İngiltere’de Eğitim Hakkında Temel Bilgiler

Eşitlikçi yapısı ve yüksek standartları ile bilinen İngiltere, bu özelliklerini aynı zamanda eğitim alanında da göstermektedir. İyi bir bölüm okumak ve bunu hem de dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde okumak istiyorsanız, İngiltere tam da size göre.

Bilgiye doğrudan ulaşmak, en iyi profesör ve asistanlardan ders almak, uluslar arası öğrenciler ile kültür alışverişi yapmak ve de özellikle dünya dili olan İngilizce’yi yerinde öğrenmek istiyorsanız, İngiltere sizin için biçilmiş kaftan olacaktır.

İngiltere’de Eğitim Almak

İngiltere, yurtdışı öğrencilerin en uğrak merkezlerinden biridir. Bu ülkede eğitim alabilmek birkaç prosedüre bağlıdır. Doğrudan başvurabileceğiniz bir eğitim sistemine sahip olan bu ülkede, aynı zamanda değişim programları aracılığı ile de başvurabilirsiniz. Hangi üniversiteye başvuracağınızı kararlaştırdıktan sonra, sistem üzerinden dokümasyonlarınızı yollayarak, kayıt için ilk adımı atmış olacaksınız.

Her üniversite ya da kolejin farklı öğrenci yerleştirme prosedürleri olsa da, genellikle yüksek bir puan ile mezun olduğunuz son bölümün transkriptini ve TOEFL sonucunu göndermenizi ister.

Buna göre bir sıralama yapar ve muhtemelen eğer yeterli puan sahibi iseniz sizi ülkelerinde yapmak üzere bir mülakata, sözlü sınava tabi tutarlar. Bundan sonra ise, alınıp alınmayacağınız kesinleşebilir.

Öte taraftan, aralarında Erasmus, Farabi ve Sokrates gibi ünlü programların da bulunduğu değişim programları ile bu ülkede okuyabilmeniz mümkün. Ama burada da bilinmesi gereken nokta, yine aynı şekilde yüksek puanlar almış olmanızdır. Yılda en az 1 dönem en çok 2 dönem olmak üzere bu değişim programlarından yararlanabilirsiniz.

Değişim programları, genel itibari ile üniversite ya da okulunuzun puanı ve yabancı dil sınavı puanınızın toplamını baz alır ve sizi sıralamaya koyar. Ardından diğer tüm çıktılarınız ile İngiliz makamlarına başvurur ve bundan sonrası tamamı ile sizin şansınıza kalmıştır. Çünkü, her ne kadar puan esaslı kriterler dikkate alınıyor gibi gözükse de, kimi zaman diğer politik ve sosyo ekonomik durum da göz önüne alınabilmektedir.

İngiltere’de Alabileceğiniz Eğitimler

İngiltere’de birkaç farklı branşta eğitim alabilirsiniz. Kolej eğitimi, yüksek öğrenim ve İngilizce dil eğitimi. Bu amaçlar ile gittiğiniz bu ülkede, birçok farklı alternatife sahip olduğunuzu bilmelisiniz. Ayrıca, bunun farklı mevzuatlar ve prosedürler de içerdiğini bilmelisiniz.

Mesela, banka hesabınızda yeterince para olması ve sosyo ekonomik durumunuzun yerinde olması, sizi çok kolay bir şekilde bu ülkede eğitim alabilecek duruma getirebilir. Öte taraftan, bir üniversitenin kıskacı altında olup, üniversite tarafından özel davet almak da, bu ülkeye girişinizi oldukça kolay hale getirecektir.

İngiltere’de kolej yani üniversite öncesi eğitim almak istiyorsanız, binlerce seçeneğiniz vardır. Dünyanın en iyi kolejlerinin yer aldığı bu ülkede, beklentilerinizi karşılayacak yüzden fazla kolej bulabileceğinizi bilmenizi isteriz. Bu aşamada, sizler için derlediğimiz diğer yazılarımıza göz atabilir. Ve bu ülkede bulunan kolejlere ve kayıt olma aşamalarının yanı sıra diğer tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

İngiltere’de dil eğitimi almak gibi bir hayaliniz varsa, yüzlerce kurs seçeneklerinin olduğunu bilmenizi isteriz. Eğitim takvimi, haftalık kurs, kurs eğitim yoğunluğu, fiyat ve kalite gibi birçok kısma değindiğimiz, İngiltere’de dil eğitimi yazımıza göz atabilir, sizin için en iyi dil eğitim kurslarına göz atabilirsiniz.

İngiltere’de Eğitim Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İngiltere, ülkemizle kıyaslandığında birçok farklılıklara ve kültürel değişikliklere sahip bir ülkedir. Her ne kadar bu ülkede yaşayan binlerce Türk kökenli ve Müslüman nüfus olsa da, bu muhtemelen sizin farklı bir ülkede yaşadığınız gerçeğini değiştirmeyecektir. Zaten eğer dil eğitimi için gidiyorsanız, bunu tamamı ile aklınızdan çıkarmanız gerekecektir.

