Yurtdisiegitim.net

Kanada’da Postgraduate Tezsiz Yüksek Eğitim Nedir?

Eduport Satış ve Pazarlama Müdürü Bahadır Çelik Kanada’da postgraduate hakkındaki detayları anlatıyor. Bahadır Çelik’in konu hakkındaki videosunu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz!

“Bu videoda Kanada’daki postgraduate eğitimlerine değineceğiz. Adından da anlaşılacağı gibi eğitim sonrası eğitimler, yani mezuniyet sonrası eğitimlerden bahsedeceğiz. Yani bizdeki master programlarına denk programlar diyebiliriz. Bizdeki postgraduate dünya genelindeki bütün hepsini içerir. Ama Kanada’da ya master denilir ya da postgraduate denilir. Bir programa postgraduate deniliyorsa o program tezsiz bir programdır ve community college bünyesinde sunuluyordur. Farkı ise tezsiz program olmasıdır.

Community college’larda sektörel ve bir an evvel iş edinmeye yönelik eğitimler verilir. Master’larda akademik eğitimler verilir ve senelik ücretleri genelde 25-30 bin dolarlardan başlar, community college’larda ise 16-17 bin dolarlardan başlayan ücretlerle eğitim alınabilir. Bunun dışında giriş koşulları da birbirinden çok farklıdır. Master eğitimlerinde programların yüzde doksanından fazlası için sizden iş tecrübesi beklenilir.  Referans mektupları beklenebilir. Bölüm sanat yahut yaratıcılıkla alakalı bir bölümse portfolya zaten beklenilir. Bu postgraduate’da da beklenilir, diğer dil sınavı skorları da 6.5’tir fakat GPA beklentis postgraduate’larda kabul koşullarında daha düşüktür. Yani siz minimum bir üniversite programına başlamak için üniversite mezuniyet gpa’nızın minimum 3.0 olması gerekirken, posgraduate’larda böyle bir yüksek not beklentisi yoktur. Zaten bu minimum gpa’de başvuru için ön koşuldur. Yani bu kabul edileceksiniz anlamına da gelmiyor masterlarda. Ücretleri de çok farklı. Bir de master programına başladığınız zaman en az 1 sene okumak zorundasınız.

Kanada’da 1 senelik master programı yok ya da çok az. Derslere devam mecburiyeti de var. Fakat postgraduate programlarında hem 1 senelik hem de 2 senelik programlar var. 2 senelik program sayısı 1 senelik program sayısına nazaran daha azdır. 1 senelik programı bitirdiğinizde 1 senelik çalışma izni edinirsiniz, 2 senelik herhangi bir programı bitirince de 3 senelik çalışma izni edinirsiniz.

Şu hususa da dikkat çekmek istiyorum; Kanada’da lise sonrası aldığınız 1 senelik eğitimin mahiyeti ne olursa olsun 1 senelik çalışma izni ediniyorsunuz fakat eğer çalışma iznine başvurmaksızın aynı seviyede bir tane daha 1 senelik program alırsanız, sözgelimi bir senelik sertifika programı aldınız ve çalışma izni edinmeden bir senelik bir programa daha başladınız, bu durumda bu iki program sanki bitişikmiş gibi addedilir size 3 senelik çalışma izni sağlar.

Postgraduate programları için de aynı şey geçerlidir. Sözgelimi Türkiye’de ekonomi bölümü mezunusunuz. 1 senelik bir international business management programı aldınız, üzerine bir de 1 senelik project  management aldınız. Bu iki ayrı program aralarında sömestr kaybı yaşanmaksızın alıyorsanız, 2 senelik program gibi addedilip 3 senelik çalışma izni sağlar ve bu şekilde hem iki farklı uzmanlıkla mastera gelirsiniz. Mesela akademik eğitim alacaksınız tek uzmanlığınız olacak ve genel bir alanda eğitim alacaksınız. Masterlar genelde böyle alanlardır. Ama posgraduate’larda çok spesifik iki farklı alanda eğitim alıp iki farklı alanda iş arama imkanınız olacak ve avantajınız artacaktır. Üçüncüsü de master yapıyormuş gibi 3 senelik çalışma izni elde edeceksiniz fakat 2 senelik postgraduate programında ödediğiniz toplam ücretle, master’ın 1 senesine ödediğiniz ücret aynı.

Hedefi doğru belirlemek çok önemli. Yurtdışında eğitim alacağınız zaman ciddi bir maliyet söz konusu oluyor. Kariyer hedefleriniz nedir, eğitim hedefleriniz nedir, neyi gerçekten istiyorsunuz, neye gerçekten yeteneğiniz var, ailenizin bütçesi ne kadarına elverişli? Bunları bir süzgeçten geçirmek ve ona göre hedef belirlemek gerekiyor.”

Makaleyi paylaş