Yurtdisiegitim.net

Kanada’da Üniversitelere Başvuru Süreci

Yurtdışında lisans eğitimi almak bir çok avantajı barındırmaktadır. Dünyaca bilinen bir üniversitenin diplomasına sahip olmanın vereceği prestij ile iyi bir kariyer sahibi olmak ve eğitim alınan ülkedeki dili çok iyi seviyede öğrenerek dil konusunda da iddialı bir konuma sahip olmak en önemli iki avantajdır. Ayrıca özellikle ülkemizde uygulanan merkezi sistem sınavları nedeni ile istenilen bölüme yerleşememek gibi sorunu ortadan kaldırarak sadece dil yeterliliği ve akademik not ortalaması ile Kanada istediğiniz bölümü okumak en önemli noktalardan biridir.

Kanada’da eğitim almaya başladıktan sonra öğrencileri kaliteli bir eğitim, eğlenceli bir yaşam, çok uluslu arkadaşlıklar ve doğal güzellikleri ile ünlü bir ülkede unutulmayacak anılar beklemektedir. Ancak üniversitelere kayıt işlemleri elbette ki ülkemizdeki kadar kolay olmamaktadır. Öncelikle eğitim almak istediğiniz üniversiteyi seçtikten sonra, üniversitenin sizi kabul etmesi için başvuru yapılmalı, bunun için gerekli evraklar hazırlanmalı, vize için gerekli evraklar alınarak vize başvurusu yapılmalı, eğitim ücreti ödenmeli vs. Yurtdışı eğitimi almak isteyen öğrencileri üniversiteye kabul başvurusu ile kayıt işlemi yapana kadar geçen sürede bir çok işlem beklemektedir.

Öncelikle Kanada’da bir merkezi kayıt sistemi bulunmamaktadır. Bu nedenle her üniversite başvuruları kendisi almakta ve kabul işlemlerini kendi belirlediği kriterler doğrultusunda yapmaktadır.  Ancak, Ontario’da bulunan ve bu şehirdeki tüm üniversitelerin kayıt kabul işlemlerini yapan  “Ontario University Application Centre”  gibi merkezlerde nadirde olsa bulunmaktadır. Yine de her hangi bir merkezi sistem sınavı bulunmamaktadır.

Kanada Üniversitelerine Başvuru Süreci

Kanada’da eğitimler Eylül – Mayıs arasındaki süreçte yapılmaktadır. Kayıt işlemleri ise genellikle Ocak – Şubat aylarında yapılmaktadır. Eğer okumayı düşündüğünüz üniversiteyi ve bölümü önceden belirlediyseniz kayıt tarihleri ile ilgili tam bilgiyi daha önceden araştırarak bir aksaklık yaşanmamasını sağlayabilirsiniz.  Üniversitelerin başvuruları kabul tarihleri ise üniversiteden üniversiteye göre değişmektedir. Bazı üniversiteler başvuru yapıldığı anda değerlendirme yaparak sonucu bildirirken bazı üniversiteler ise son başvuru tarihini bekleyerek sonrasında değerlendirme yapmaktadır.

Üniversite tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, eğer başvuru kabul edilirse adaya bir  kabul teklifi gönderilmektedir. Öğrencinin teklifi kabul etmesi ile birlikte vize başvurusu içinde gerekli olan kabul mektubu adaya gönderilmektedir. Kabul mektubunun ulaşması ile birlikte artık yolculuk hazırlıklarına başlanabilecektir. Bu noktada öncelikle eğer üniversitenizden konaklama ile ilgili yardım almadıysanız kendi imkanlarınız ile konaklamanızı ayarlamalısınız. Veya üniversitelerin sunduğu kampüs içi yurtlar veya aile yanı konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bu noktada yapılması gereken ilk işlem öğrenci vizesine başvurmaktır. Gerek vize başvurusu gerekse üniversite başvurusu için yeterli zamanı bırakmaya özen gösterilmeli ve başvuru için geç kalınmamalıdır.

Kanada İçin Öğrenci Vizesi Başvurusu

Kanada öğrenci vizesi verilmesi başvurudan sonra yaklaşık olarak 6 hafta kadar sürmektedir. Bu nedenle vize başvurularının hareket tarihinizden en az 2 ay önceden yapılması gerekmektedir. Başvurunuzun red edilmemesi için ise konaklama yapacağınız yerin önceden ayarlanması,  eğitimini finanse edebilecek kadar maddi yeterliliğinin olduğunun belgelenmesi, ailede Kanada vizesi bittiği halde ülkeden ayrılmayan kişilerin bulunmaması ve

Yine başvurunuzun onaylanması için aşağıdaki konulara özen gösterilmelidir.

  • Eğitimden sonra Kanada’da kalmak gibi bir niyetinizin olmadığını belli eden, aile, iş gibi bağlarınızın olduğunu belirtmek
  • Sağlık durumunun iyi olması Vize kabul işlemlerinde 6 aydan fazla kalacaklar için sağlık muayenesi istenebilmektedir.
  • Sabıka kaydının olmaması
  • Eğitiminizi finanse edebileceğinizi gösteren belgelerin tam olması.