İngiltere’de alacağınız eğitim öncesi, hangi üniversite/ kolej/ ya da dil kursuna kayıt olacağınızı netleştirmeniz gerekecektir. Ardından bu kurum ya da kuruluşlar hakkında detaylı bilgi edinmeniz ve varsa bunların ülkemizdeki ofisleri ile irtibata geçmeniz gerekecektir.

İngiltere’de eğitim almaya karar verdikten ve en uygun yeri bulduktan sonra, gerekli yazışma ve evrakların temin edildiğinden emin olmanız gerekir. Vize işlemleri, Pasaport kayıtları, yazışmaların dokümanları ve karşı taraftan davet aldığınızı gösteren fakslar dahi olmak üzere tüm evrak ve yazışmalarınızı beraberinizde götürün. Aksi durumda ciddi problemler yaşayabilir ve hayalini kurduğunuz bu eğitim sizin için kabusa dönüşebilir.

Tüm evraklarınızı topladınız ve sıra gitmeye geldi. Bavulunuza neler katacağınızı düşünüyorsanız, bu noktada daha dikkatli hareket etmeniz gerekecektir. Boş ve gereksiz araçlar ile bavulunuzu doldurmak yerine daha öncelikli eşyalarınızı almalısınız.

Kullandığınız rutin ilaçlar, sağlık ve yaşam malzemeleri, öncelikli kırtasiye gereçleri ve özel eşyalar yanınıza alınabilir. Bunun dışında kitap, defter, fasiküller, kıyafetler, makyaj malzemeleri gibi önceliği olmayan eşyaları yanınıza almayın. Bunlar özellikle yolculuk esnasında size dezavantaj sağlayacaktır.

İngiltere’de Eğitim Sistemi Hakkında Kısa Bilgi

Bu konu hakkında daha detaylı bilgiyi bulabileceğiniz diğer yazımızı hatırlatarak birkaç konu hakkında bilgi vermek istedik.

Öncelikle İngiltere, birleşik Krallık’tan ayrılamayan Eğitim Sistemi ile bilinmektedir. Birleşik Krallığın diğer üyelerinden olan Galler, İskoçya ve İrlanda ile temelde aynı eğitim sistemi olsa da, bazı yerlerde farklılıklar vardır. Biz bu farklılıklara değinmeyeceğiz. Ama İngiliz Eğitim Sistemi hakkında ufak çaplı bilgilendirme yapacağız.

İngiltere’de Ulusal Müfredat sistemi uygulanmaktadır. Bağımsız ve Devlet okulları bu müfredatı uygulayabilir. Devlet okulları, Ulusal Müfredatı her yönü ile uygulamak zorundadır Ama Ulusal Müfredatı uygulama zorunluluğu olmayan Bağımsız okullar, bunu uygulamak yerine bağlı oldukları eğitim sendikalarının da eğitim müfredatlarını uygulayabilir.

Bu ülkede 5 ana katmanda eğitim sistemi vardır. Anahtar Evre (Key Stages) olarak adlandırılan bu evreler, İlk okul hazırlıktan liseye kadar olan eğitimi ifade eder. Siz de bu anahtar evreleri dikkate alarak eğitim başvurusunda bulunabilirsiniz. 6 yaşından başlayan ve 17 hatta kimi zaman 18 yaşına varan bu evreleri bitiren kişiler, Key Stage 6 olarak da bilinen üniversite ve yüksek okullara gidebilir.

Esasında, İngiltere, genel sınav yaparak Yüksek Okul ya da Üniversiteye öğrenci yerleştirmez, ama yıl içerisinde birçok sınav yapar. Bu sınavların başarı ortalaması alınarak, öğrencilerin yerleştirmeleri yapılır. Tabii ki, %80 oranında olan bu yerleştirmelerin dışında kalanlar diğer iş alanlarına yönlendirilir. Ve bu tamamı ile Devlet/ kurum desteklidir.

İngiltere’de Burs/ Hibe Almak

Bu ülkede burs ya da hibe almak oldukça kolaydır. Bu konuda yazılmış diğer yazılarımıza göz atabilir, daha detaylı bilgi alabilirsiniz ama kısaca ifade edecek olursak. Öncelikle buradan ayrılmadan önce, ülkemizde yurtdışına gidecek öğrencilere verilen hibe ya da burslara başvurmanız gerekir.

Bu aşamada kurumunuzu devreye sokun. Ardından gitmeden önce İngiltere kökenli burs/ hibe sağlayan kurumlar ile yazışmalara başlayın. Bu kurumları tek tek arama motorlarında bulabileceğiniz gibi NAFSA aracılığı ile de bulabilirsiniz.

Ayrıca, gittiğinizde ülke içerisinde burs sağlayan kanallar ile de doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Birçok kurum ve kuruluş, yaş, cinsiyet, ırk, bölüm ve üniversite bazında burs ya da hibe imkanı sağlamaktadır. Tek yere başvurmak yerine ulaşabildiğiniz kadar çok yere başvurun. Bu hem şansınızı arttıracaktır. Hem de belki de burada küçük bir servetin sahibi olabilmenizi sağlayacaktır.