Yurtdisiegitim.net

Kanada’da Eğitim Sonrası İş Arama Süreci

Eduport Satış ve Pazarlama Müdürü Bahadır Çelik Kanada’da eğitim sonrası iş arama süreci hakkında bilgi veriyor. Bahadır Çelik’in konu hakkındaki videosunu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz!

“Kanada’da eğitim süreci ile ilgili pek çok bilgi verdik. Eğitimden sonraki iş arama süreci ile alakalı, karşınıza çıkabilecek durumlarla alakalı da bilgi vermek gerekiyor. Netice olarak sizin için yeni bir ülke olacak. Kulaktan dolma bilgilerle gidiyor yahut gitmiş olabilirsiniz. Sizin karşılaşacağınız bir durum var Kanada’da, o da iş tecrübesi. Bir çok işveren en basit ve alelade işlere sizi alırken, sizinle mülakat yaparken, cv’nizi incelerken bile Kanada’da iş tecrübeniz var mı diye bakıyor veya soruyor. Sormayanlar da olabiliyor. Bunun üstesinden gelmek için direkt olarak size bazı yollar önereceğim. Bunlar direkt olarak size fayda sağlamasa da, iş tecrübesi diye geçmese de çok olumlu bir referans olması açısından, bu iş tecrübesi kısmını daha rahat bir şekilde atlatabilmeniz için yardımcı olacaktır. Bunlardan birisi gönüllülük kavramıdır.

Kanada göçmen ülkesi. Ve göçmen ülkesi olduğu için toplumu birbirine bağlamaya yarayan, bu tip gönüllülük esasına dayanan bir sürü yardım kuruluşu, sosyal örgütler ve kuruluşlar var. Bu kuruluşlarda gönüllü olarak görev almak Kanada’da çok ön planda tutulan ve önemli durumda olan bir konu. Dolayısıyla bunlar hiçbir kar yahut gelir beklemeksizin tamamen gönüllülük yasasına dayanır. Ve bunlar sadece eğitim gören veya eğitimi yeni bitmiş öğrencilerin tercih ettiği yahut sadece iş edinmek için, bu Kanada’da iş tecrübesini kazanmak için yapılan şeyler değil. Bu orada bir yaşam biçimi. Sizin aslında Kanada toplumuna ne kadar adapte olduğunuzu ölçmek üzere değerlendirilen bir kıstas bu. Zaten sizden beklenilen Kanada iş tecrübesi de temel mantıkta sizin Kanada iş hayatına ne kadar uyum sağlayabildiğinizdir. Bunu görmüş olmaktır. Göçmen ülkesi olduğu için tamamen farklı bir ülkeden geliyorsunuz. Kanada iş etiğini, iş hayatını hiç görmemişsiniz, hiç çalışmamışsınız. Dolayısıyla işverenler size güvensiz yaklaşabilir. Bundan ötürü sizin birlikte çalışma psikolojisi, insanlarla olan iletişiminiz vs. hepsi birer ölçüttür işveren için. Bu yüzden de biz her zaman için öğrencilerimize eğer programlarının içinde internship, co-op vs. yoksa mutlaka volunteering çalışmalarında bulunmalarını öneriyoruz. Okul içinde olabilir, okul dışında olabilir, başka bir çevrede olabilir. Çok fazla yardım kuruluşu var. Bunlardan herhangi biriyle düzenli olarak volunteering yaparsanız emin olun ki bu sizin ve cv’niz için çok iyi bir yatırım olacaktır. Bu sizin toplum algınızı, Kanada’ya aidiyetinizi de çok farklı bir hale getirecek.

Bir bankanın CEO’sunu sabahın beş buçuk altısında homeless’lara çorba dağıtırken görebilirsiniz. Bunu orada çok sık görüyoruz. Bizim toplumumuzda bunu görmekse neredeyse olanaksızdır. Bu çok acınası bir durum belki ama ne yazık ki böyle. Kanada Başbakanı’nı da öle görebilirsiniz ve her zaman “Birlikte daha güçlüyüz” vurgusunu yapar. Toplum bunun üzerine kuruludur ve bu orada bir lüks değil. Olması gereken bir şey. Herkesin de buna dahil olmasını istiyorlar. Eğer Kanada’da yaşıyorsanız, orada yaşayan bir birey olmak istiyorsanız bunu bir hayat şekli haline getirmeniz gerekiyor. Ve bunu eğitim gördüğünüz esnada yaparsanız sonrasında size büyük rahatlıklar sağlayacaktır. Sizinle birlikte oraya volunteering için gelen insanların kariyerlerini bilemezsiniz. Çevreniz de böylelikle büyüyüp genişleyecek. Ne kadar çok sosyal ortamda bulunursanız hem kariyer imkanlarınız artar hem de bu tip zorunluluklar rahat bir şekilde giderilmiş olur.”

Makaleyi paylaş