Kanada Öğrenci Vizesi Türleri

Öğrenciler için Kanada’da eğitim amaçlı alınabilecek iki farklı vize türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki ziyaretçi vizesidir. Bu vize türü 6 aydan daha kısa eğitim alacaklar için geçerlidir. Ziyaretçi vizesi bittikten sonra uzatılamamaktadır ve bu vize ile Kanada’ya gidenler öğrencilere sunulan eğitim dönemlerinde haftada 20 saat ve tatil dönemlerindeki tam gün çalışma izninden faydalanamamaktadırlar. Bu nedenle alınacak eğitimin süresinin doğru bir şekilde planlanması gerekmektedir. Üniversite eğitimi gibi 6 aydan uzun sürecek olan eğitimler için öğrenci vizesi alınmalıdır.

Öğrenci vizesi, 6 aydan daha fazla sürecek olan eğitimler için verilen vize türüdür ve üniversite eğitimi alacakların bu vizeyi alması gerekmektedir. Öğrenci vizesi ile ziyaretçi vizesinin başvuru işlemleri arasındaki tek farkı sağlık raporu istenmesidir. Vize başvurusu yoğunluğa göre 4 – 6 haftada onaylanmaktadır. Öğrenci vizesi ile Kanada’ya giden öğrenciler eğitimleri süresinde çalışabilmektedirler.

Kanada Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

  1. (Kanada’ya giriş yapılması planlanan tarihten itibaren en az 6 ay geçerli)
  2. Yukarıda da bahsettiğimiz üniversite tarafından kabul edildiğinizi gösteren kabul mektubu,
  3. Yüksek kalitede çekilmiş, yüz açık bir şekilde görünen ve üzerinde her hangi bir iz veya leke olmayan 4 tane vesikalık fotoğraf .
  4. Vize başvuru ücretinin yatırıldığına gösteren banka dekontunun aslı, Başvuru ücretleri vize türüne göre değişiklik göstermektedir ve Kanada Doları olarak yatırılmalıdır. Aksi para birimleri ile yatırılan ücretler kabul edilmemektedir. Ayrıca başvurunun red edilmesi halinde bu ücret geri ödenmemektedir.
  5. Vize başvuru formu (Başvuru tarafından imzalanmalıdır)
  6. Aile Bilgi Formu (18 yaş ve üzerinde olanlar için)
  7. Öğrenim ve İş Geçmişi Formu (18 yaş ve üzerinde olanlar için)
  8. Niyet Mektubu (İleriye dönük planlarınızın ve Kanada’da alacağınız eğitimin size katacağı değerlerin anlatıldığı)
  9. Öğrenim belgesi veya diploma
  10. Başvurunuzun kabul edilmesini kolaylaştırmak için varsa sertifikalar
  11. Evli öğrenciler için evlilik cüzdanı, eşinin ve çocuklarının kimlikleri ve fotokopileri
  12. Başvuru sahibinin kimliği ve fotokopisi,
  13. Sabıka Kaydı,
  14. Askerlik terhis veya tescil belgesi
  15. Evlenme, boşanma, isim değişikliği gibi nedenler ile gerçekleşen mahkeme kararları
  16. Varsa çocukların velayet durumunu gösterir belge
  17. En önemli kriterlerden biri olan eğitiminizi finanse edebilecek kadar maddi imkanlarınızın olduğunu gösteren belgeler. Bu belgeler arasında öğrencinin, öğrencinin eşi, anne ve babasına ait gelir ve maddi durum belgeleri yer alabilmektedir.

Kanada’da eğitim alacak öğrenciler vize başvuru işlemlerini yaptıktan sonra vize başvurusunun  kabul edilmesini bekleyecektir. Bu süreçte eğer vizenin kabul edilmeme gibi bir ihtimali olduğu düşünülüyorsa yolculuk hazırlıklarına başlanabilir. İlk olarak daha ucuza mal edebilmek için uçak bileti alınabilir.

Vize başvurusu için gereken evraklar hazırlandıktan sonra okulun sizden istediği belgelerde hazırlanmalıdır. Dil yeterliliği sınavlarına ait sonuç belgeler, not ortalamalarını gösteren transcrip belgesi, referans mektupları, diploma gibi belgeler hazırlanmalıdır. Bu süreçte banka işlemlerinde kullanabileceğiniz uluslararası kullanıma açık bir baka kartı ve kredi kartı edinilmelidir. Yine iletişimi sağlamak için telefon hattınız uluslararası kullanıma açılmalıdır. Kanada Doları ülkemizde çok fazla kullanılan bir para birimi olmadığı için hareket tarihinizden en az 2 hafta önce bankanızla görüşerek parayı temin etmesi talep edilmelidir. Kanada’da yanınızda olması gereken elektronik aletler, şarj cihazları, giyim eşyaları, kişisel bakım eşyaları tamamlanmalıdır.

Makaleyi paylaş