Azerbaycan’dan Türkiye’ye Tıp Eğitimi Macerası

yazar:

kategori: ,

Türkiye’ye Tıp Eğitimi almak için geldim. Türkiye’de Tıp Eğitimi gerçekten çok  iyi.. Uludağ Üniversitesinde okuyorum ve şu an iyi ki gelmişim diyorum. Eğer gerçekten istiyorsanız ve bunu hedeflemiş iseniz sonuna kadar gidin. Hiç de  pişman olmazsınız..

Sınavdan Kaç Puan Aldın?

Sınavdan 100 puan aldım ama şöyle bir şey var.100 puan alamayan giremez mi? Tabii ki girebilir. Bu puan istediğin üniversiteye göre değişebilir. En önemlisi de eğer Tıp Fakültesi istiyorsanız; örneğin ben sadece bu üniversitenin Tıp Fakültesini istiyorum diyorsanız o üniversitenin puanını hedeflemelisiniz..

Zeka Mı? Çalışma Mı? Şans Mı?

Evet iyi bir çalışma, zeka gibi faktörler tabi ki de etkilidir ama şansta var bunların içinde o yüzden mümkün olduğu kadar girdiğiniz sınav sayısını çok tutmaya bakın ki benim büyük pişmanlıklarımdan birisidir budur.

Neden Uludağ Üniversitesi?

Uludağ Üniversitesi’ne tamamen tesadüf bir şekilde geldim. Ben buraya şans eseri geldim ama iyi ki de gelmişim yani şansım yaver gitti  diyebilirim. Çok memnunum. Güzel bir üniversite ama dediğim gibi YÖS sınavıda böyle şeyler oluyor. Türkiye’de de sınava giriyorsun puanın sana geliyor ve puanın sana geldikten sonra başvuru yapıyorsun. Hangi  bölümleri istediğine dair.

Peki Senin Nasıl Olmuştu?

2016 senesinde sınava girmiştim.5 tane fakülte seçme hakkın vardı. Belli bir sıraya göre seçiyorsun. Ondan sonra sana 1 ay sürecinde yanıt geliyor. Hangi fakülteyi kazandığını bildiriyor. YÖS sınavında her üniversitenin sınavlarına ayrı ayrı girdiğimiz için zaten sınava girmek oldukça zaman alıyor. Örneğin Nisan ayının sonunda sınavlar başlıyor ve Temmuz ayının ortasına kadar sınavlara girebiliyorsunuz. Sonra aynı şekilde sınav açıklanma süresi de ona bağlı olarak değişiyor. Sınava girme süresi ne kadar uzun ise size geri dönüşümleri de yerleştirme açıklamaları da aynı şekilde uzun sürüyor.

Bir Tavsiye!

Bir sınava girerseniz; örneğin ondan yüksek bir puan almışsınızdır. Ondan sonra ki sınava bana gerek yok ben zaten istediğim üniversitenin Tıp Fakültesini kazandım ya da o üniversitenin iyi bir bölümünü kazandım diyerek işinizi riske atmamanızı tavsiye ederim. Kendimden örnek vermek gerekirse, benim girdiğim sene Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine 42 kontenjan ayırmıştı. Yabancı öğrenciler için. 42 çok büyük bir sayıydı.  Çünkü normalde hep 5 olur 1 olur 2 olurdu. Tabii bunu Tıp fakültesi için diyorum.

Ankara Üniversitesinin sınavı daha erken olmuştu. Girdim sınava. Bu arada şunu da söylemek gerekiyor. Bazen şöyle şeylerde oluyor; örneğin bazı üniversiteler açıklama yapıyorlar. Şu üniversitelerin puanını kabul ediyorum yada etmiyorum diye. Eğer etmiyorsa sadece onun sınavında puanını düşük yapmışsan bile sadece sıralamaya bakılabilir. Bununla kazanıp kazanamayacağın bellidir.

