Önceden bilgisayar mühendisliği bölümü der geçerdik. Peki şimdi durum öyle mi? Değişen ve dönüşen dünyada bir çok yeni iş alanı açılırken, yeni iş ünvanları karşımıza çıkarken, üniversite tercihlerinde sadece bilgisayar mühendisliğine odaklanmak ne kadar doğru olur? Üstelik sadece bilgisayar mühendislerimi bilişim alanında mı çalışabilirler? Artık kulağımıza çok sık gelen, geleceğin meslekleri arasında görülen Veri mühendisliği, Veri Analistliği, Big Data, Data Science, Veri Madenciliği, Yapay Zeka, AI gibi alanlarda kimler çalışıyor? Neler yapıyor? Bu kavramlar arasındaki farklar nelerdir? gibi bir çok sorular kafa karıştırıcı boyuta gelmektedir. Biz de yurt dışı eğitim kanalımızda mutlaka ”Kariyer Sohbetlerimize ” önem veriyor. Farklı alanlarda çalışan kişilerle sohbetler gerçekleştiriyoruz. Amacımız ise sektörlerdeki fayda ve fırsatları size anlatabilmek..
İşte Birgül Yanıklar sizin için bu bölümde, yıllardır Veri Mühendisi olarak çalışan Abdullah Çakmak ile Kariyer Söyleşisi gerçekleştirdi. Faydalı olması dileğiyle.
Kendinizi Tanıtır Mısınız!
Abdullah Çakmak, İtü Matematik Mühendisliği mezunuyum.
Yazılım Mimarı Ne Yapar?
Kısaca gereken ihtiyaçlara göre yazılımın nasıl yapılacağını tasarlamak ve bu tasarıma göre yazılımın yapılması için ekipleri yönlendirmek. Bir anlamda var olan birikimimi ekipteki arkadaşlarla paylaşarak işlerin daha hızlı ilerlemesini sağlamaktır amacı..
Veri Mühendisi Ne Yapar?
Veri mühendisinin görevi veriyi depolamak, işlemek, raporlamak ve işe yarar hale getirmektir. Siz de tahmin edersiniz ki bir verinin kullanım alanı olmadan o verinin bir değeri yoktur. İsterseniz aşama aşama yapılan görevi inceleyelim.
Verinin depolanması için öncelikle veri tabanını hazırlaması gerekir. Bazı arkadaşlarımız önce datayı işleyip sonra depolamayı tercih edebilirler. Ancak data akışınız çok büyük ise bu durumda önceliğinizi depolama yapabilmek olarak değiştirmeniz gerekir. Sonrasında bu datayı kullanacak ekip arkadaşlarımızla konuşup nasıl bir dataya ihtiyaç duyduklarını öğreniriz ve işleme için gerekli olan çalışmaları tasarlamaya başlarız. Tasarlanan çalışmanın yazılımını yapıp data işlemeye başlarız. İşlenen data yeni bir tablo yapısında depolanır ve raporlamaları yapılır. En son kısım ise bu verinin işe yarar hale gelmesidir. Datayı kullanacak ekiplere bu data sunulur ve kullanıma açılır.
Veri Mühendisliği Firmalar İçin Neden Bu Kadar Önemli?
Veri her şey için en önemli kaynaktır. İsterseniz örnek üzerinden gidelim. Örneğimiz e-ticaret siteleri olsun. Bir e-ticaret sitesi için en önemli şey nedir? Tabi ki satış yapmak. Peki satış yapmayı nasıl artırırsınız? Bunun yolu da sitenizi ziyaret edenlere doğru ürünleri göstermekten geçer. O zaman sormamız gereken soru şu: Doğru ürünü nasıl seçeceğiz? İşte bu sorunun cevabı veri mühendisleri verir.
Öncelikle sitenizi ziyaret edenlerin hangi sayfaları ziyaret ettiğini ve neleri satın aldığını kaydetmeniz gerekir. Yani ilk görevi olan depolama sürecidir. Sonrasında ise neye ihtiyaç olduğunu belirlememiz gerekliliğidir. Amacımız satışı artırmak olduğuna göre müşterilerin hangi ürünleri gezdiği, gezenlerin neyi aldığı veri mühendisleri için önemlidir. Aslında bir anlamda site ziyaretçileri ile ilgili istatistik çıkartırız.
Diyelim ki A kategorisini gezenler genellikle B ürününü satın almışlar. Bunu veride görüp şunu diyebilirim. ”A kategorisine giren kişiye öncelikle B ürününü göster.” Tabi bu anlattığım işin en basit hali. Bu şekilde çıkarımlar yapmak büyük data olduğunda neredeyse imkansız hale geliyor. Bunun için de yeni araçlara ihtiyaç duyuyoruz.
Yeni Araçlardan Kastınız Nedir?
Elimizdeki veri ile öğrenme yapıp tahminler üreten sistemler vardır. Kullanılan yapı aslında yapay sinir ağları dediğimiz bir yapıdır. Yani bir çeşit Yapay Zeka..
Veri Mühendisi Olmak İçin Hangi Bölümü Seçmek Gerekir?
Aslında önemli olan hangi bölümün seçileceği değil. Hangi derslerin seçilmesi gerektiğidir. Bildiğiniz gibi üniversitelerde bir çok seçmeli ders var. Öncelikle veri mühendisi olabilmek için zorunlu konular: Veri tabanı yönetimini ve Bilgi İşlem Algoritmalarını iyi biliyor olmaktan geçer.
Peki Veri Analisti Ne Yapar?
Veri analisti ile veri mühendisi çok sık karıştırılır. Veri Analistliği, Veri Mühendisinin bir çok alanda kısıtlanmış halidir diyebiliriz. Veri mühendisinin verisi çok büyükken veri analisti kısıtlı bir veri ile çalışır. Veri mühendisi veriyi kendi oluşturur ve işlemesini kendi yapar. Veri analisti ise daha çok var olan araçları inceler ve bunlardan sonuçlar çıkarır. Google analytics mesela en çok kullanılan araçlardan biridir.