Dünya’nın En İyi Üniversite Kütüphaneleri

yazar:

kategori:

Kütüphaneler, üniversitelerin en sıkıcı ama en çok kullanılan yerleri olarak kabul edilir. Buralarda çoğu zaman vakit geçirmek, bir hapishaneden farksız gelebilmektedir. Zorla da olsa, bu yerlerde vakit geçirmek zorunda olan öğrenciler için, bazı yerler ideal vakit geçirme mekanları olabilir.

Günümüze kadar gelebilen tarihi kütüphaneler vardır. Buradaki tarihi koku, öğrencileri cezbetmek için çoğu zaman yeterli olabilir. Ayrıca, son teknoloji ile inşa edilmiş lüks ve modern kütüphaneler de öğrencileri çekmek için ideal yerler olabilir. Çeşitli aktiviteler, modern ya da tarihi kaynaklar, oturma düzenleri, masalar, sıralar, kullanılan ekipmanlar, iç tasarım, dış dizayn…

Kısacası onlarca seçeneğin birer seçim nedeni olduğu kütüphaneleri derlediğimiz yazımızda, belki eğitim belki de turistik gezi amaçlı gidip görmeyi hayal edeceğiniz kütüphaneleri göreceksiniz. İşte Dünya2nın en iyi üniversite kütüphaneleri…

St. John’s College Old Library, University of Cambridge (Cambridge) (İngiltere)

Cambridge Üniversitesi’nin en eski kütüphanesi artık kullanılmamakta, ancak hafta içi, öğrenciler ve üniversite üyeleri için hâlâ açık. St. John’s College Old Library kütüphanesinin, Nadir Kitaplar Okuma Odası (The Old Library’s Rare Books Reading Room), Kolej’in özel koleksiyonlarının saklandığı yerdir.

St. John’s College Old Library kütüphanesinde, onlarca eski ve tarihi eseri görebilirsiniz. Daha önce hiç görülmeyen ya da sır gibi saklanan ve vakti geldiğinde servis edilen milyonlarca pasajın bulunduğu bu kütüphane, her yıl gizli odayı tarih ve edebiyat meraklılarına kısa süreliğine açmaktadır. Ve tabii ki bazı eserleri…

Sterling Memorial Library, Yale University (New Haven) (Amerika)

1931’de kurulan Sterling Memorial Kütüphanesi, Yale Üniversitesi kampüsünün en değerli yerleşkelerinden biridir.  Kütüphanenin sahip olduğu birkaç önemli materyal var, ancak Usame bin Laden’in ses kütüphanesi en tuhaf ve dikkat çeken yerlerinden biridir.

Hafta içi ve hafta sonu 1’er saat olmak üzere, kütüphane ile özdeşlemiş gizli dokümanlar, ziyaretçilerin ve öğrencilerin erişimine sunulmaktadır. Temiz ve nezih ortamın sağlandığı bu devasa kütüphaneye gitmek, sizin için farklı bir deneyim olacaktır.

The George Peabody Library, Johns Hopkins University (Baltimore) (Amerika)

Eskiden Peabody Enstitüsü Kütüphanesi olarak bilinen bu kütüphane hiç şüphesiz ki dünyanın en etkileyici merkezlerinden biridir. Her ne kadar Johns Hopkins Üniversitesi araştırma kütüphanesi olarak anılsa da, bina genel olarak halka açıktır. Kütüphane, yaşayan ve ölen efsanelerin anlatıldığı çok değerli bir de “ Anıt Kitap” koleksiyonuna ev sahipliği yapar.

Sainte Geneviève Kütüphanesi (Paris), (Fransa)

Paris’te bulunan bu  kütüphane, St. Genevieve Manastırı’nın tüm koleksiyonunu devraldı ve şimdi yaklaşık 2 milyon belgeye ev sahipliği yapmaktadır. Sainte Geneviève  bir üniversite kütüphanesi ama dileyen herkes hafta içi belirli saatlerde kullanabilmektedir.

Kraliyet Kütüphanesi (Kopenhag)

İskandinav ülkelerindeki kütüphanelerin en büyüğü olarak kabul edilen The Royal Library, Danimarka Milli Kütüphanesi ile Kopenhag Üniversitesi’nin ana kütüphanesi olarak hizmet vermektedir.

Kütüphane, 17. yüzyıldan beri Danimarka’da basılan tüm eserlere ev sahipliği yapmakta ve hatta 1482’de basılan ilk Danimarka kitabını bile barındırmaktadır. Ayrıca, Osmanlı’nın 1800 ile 1920 tarihleri arasındaki gizemli tarihinin de yer aldığı bir kitabın kopyası da burada hizmete sunulmaktadır.

Tama Sanat Üniversitesi Kütüphanesi (Tokyo) (Japonya)

Bu özel üniversitenin kütüphanesi, 2013 Prizker Ödüllü Toyo Ito tarafından tasarlanmış, en modern ve en lüks kütüphanelerden biridir.  İçerisinde Asya ve Dünya kültürü, fen bilimleri ve diğer ilim ve bilim kitapları başta olmak üzere milyonlarca kaynak yer almaktadır. Kullanım için 2 çeşit ziyaretçi tipi vardır. Sürekli ziyaretçi iseniz bir kart ve aylık bağış yapmanız gerekecektir.

Daha fazla bilgi için diğer başlıkları takip ediniz.