Örneğin Uludağ Üniversitesi çoğu üniversitenin puanını kabul ediyordu. Çünkü kendisi gidip başka yerlerde sınav yapmıyordu. Azerbaycan’da da yapmıyordu. Ama Ankara Üniversitesi kabul etmiyordu. Benim Ankara Üniversitesi puanım açılandı ve 42. sıradan 39.’uydum. Dünya üzerime yıkıldı sanki. Ama yine de sıralamadan girerim diye düşünüyordum.

Bu arada dershane müdürümün ısrarıyla başka bir sınava da girdim. O sınavın sonucu bana 100  tam puan olarak geldi. O puana, o kadar da sevinmedim. Zaten benim yerim var diye düşünüyordum. Fakat olan oldu. Ankara Üniversitesi yerleştirmeyi açıkladığında öyle bir şok yaşattı ki hepimize.. Üniversite bir önceki yıl sınava giren öğrencileri de kabul ediyormuş. Bana saçma gelmişti. Geçen senenin sınavıyla, bu senenin sınavı zorluk açısından farklı olabilirdi. Yani ben, örneğin; 80 almışımdır, bir önceki yılın öğrencileri 90 almıştır. O yüzden son sene girenlerin çoğu kazanamadı. Dolayısıyla benim de sıralamam aynı şekilde aşağıya kaydı ve düştü. Onun içindir ki çok sınava giriyor olmak kesinlikle avantajdır. Özellikle de tıp istiyorsanız çok daha avantajlıdır.

Tıp Kazanmak İçin Ne Kadar Süre Sınava Hazırlanılmalıdır?

Çoğunlukla 2 sene. Zaten dershaneyle konuşuyorsun. Diyorlar ki lisenin son iki senesinde gel hazırlan. Onun için iki yoğun yıl yeterli olabilir.

Sen Öyle Mi Hazırlandın?

Ben Azerbaycan Üniversite Eğitim Sistemine göre hazırlanıyordum. Son senemde ,benim üst dönemimden, Azerbaycan’da Tıp kazanan biri gelip, eğitimin çokta iyi olmadığını söyledikten sonra bir anda verdiğim bir kararla , son senemde hazırlanmaya başladım.

Yös Sınavına Türkiye’de Mi Hazırlandın?

Hayır. Eğer Türkiye’ye gelip YÖSE hazırlansaydım diğerini bırakmam gerekiyordu.

Dershaneye Gittin Mi?

Benim yaşadığım yerde dershane de yoktu. Ben de sırf YÖS sınavı için şehir değiştirdim. Orada ailemle de kalmadım. Sadece ablamla birlikte kirada kaldık. Sırf Türkiye için yaptım bunu. Türkiye’ye gelmek için. Siz de son bir senede yapabilirsiniz gerçekten. Yani yok son iki sene olmazsa Tıp Fakültesini unut gibi söylemlere itibar etmeyiniz..

Benim birçok arkadaşımda vardı bu şekilde hazırlanan. Son sene, hatta son birkaç ay hazırlanmış, Tıp fakültesini kazanmıştı. Bu sizin tamamen matematik alt yapınıza bağlıdır. Nasıl durumdadır yada algılama nasıldır bunları bilmeniz gerekir. Bu süreçnsize bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.

Türkiye’de Okumak Zor Mu?

Kolay  değil, kesinlikle kolay değil. Bu öncelikle benim içinde kolay değildi. Çünkü ben çok ders çalışan biri değildim, lise zamanlarında.. Ama buraya geldiğinizde zekanız pek size yardımcı olmuyor. Neticede de çalışmak ve emek gerekiyor. Bunu çok gösterdiler.

Neden Uludağ Üniversitesi?

