Yurtdisiegitim.net

Kanada’da Digital Media Marketing Programı

Digital Media Marketing dediğimiz alan derya gibi bir alan. Öncelikle bu alanın neresinde olmak istediğiniz ve bunun sizi mutlu edip etmeyeceğini değerlendirmeniz gerekiyor. Yeteneğinize, algınıza, eğitiminize bağlı olarak nerede olmak istiyorsunuz? Title’lara çok fazla takılmayın. Sizi gerçekten mutlu edecekse ve size huzurlu bir hayat sunacaksa bu alana yönelin. Öğrencilerimizi de bu şekilde yönlendiriyoruz. Memnuniyet oranı da yüzde yüz oluyor. Çünkü doğru bir yönlendirme alıyor öğrenciler. Size de aynı şekilde bunu tavsiye ederim.

Şu anki alanımız dijital medya ama dijital medyanın içinde çok fazla alan ve konu var. Siz bunun neresinde olmak istiyorsunuz.  Dijital medya dediğimizde bunun pazarlama kısmında mı yer almak istiyorsunuz, yoksa dijital medyanın sadece marketing alanında mı yer almak istiyorsunuz. Tabii ki dijital medyanın ne olduğu, nasıl üretildiği sürekli size anlatılıyor. Fakat siz aslında süreci üreten değil pazarlayan oluyorsunuz. Bu alanda mısınız yoksa reklamasyon alanında mısınız, strateji üreten alanda mısınız bunu iyi bilmeniz lazım.

Elinizde ürün olmadığı zaman pazarlanacak bir şey yok. Pazarlamanın 4 P’sini bilmeniz gerekiyor. Prise, product, place ve promotion. Elinizde product olmayınca pazarlayacak bir şeyiniz de olmuyor. Ondan ötürü sizin yapım alanında yeteneğiniz ve eğitiminiz varsa bu alana da yönelebilirsiniz. Bir insana dijital medya uzmanı denilebilmesi için bunların tamamını bilmesi ve hakim olması lazım. Yani bir ekibin başı olması lazım. Aslında bu biraz project management gibi oluyor. Böyle geniş bir alanda direkt uzmanlık mertebesine ulaşmak bile zor ve zaman alıcı bir iş. Çünkü siz işin pazarlamasından anlamıyorsanız dijital medya uzmanı değilsiniz aslında.

Alan çok geniş olduğu için 2 senelik, 3 senelik bir programı okuyarak her şeye hakim olmanız mümkün değil. Türkiye’de üniversite okuyorsunuz sürecin tamamına hakim olmazsınız. Herhangi bir bölümden çıkarak uzman olmazsınız. Gerçek dünyada böyle bir kural yok. Türkiye’de bu çok yaygın görülen bir şey. Herhangi bir bölümü bitiren insan direkt kendisine uzman diyebiliyor. Hele hele böyle geniş alanlarda hiç yok. Bir projede aynı konuda 20 farklı alanda insan çalıştırabiliyorlar.

Örneğin project managementi ele alalım. İnformation teknology IT alanında project management de var. Yani siz proje yöneticisi olabilirsiniz. Size verilen geniş bir projenin yöneticiliğini almış olabilirsiniz. Bu yönetimsel stratejiye, yeteneğe ve eğitime bağlı bir şey. Siz bir projeyi yönetebilecek eğitime ve alt yapıya sahipseniz, bu sizin dizayn yapabilecek alt yapıya sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Dijital medya üretebilecek alt yapıya sahip olduğunuz anlamına da gelmiyor. Siz daha çok yönetimsel olarak dijital medyanın yahut da IT’nin projesel yönünde eğitim ev alt yapıya sahipmişsiniz demek oluyor.

Bir bölümü okuyarak dijital medya uzmanı olmazsınız. Emek yoğun isteyen işler dünyada daha çok para kazandırıyor. Ama bu hangi ülkede hangi işi hedeflediğinizle de alakalı bir şey. Türkiye’de managerial yani yönetimsel pozisyonlar emek yoğun işlerden daha fazla para kazanırlar. O zaman eğer Türkiye’ye dönmek istiyorsanız biraz daha yönetimsel oynayabilirsiniz. Project management düşünebilirsiniz, strateji alanında eğitim almayı düşünebilirsiniz. Ama eğer yurtdışında kalmayı düşünüyorsanız bu özellikle bilgisayar alanında çok yaygın. Emek yoğun işlerde oldukça iyi paralar kazanıyorlar. Amacınıza ve ilerideki kariyer hedefinize bağlı olarak değişebilecek bir şey. Bu alanda net bir şey söylemek çok güç. Öğrenciyi yanlış yönlendirmiş oluruz.

Bahadır Çelik’in konu hakkındaki videosunu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz!

Makaleyi paylaş