Kanada’da Game Design Programları hakkında Eduport Satış ve Pazarlama Müdürü Bahadır Çelik aktarıyor.
Ülkemizde çok ciddi programlama yeteneği olan, sanatsal ve dizayn yeteneği olan gençler var. Fakat bir alt yapıları ve ciddi bir eğitimleri yok. Ve ne yazık ki çoğu harcanıp gidiyor. Oyun yazma, oyun kurgulama anlamında hayalleri ve yetenekleri de var; fakat bu alanda eğitimleri olmadığı için dünya piyasasının çok gerisinde işlere imza atabiliyorlar. Türklerin yaptığı ve dünya çapında ünlenmiş birkaç oyun da yok değil aslında. Fakat maalesef bunlar sayılı. 10 bin, 20 bin oyun içinde 1 ya da 2 tane çıkabiliyor. Ama daha fazlasını da çıkarabiliriz. Bunun yolu da doğru eğitim almaktan geçiyor. Ne istediğinizi, yeteneğinizin hangi oyunun hangi alanına uygun olduğunu iyi tespit etmek durumundasınız. Kurgu mu, sanatsal yönetim mi, programlama mı yoksa geliştirme alanında mı yetenekli olduğunuzu incelemeniz gerekiyor; çünkü bu alan oldukça geniş ve isabetli karar verilmesi gerekiyor.
Game programing, game art kavramlarına kısaca değinecek olursak; game art daha çok sanatsal açıdan programı kurgulamak, hayal dünyasında belli bir yere getirme anlamlarını içeriyor. Game design ise olayı kurguyla beraber operasyona dökmektir. Yani direkt dizayn eden siz oluyorsunuz. Sadece sanatsal anlamda gelmiyor. Programing ise tamamen farklı bir şey. Orada tamamen program altyapısını, kodlamayı oluşturuyorsunuz. Bu da ayrı bir program. Game development yani oyun geliştirme dediğimiz bir program var.
Dünya sürekli güncellendiği ve teknoloji devamlı geliştiği için siz buna ayak uydurmak zorundasınız. Yaptığınız bir oyun aynı şekilde kalamaz. Bu değişme ve gelişmeleri takip etmek zorundasınız. Hatta oyunda bazen çağın da önünde olabilmelisiniz. Game development yani oyun geliştirme de bunlar içeriyor. Bunun yanında ara bölümler de var. Game level design var örneğin. O kadar geniş bir alan ki. Tek bir kişi dizayn edemez. Bu yüzden firmalar bir sürü insana iş yaptırmak durumda kalıyor. Level design denilen alanın bile özel bir eğitimi var. Oyundaki karakterin dizaynına dair bir eğitim dahi var. Bunu salt görsel olarak düşünmeyin. Oyun içerisinde karaktere verilen rol olarak da düşünün. İş programlama ile bitmiyor. Onun da bir üstü var. Game art & animation var mesela. Animasyon günümüzde olmazsa olmazlardan.
Game design alanında sadece tek süreli program alternatifleri yok. 2 senelik program alternatifleri de var diploma programı dediğimiz lise sonrası alınan programlar var, 3 senelik advance programı diplomaları var, 4 senelik programlar var. Üniversite okur gibi game design okuyorsunuz.
Yaratıcılığa dayalı bir alandan söz ediyoruz. Siz eğer game programing görecekseniz ve bu post graduate programıysa 2, 3 ve 4 senelik alternatifler var; fakat onun yanında üniversite sonrası alınan 1 senelik programlar da var. Tezsiz master programları bunlar. Eğer böyle bir program istiyorsanız ve bunun adı game programing ise üniversite programlama alanında bir mezuniyet isteniyor sizden. Eğer art, level design yani yaratıcılık ve sanatsal dizayna yönelik bir alan istiyorsanız o zaman sizden lise sonrası alınan bir program da olsa çeşitli çizimler, portfolyalar, yani yetenekli olduğunuza ilişkin çalışmalar istenecektir. Bu okulların hepsi çok ciddi eğitimler veriyor.
Mezunlarının belli kalibrelerde ve kalifikasyonlarda olmalarını istiyorlar. Dolayısıyla yeteneği olmayan bir bireyi alma niyetinde olmuyorlar. Sırf paranız olduğu için yahut heves ettiğiniz için, yeteneğinizin olmadığı bir alana yönelmemeniz en doğru seçim olacaktır.
Bahadır Çelik’in konu hakkındaki videosunu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz!