Kanada vizesi alabilmek için gerekli olan şartlar kişiden kişiye değişiyor. Kişi eğer 6 aydan daha kısa sürecek bir eğitime gidiyorsa study vize alamıyor, turist vizesi alabiliyor ilk başta. Herkesin durumu ayrı ayrı değerlendirilir. Öğrencinin içinde bulunduğu durum, maddi olanakları, eğitim geçmişi, gelecek beklentisi, Kanada’daki eğitim planları dikkate alınarak genel bir vize profili çıkartılır. Çünkü herkes için aynı vize evrakları toplanarak vizeye başvuru yapılmaz. Böyle bir durumda vize başvurusundan sonuç alma olasılığı da düşecektir. Çünkü herkesin hikayesi farklı.
Vize başvurusu yapacak öğrencinin özellikle finansal açıdan bir problem yaşamaması gerekir; zira ikinci vize başvurusunda da sorun yaşama ihtimaliniz fazlalaşır. Şu da çok sık soruluyor; “Vize reddi alırsak tekrar başvurmamalı mıyız?” Spesifik bazı sebeplerden alırsanız veya kendinizi çok farklı anlatarak çok farklı yerlere çekilebilecek ifadelerle ret alırsanız, bu durumu toparlamanız biraz zor olabilir. Fakat eğer siz kendi başvurunuzdan, durumunuzdan ve evraklarınızdan da eminseniz bazen istisnai şekilde de ret alabilirsiniz. Fakat böyle bir durumda da başvuru yapmaktan çekinmeyin. Profiliniz vize için uygun değilse zaman kaybetmeye gerek yok. Biz size vize alınabilecek pozisyona nasıl gelinebilir, eksik kısımlar nasıl tamamlanabilir konularında yönlendirme yapabiliyoruz. Çünkü vize alamadığınız takdirde her şey boşa gidiyor.
Hiçbir vize hiçbir merci tarafından garanti edilemez. Vize görevlisi vize evraklarını incelerken oldukça titiz davranır; tutarsızlık ve bir boşluk arar. 10-15 dakika gibi kısa bir süre içinde evrak incelemesi yapan vize görevlisi bu süre içinde de oldukça eleştirisel bir yaklaşımda bulunur. Sizin kafa karışıklığına sebebiyet verecek belgeler sunmanız kabul sürecini zora sokacaktır. Bu durum görevlinin tereddüte düşmesine ve ret cevabı vermesine sebep olur. Bu yüzden evrak ve diğer açıklamalarınız belli bir tutarlılıkta olmalı.
Yaş konusuna gelirsek; 45 yaşında college eğitimine giden bireyler de var. İleri yaşta da Kanada’ya eğitime gidebilirsiniz. Yeni evli ve çocuk sahibi çiftlerden birisi Kanada’ya eğitim için gitmek istediğinde vize görevlisinin dikkatini çekebiliyor. Bu aslında şüphe uyandırabilen bir durum. Kişinin bunu çok iyi izah edebilmesi gerekiyor. Finansal durumunuz çok güçlü olsa bile bu durum şüphe uyandırabiliyor. Bu yüzden herkesin spesifik durumu birbirinden farklıdır. Durumu çok iyi ifade etmek gerekiyor.Kanada vizesinde diğer vizelerden farklı olarak iyi niyet mektupları yazılır. Bu mektubu yazarken iyi bir danışmandan yardım almanız gerekiyor. Doru ifadelerle yazılmamış bir iyi niyet mektubu vize reddine bile sebep olabiliyor. Bu mektupla vize kabullerinde yüzde 25-30 oranında rol oynuyor.
Bizim ülkemiz kayıtsız bir ekonomiye sahip. Birçok insan parasını bankada tutmuyor, vergisini doğru dürüst yatırmıyor ve buna benzer pek çok eksiklik var. Bu kadar etken varken durum zorlaşabiliyor. Kanada’da böyle bir durum olmadığı için sizden finansal yeterliliğinizi belgeleyebilmeniz bekleniyor. İyi bir izahat vize sürecini de kolaylaştıracaktır.
İyi niyet mektuplarınız bir buçuk-iki sayfayı geçmesin. Gereksiz teferruata girmeyin. Olabildiğince öz bir şekilde yazın. Neden Kanada, ne zaman döneceksiniz gibi soruların yanıtını tatmin edici şekilde verebilmeniz lazım.
Bahadır Çelik’in konu hakkındaki videosunu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz!