 2 bin-3 bin tane de farklı acenteyle çalışıyor. Onun içindir ki okular bunlarda müsamaha göstermiyorlar. Söz gelimi öğrenci kampanyalı bir dönemde kayıt olmuş, oraya gitmiş. Gittiğinde kendisiyle aynı eğitimi alan, aynı süre kalacak olan, yani tüm detayları aynı olan öğrenciden daha az ödemiş. Aldıkları şey aynı aslında.  Ama sadece bir öğrenci kayıt oluğu dönemdeki kampanyadan dolayı daha az ödeme yapmış ve aynı hizmeti alıyor. Neticede, bu kampanyalar önemli. Yani pahalı olan bir okul yaptığı bir promosyonla rakamını daha uygun bir fiyat aralığına çekebiliyor. Dolayısıyla promosyonları takip etmek gerekir.

Erken Kayıt

Genellikle de okulların promosyonlarında sistem şöyledir; bir öğrenci bir okula ne kadar erken kayıt olursa rakam o kadar uygun olur. Mesela bizim şimdi kaydını aldığımız ama 1,5-2 sene sonra okula gidecek öğrenciler var. Çünkü bir öğrenci bir okula kayıt yaptırdığı zaman, promosyonda ekstra bir detaylandırma yoksa o zamanki fiyatlandırma ne ise sabitlenir. Ve fiyat sabitlendikten sonra öğrenci isterse kaydını yaptırıp daha sonra eğitime gidebilir. Kayıt olduğu zaman bütün ödemeyi de yapması gerekmez. Kalan kısmı da gideceği zaman yapabilir. Yani promosyonlara dikkat etmekte fayda var.

Ek Masraflar

Üçüncüsü ise ek masraflar. Öğrenci oraya gittiği zaman karşısına okul, konaklama gibi detaylarda ek masraf çıkacak mı? Okulların maliyetleri kalem kalemdir. Bir okulun eğitim ücret vardır. Bunu yanına materyal ücreti eklenebilir. Okul kayıt ücreti eklenebilir. Konaklamada fatura ücreti eklenebilir. Öğrenci, okulunu araştırır ve incelerken karşısına çıkacak ek bir masraf olup olmadığını da sorgulamalı. Örneği öğrenci kayıt oluyor ve haftalık 15 euro konaklama fatura ücreti çıkıyor diyelim. Elektrik, su, internet faturası gibi. Öğrenci bunu baştan bilmezse yaptığı planlama çok sağlıklı olmuyor. Biz genelde öğrencilere fiyatlandırma sunarken bu tarz ekstra detayların tamamını belirtiyoruz. Ama bizim dışımızda, araştırma yaparlarken karşılarına çıkacak ek masraf var mıdır, yok mudur bunu bilmelerinde fayda var.

Okul Akreditasyonları

Okulların akreditasyonlarına gelecek olursak, okullar uluslararası akredite kurulları tarafından denetlenip onay alırlar. Bu akreditasyonlar önemli; çünkü olması gereken standartları sağlıyor mu sağlamıyor mu bunu belirliyor. Örneğin x akreditasyonuna sahip Malta’da 3 tane okul varsa öğrenci şunu sorgulamalı; bu 3 okulda bu var ama diğer okullarda niye yok? Acaba diğer okulların standartları daha mı düşük? Bu akreditasyonların gerekliliklerini sağlayamıyor mu? Bunlar okulların bir nevi apoletleridir.

Referanslar

Beşincisi referanslardır. Öğrenci diğer öğrenciden olumlu referans alarak da tercih yapabilir. Ama tek başına buna bakarak da karar vermemek lazım. Çünkü belki daha iyi bir alternatif de olabilir. Belki o eğitim sadece o kişiye uygundur da diğer öğrenciye uygun değildir. Ama internet üzerinden yazılan yorumların hepsine de çok dikkat etmemek gerekir. Malta’nın haritadaki yerini bilmeden Malta ile ilgili yorum yapan insanlar da olabiliyor. O yüzden yorum yapan kişinin kim oluğuna da dikkat etmek lazım.

Konum

Altıncı olarak konum önemli. Malta’ya gidiyorsunuz ama Malta’nın hangi bölgesinde olacaksınız. Belki okuldan çıktığınızda konaklayacağınız yere 40 dakikada ulaşacaksınız. Sosyal yaşantı önemli ve sosyal olmak için insanların bir arada olduğu yerlerde bulunmak lazım. Ama sizin okulunuz merkeze 1 saat mesafedeyse bu her gün sizi zorlayacaktır. Okulunuzun sizin sosyalleşebileceğiniz noktalara yakın olmasına özen göstermelisiniz. Malta’daki pek çok okulun merkeze yakın konumlar da olduğunu söyleyebiliriz.

Kapasite

Bir diğer kriter öğrenci kapasitesidir. Malta’da sınıflar genelde maksimum 12 kişidir. Diyelim ki 2 farklı okul var. Birinin öğrenci kapasitesi 80 ve dolu. Bir diğer okul da 600 öğrenci kapasitesine sahip. Farz edelim ki okul bir etkinlik organize ediyor. 80 kişilik okulun %10’u etkinliğe katıldı. Yani 8 kişi. 600 kişilik okulda bu oran 60 civarı oluyor. Dolayısıyla siz o etkinlikte 7-8 kişiyle tanışma şansı yakalayacaksınız ya da 50-60 kişiyle tanışıp sosyalleşeceksiniz. Veya bazen küçük okullarda yeterli katılım olmadığı için iptal olayı çok fazla yaşanıyor. Kalabalık olan okullarda daha fazla insan olduğu için kişinin sosyalleşmesi de daha kolay ve imkanlar da daha geniş oluyor. Bu yüzden kapasitesi yüksek olan okulları önermekte fayda var.  Ama küçük okulların da bazı avantajları var. Söz gelimi tüm öğrencilerle birebir ilgilenme şansı doğuyor. Öyle ki okulun müdürü bile öğrencinin adını biliyor. Daha butik bir uygulama. Öğrenci kendisini bir aile ortamında hissediyor.

Türk Oranı

Bir diğer husus Türk öğrenci oranı. Her okuldaki Türk öğrenci oranı aynı değil. Bu biraz da okulların Türkiye pazarında yaptığı çalışmayla alakalı bir durum. Ama Türk öğrenci oranı daha düşük okullara yönelmekte fayda var.

Sosyal Aktiviteler

Bir başka husus da sosyal aktiviteler. Bazı okullarda konuşma kulüpleri ve atölyeler oluyor. Sosyal aktivitesi fazla olan okullardaki öğrenciler daha fazla verim elde ediyor.

Okul Ayrıcalıkları

Bir diğer husus dil okullarının sunduğu ayrıcalıklar. Kendi havuzu, spor salonu olan okular var. Bu sizin için önemli bir kriterse tercih edilebilir. Ya da sınav İngilizcesi kursuna gitmek isteyen bir öğrenci için IELTS eğitiminde ön planda olan bir okulu tercih etmek mantıklı. Konaklama yahut fiziksel imkanlar açısından bazı durumlar olabilir. Söz gelimi kafeteryası olmayan okullar da var.

İptal Edebilme Hakları

İptal ve askıya alma koşularına da bakmak lazım. Bunu yapabiliyor musunuz? Ya da sizden bir kesinti yapılıyor mu, masrafınız oluyor mu? Yani öğrencinin kötü senaryoları da bilip değerlendirmesi lazım.

https://youtu.be/aqhyz2g5s84