Dünya üstünde yapılan pek çok sayıda sınav bulunmaktadır. Hangisinin size uygun olduğunu, hangisinin daha zor ya da daha kolay olduğunu öğrenmek istiyorsanız bu yazımız tam size göre olacak! En azından en çok adı anılan GMAT sınavı hakkında detaylı bilgiye sahip olabileceksiniz. Buyurun yazımızın devamına;
Amerika’da yüksek lisans eğitimi almayı düşünüyorsanız, GMAT sınavı sıklıkla duyacağınız bir kelime grubu olacaktır. Özellikle işletme alanında yüksek lisans yapmayı hedefleyen öğrencilerin girmeyi seçmiş olduğu bir sınavdır. Dünya geneline baktığımız zaman 6 binden daha fazla okulun GMAT sınavını kabul ettiğini görmekteyiz. Bu sayıya bakarak da sınavın dünya çapında ne derece bir tanınmışlık seviyesine sahip olduğunu da anlayabiliriz. Her yıl dünya çapında 250.000’den daha fazla öğrencinin girdiği bu sınav, İngilizce dilinde olup analitik kavramanızın ya da matematik yeteneğinizin yanı sıra İngilizce dilinizin yeterliliğini de ölçmektedir. Ancak burada kafalar karışmasın, GMAT puanınız olsa da TOEFL ya da IELTS sınavına girmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.
Yüksek lisans olarak yurt dışında finans, işletme ya da ekonomi gibi alanlarda yüksek lisans yapmayı planlıyorsanız GMAT sınavına girmeniz gerekmektedir. Hatta Türkiye’de de artık pek çok üniversite ALES ile birlikte GMAT puanlarını da kabul etmeye başlamışlardır.
GMAT (Graduate Management Admission Test – Lisansüstü Yönetime Geçiş Sınavı), analitik zekanızı ölçümleyerek, problem çözme yeteneğiniz üstüne yoğunlaşmaktadır. Bilgisayar tabanlı bir sınavdır yılda 5 defa sınava girebilirsiniz. Ancak bu denemelerin arasına en az 16 günlük bir boşluk koymanız gerekmektedir. Bu sınavın uygulayıcısı olan kurum Educational Testin Service’tır. Sınav skorunuz 5 yıl boyunca geçerli olacaktır.
GMAT müfredatı oldukça ağır olan bir sınavdır ancak buradan alacağınız puan ile dünyanın en iyi üniversitelerinde okuyabileceğiniz için çalışmaya değer bir sınavdır. 200 ile 800 arasında puanlaması olan bu sınavın dünya genelinde ortalaması 550 civarındadır. Ancak iyi bir üniversiteye girmeyi planlıyorsanız 600’ün üstünde bir skor yapmanız önemlidir. Örneğin Harvard Business School’a başvuranların GMAT ortalaması 720 civarındadır.
Sınav sözel, sayısal ve kompozisyon olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Sınav soruları ekranda karşınıza zorluk derecesine göre gelmektedir. Soruları cevapladıktan sonra bir daha geri dönüp cevapla hakkınız bulunmamaktadır. Bu sebeple cevabınızdan emin olmanız önemlidir. Sınav, sizin seviyenizi ölçmek için zor ve kolay sorulardan bir karma yaparak karşınıza soruları getirir. Örneğin ekrana gelmiş olan zor bir soruya yanlış bir cevap verirseniz, bir sonraki soru daha kolay bir seviyede karşınıza gelecektir.
GMAT genel olarak baktığımız zaman, öğrencilerin sözel, sayısal ve analitik yazma yeteneklerini ölçmektedir. Sınavı tamamlamak genelde dört saat sürmektedir. Sınav alanları şu şekildedir;
Analitik yazma
Bu kısımda öğrenciden 2 adet kompozisyon yazması beklenmektedir. Size verilen bir konuyu inceleyip onun hakkında yazı yazmanız istenmektedir. Her bir kompozisyon için 30 dakikanız bulunmaktadır ve bu testlerden 0 ile 6 arasında puan alırsınız. Son üç yılda bu kompozisyon testinin ortalaması 4.4 olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sayısal bölüm
Bölümde 37 adet soru vardır ve bu bölümün süresi 75 dakikadır. Hesap makinesi kullanılmamaktadır. Bu bölümden alınabilecek en yüksek puan 60’tır ve son üç yılın ortalaması 36 puan civarındadır. Ayrıca 50 puanın üstünde alınan puana az rastlanmaktadır.
Sözel bölüm
Sözel bölüm süresi de 75 dakikadır ve bu alanda çözmeniz gereken 41 soru bulunmaktadır. Bu bölümden de alabileceğiniz en yüksek puan 60’tır ancak 44 puan üstünde puan alana çok az rastlanmaktadır. Bu bölümün ortalama notu ise 27 puan civarındadır.