Kanada’da Community College Eğitimi Sonrası Çalışma ve Göçmenlik İmkanları Nelerdir?

yazar:

kategori:

Kanada’da Community College’de eğitim aldınız, ülke şartlarını, yaşam standartlarını çok beğendiniz ve kalmak istiyorsunuz. Böyle bir imkan var mı? Kanada’da Community College Eğitimi Sonrası Çalışma ve Göçmenlik İmkanları Nelerdir? Cevabını Eduport satış ve pazarlama müdürü Bahadır Çelik veriyor.

Kanada’da Community College Eğitimi Sonrası Çalışma ve Göçmenlik İmkanları

  • Kanada hükümeti düzenli olarak göçmen alan bir ülke ve çeşitli şartları sağlamak koşuluyla her sene belli sayıda göçmen alıyor. Fakat bunlar puantajla çekilişe katılan bireyler arasından seçilen kişiler oluyor. Bunun yanında bir de eğitim sonrası edinilen kalifikasyonlar ve çalışma sürelerinden sonra yapılabilen göçmenlik başvuruları var. Bu iki kategori birbirinden hayli farklı. Bir tanesinde yurt dışından başvuruyorsunuz, online başvurular yapıyorsunuz. Bir diğerini ise yurt içinden yani Kanada içinden ve orada size sunulan göçmenlik imkanları ile yapıyorsunuz. Bu elbette birinci şıkka göre çok daha avantajlı. Normalde bazen puantaj sistemi için puanı yetmeyen arkadaşlar birincisi Kanada’da eğitim alarak ekstra puan alıyorlar, ikincisi çalışma deneyim edinerek ekstra puan alıyorlar, üçüncüsü İngilizcelerini belli bir seviyeye getirerek puanlarını olabildiğince yükseltebiliyorlar. Bu da göçmenliğe kabul imkanını o derece artırıyor.
  • Bu konudaki en doğru bilgileri Kanada hükümetinin resmi sitesi olan http://www.cic.gc.ca/ ‘dan alabilirsiniz. Veya direkt olarak göçmenlikle ilgili danışmanlık istiyorsanız yine ilgili sitelerden bilgi alabilirsiniz. Bu bilgiler resmiyeti olan bilgilerdir.

  • Orada eğitim aldıktan sonra çalışma sürenizi de tamamladıktan sonra, İngilizcenizi daha üst bir seviyeye çektikten sonra edineceğiniz puanlar sizi bir yere taşıyıp göçmenlik almanıza imkan verebilir.
  • Ya da eğer işvereniniz sizi kendi şirketi için nitelikli görüyorsa gerekli başvuruları gerekli mercilere bizzat kendisi yaparak bir anlamda sizin için başvuruda bulunuyor. Yani eyalet, federal hükümetten göçmenliğinizi talep ediyor.
  • Bir başka sistemde ise 1596 saati dolduruyorsunuz ve bu işin tam zamanlı bir iş olması gerekiyor. Full time işler de haftalık minimum 30 saat olarak adlandırılır. Ve belli bir sınıfta olmak durumunda. Yani çok düşük vasıflı işlerde çalışırsanız tabii ki bu göçmenlik için yeterli olmuyor. Mezun olduğunuz alanda veya ilintili alanlarda işe yerleşmek ve full time çalışmak zorundasınız. 30 saat çalışırsam 1596 saat, 1 senede doluyor diyenler de oluyor. Ama 30 saat alt sınırdır. Normalde 40 saat çalışılıyor. Dolayısıyla 10 ay gibi bir zaman zarfında bu süreyi doldurmuş oluyorsunuz ve sonrasında da göçmenliğe başvuruyorsunuz.
  • Akademik eğitim almasanız da sizin okuldaki başarı düzeyiniz son derece önemlidir. Kanada’da derslerinde çok başarılı olan öğrenciler, ilk dönem sonunda bile firmalardan iş teklifleri alabiliyorlar. Bu hayli büyük bir imkandır. Yani öğrenci henüz okulunu bitirmeden işini garantilemiş oluyor. Okul bittikten sonra da iş bulma gibi tasalara ve gayretlere gerek kalmıyor. Ve firmanız da hazırsa tüm imkanlar önünüzde açılmış oluyor.
  • Bugün Kanada’da Community College’den mezun olan bir kişi çalıştığı alanda normalden biraz daha fazla ücretler alır.