Yurtdisiegitim.net

Georgian College’da Research Analyst Programı

Big datayı anlatırken 21. Yüzyılın mesleği demiştik. Ülkemizde big datayla ilgili sadece seçmeli dersler olduğunu da söylemiştik. Big data ve research o kadar geniş konular ki Georgian College bunu ayrıştırmak zorunda kalmış. Ama ikisinin ortak konusu da çok fazla. Research analyst ile big data arasındaki farka gelecek olursak; araştırmanın nasıl yapılacağına research analystler karar veriyor. Özellikle de market araştırmalarında. Bu program devlet college’ının master sertifika programı. Yani üniversite mezunu olma şartı var. İşletme, iktisat yahut mühendislik bölümlerinden mezunsanız ve pazarlama alanında bir kariyer elde etmek istiyorsanız tek girilecek bölüm budur diyebiliriz. Pazar araştırmasının nasıl ve hangi şartlarda yapılacağına karar veren ekipte siz olacaksınız. Eğer uluslararası bir şirkette çalışıyorsanız şirketinizin yaptığı market araştırmasında da siz varsınız; daha sonra nereye yatırım yapılacağını yani elde ettiğiniz verilerin gelecekteki hikayesini okuyan ekipte de siz varsınız. Bu stratejik karar demek. Çok kıymetli bir bölüm. Dolayısıyla lisans eğitiminiz temelli yeni bir spesifik alanda uzmanlaşmak istiyorsanız  research analyst tam size göre bir program.

Programın süresi 1 yıl. Ama bizden biraz farklıdır. Bizde okullar Eylül ayında başlar, Haziran ayında biter. Araya yaz dönemi girer. Kanada’da ise non stop sürer. İlk iki sömestr çok yoğun ders alırsınız, daha sonrasında internship yani 3. sömestrde   staja başlıyorsunuz. Yani kesintisiz olarak 12 ayınızı bu programa vermek zorundasınız. İnternship’inizi yapmadığınız sürece diplomanızı alamazsınız. Bu keyfe keder bir durum değil, bir zorunluluktur. Stajları ise havuzdan yakalayacaksınız.

Programın oranlarına bakacak olursak; Türkiye’de üniversite bitirdikten sonra doğrudan o alanda işe giremezsiniz. Ama bu tür postgraude programlar size o kapıyı birazcık aralar. Zihninizde farklı disiplinlerde eğitim almış oluyorsunuz. Tam olarak örtüşmese de yandalı da andırır bu disiplin. Daha kısa sürede uzmanlık almış oluyorsunuz. %74 işe girme oranı var. İlk junior maaşı ise 43 bin Kanada doları. %74 oranının bizim için değerli olması seçim kriterlerine de bağlı. Bize üniversite üniversite diplomanız, transkriptiniz geliyor ama onun haricinde bölüm başkanı değerli bir bilgi de istiyor ki o da bu programı neden seçtiğinize dair iyi niyet mektubu. Tıpkı neden bir üniversiteyi seçtiğinize dair hazırladığınız portfolyo gibi.

Senior olduktan sonraki maaşınız ise yıllık ortalama 108 bin Kanada doları.  Hızlı bir kariyer planlaması, daha spesifik bir alanda uzmanlaşmak, uluslararası şirketlerde staj yapmak gibi fırsatlar ve iyi bir gelecek bu programla ulaşılabilecek varış noktalarıdır. Bu yüzden de iyi niyet mektupları isteniyor.

Makaleyi paylaş