Yurtdisiegitim.net

Kanada’da Yapay Zeka Programı

Kanada’da Yapay Zeka Programı hakkında Bahadır Çelik görüşlerini aktarıyor. Kanada ciddi teknoloji ve makine üreten, Ar-ge geliştiren bir ülke. G-8 ülkesi olmasından da bunu anlayabilirsiniz. Sırf ekonomisi güçlü diye herkesi G-8’e almıyorlar. Kanada bu anlamda önde gelen ülkeler arasında. Amerika’ya olan ticaret hacmine bakarsanız bunun sadece ürün değil, teknoloji ticareti olduğunu da anlarsınız. Amerika bu tarz eğitimler açısından endrüstri haline gelmiş durumda. Orada ne ararsanız bulabilirsiniz. Ama hangi kalitede bulursunuz bu tartışılır. Yani doğru yeri bulmazsanız istediğiniz sonuca ulaşamazsınız.

Uluslararası iş analizcilerinin fikir birliğine göre önümüzdeki 20-30 sene içerisinde şu an kullanılmakta olan mesleklerin %60-70’i tarihe gömülecek. O yüzden dünya aslında bir yandan bakıldığında çok ciddi bir işsizlikle karşı karşıya. Ama diğer taraftan teknolojinin getirdiği fırsatlar ve yeni iş alanları da ortaya çıkıyor. İşte yapay zeka da onlardan bir tanesi. Biz olayın ve teknolojinin gelişim hızının yaşlarımız itibariyle çok farkındayız. Fakat son 20 yılda doğanlar bu teknolojinin içine doğdukları için durumun çok da farkında olmayabiliyorlar. Özellikle son 30 yıldır teknolojinin hızla geliştiğini, katlana katlana arttığını görebiliyoruz. Yapay zeka başka hiçbir alternatif bırakmayacak şekilde hayatımıza girecek ve sonsuza kadar da belki gidecek.

“Yapay zekanın analizi, dizaynı ve uygulaması” olarak adlandırılan bu program 2 sömestr sürüyor. 3. sömestrde co-op veriyor. 2 sömestrede yeterince ders alıyorsunuz. Bu programı alacak insanlar zaten bilgisayar ve programlama altyapısı olan insanlar oluyor. Bu program sadece tek bir okulda veriliyor. College’larda yeni başlandı. Talep de çok fazla. Uluslararası öğrenciler için çok çabuk doluyor. Altyapınız olmadığı takdirde kabul koşullarının sağlanması mümkün değil. Altyapınız bilgisayar olabilir ama bilgisayar mühendisliği eğitimi aldınız diye yapay zekayla alakalı bir eğitim almış olmuyorsunuz. Ve eğer kendinizi geliştirmediyseniz yapay zekayla alakalı hiçbir şey bilmiyorsunuz. Bu program size bu vizyonu katmak ve size alt yapıyı vermek anlamında geçerli olan bir program.

İyi bir yapay zekacı olmak için öncelikle sizde bulunması gereken vasıf yaratıcılıktır, gözlemciliktir. Psikolojiden de anlamak zorundasınız, insan davranışlarından anlamak zorundasınız, bunu iyi yorumlayabilmek zorundasınız. Ve bu yorumladığınız hikayeyi yaratıcılığa dökmek zorundasınız. Henüz gözlemlerken yaratıcılığınızı kullanmak zorundasınız. İlla yapay zekayla ilgili bir eğitim almak istiyorsanız ve iyi bir yapay zekacı olup olmayacağınızı anlamak istiyorsanız çeşitli yönelim testleri var. Yaratıcılığınız bu testlerle ölçtürebilirsiniz. Herkesin yaratıcılığı aynı seviyelerde ve çok üst düzeyde olmak zorunda değil. Böyle bir yeteneğiniz yoksa bu eğitimi almamanız daha doğru olacaktır.

Program, üniversite sonrası alınan bir program olduğu için akademik IELTS 6.5 olmak zorunda. Bu anlamda sadece 4 senelik mezun olma şartı aranmıyor. 2 senelik okul mezunları da iyi bir ortalamaya sahipseler ve iyi bir okuldan mezun olmuşsalar bu programa başvuru yapılabilir ama kabul alacağınızın garantisi yok; zira önce 4 senelik okul mezunları değerlendirilecektir. Ama elinizde bir şans olabiliyor.

Programın maliyetine gelecek olursak; uluslararası öğrenciler için sadece 15.157 Kanada doları. 2 sömestr alırsınız. 3. sömestr opsiyoneldir. Yani isterseniz alırısınız. İsterseniz almazsınız. Çalıştığınız süre içinde ödediğiniz parayı da rahatlıkla çıkartırsınız. İnternette bu şekilde kısa kısa eğitimler yapan insanlar dahi bu işten ciddi paralar kazanabiliyor.

Program 2 sömestreden oluşuyor. İlk sömestredeki derslere bakacak olursak yapay zekaya giriş ve geliştirme, uygulamalı matematik gibi dersler var. Bir diğeri yaptığınız çalışmaları, yapay zekayı görselleştirme ve datanın hikayesinin çıkarılması. Bir diğer derste algoritmasını öğreniyorsunuz. Makine dinamiklerini öğreniyorsunuz. Yapay zekanın ileri seviyede makine ile birleştirilmesini öğreniyorsunuz. Bu bölümde sadece yapay zekayı öğrenmiyorsunuz, aynı zamanda yapay zekanın size kattıklarıyla  kariyer imkanlarınızı nasıl değerlendirebileceğinizi ve dijital portfolyonuzu nasıl oluşturabileceğinizi de görüyorsunuz. Bir diğer ders danışmanlık ve profesyonel iletişim. Çünkü siz bildiğinizi ve aldığınızı danışmanlık olarak insanlara sunmak durumunda olacaksınız.

Kurumsal anlamda nasıl hayata geçirebileceğiniz ile alakalı dersler de var.  İkinci sömestr ise sahada alışmalar yapabileceğiniz bir ders. Bunun yanında 3. sömestr da alabiliyorsunuz. Ama bu opsiyonel. Yani almak zorunda değilsiniz. İsterseniz 2 sömestr sonunda mezun olabiliyorsunuz. 1 sene de çalışma izni elde ediyorsunuz. 3. yarıyılı da alırsanız yine 1 sene ediniyorsunuz; fakat şöyle bir şey oluyor; sömestr aynı zamanda programın bir parçası olduğu için siz bir co-op yapmış oluyorsunuz. Buna çalışma öncesi çalışma da diyebiliriz. Bu program bitiminde işe yerleştirilmenizi kolaylaştırabilir. Firma sizden memnun kalıp işe de alabilir.

Bahadır Çelik’in konu hakkındaki videosunu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz!

Makaleyi paylaş