Uludağ üniversitesini buraya gelene kadar  hiç bilmiyordum. Bursa’nın nasıl bir yer olduğunu, nasıl bir şehir olduğunu, Uludağ Üniversite’nin nasıl bir üniversite olduğunu sonradan öğrendim. Benim için  Uludağ Üniversitesi bilinçli bir tercih değildi. Akdeniz Üniversitesi ile Uludağ Üniversitesi arasında kalmıştım. Akdeniz Üniversitesine kesin kabulüm vardı ve yerleştirilmiştim. Tabii diğer kesin olan diğeri de Uludağ Üniversitesiydi. Herkes bana Uludağ Üniversitesinin  daha iyi olduğunu söylemişti. Büyüklerimden, öğretmenlerimden Uludağ Üniversitesinin  daha iyi bir geçmişi olduğu, daha köklü bir üniversite olduğunu söylendi. Ben de Uludağ Üniversitesini seçtim..

Memnun Musun Peki?

Uludağ  Üniversitesi diğer Üniversitelere göre tatil verme konusunda  cimri bir üniversitedir. Şaka bir yana Tıp fakültesinde  ders sayıların çok olması, tatillerin az olmasına sebep oluyor. Dolayısıyla ailem yurt dışında olduğu için onları çok sık göremiyorum. Herhalde en büyük şikayetim bu olabilir.

Türkçede Sıkıntı Yaşadın Mı?

Türkçede sıkıntı yaşamadım diyebilirim. Şu an beni görenler; ‘’Aaaa sen Azerbaycanlı mısın ? ‘’ diyor. Bence tüm Azerbaycanlılar, Yabancı Öğrenciler arasında en avantajlı ülke konumundadırlar. Çünkü çok yakın kelimeler var birbirine ve anlayabiliyorsunuz. Onun içindir ki Türkçe benim için hiç yabancı bir dil gibi değildi. Bu ülkeye geldiğim ilk günden beri  tamamen dili anlayabildim. Tabii şu da bir gerçek ki  ne kadar Türkçe’yi iyi bilseniz bilin ilk konuşmanızda aklınıza Türkçe değil de ilk ana diliniz geliyor. O biraz zorluyor ama  zamanla tecrübe kazanıyorsunuz. Hiç korkunuz olmasın. İlk başta arkadaşlarınız sizi içine kapanık falan zannedebilir ama bir süre sonra  alışacaksınız ve öğreneceksiniz. Örneğin ben şuan konuştuğumda tercüme yapmıyorum aklıma direk Türkçe kelime ve cümleler geliyor. Bu zamanla aşılacak bir şey. Bence fazla takılmayın buna.

Türkçe Sınavında Zorlandın Mı?

Bazı okulların sınavları, YÖS matematik sınav kitapçığını dağıttıktan sonra Türkçe sınav zorunluluğu da getiriyor.  Her üniversite yabancı öğrenci aldığı için hem de yabancı öğrencilere kontenjan verdiği için, ilk dönem başında TÖMER  işbirliği ile sınavı yapıyor. TÖMER sınavı da bazı üniversiteler de zor olurken bazılarında ise oldukça kolay oluyor. Azerbaycanlı olmasanız bile bu sınavlardan çok korkmayın. Kolay bir gramer bilgisi soruyorlar. Konuşma ve dinleme algılamanızı ölçüyorlar. Üç aşamalı bir sınav. Ben Uludağ Üniversitesinin düzenlediğine girdim. Çok heyecanlıydım. Türkçe biliyordum evet ama hiç bununla bir alakalı daha önce bir sınava girmemiştim. O yüzden çok gergindim. Ama başardım..

Hedefin Hep Tıp Fakültesi Miydi?

Evet ben hep Tıp Fakültesini istedim. Kazanamasaydım kalırdım herhalde ülkemde. Yani ben kendimi bildim bileli hep tıp istiyordum. Tamamen bireysel bir seçim ailem de destekliyor, istiyor ve beni teşvik ediyorlardı. Hatta son dönemlerde, annem şöyle derdi;  ‘’Tıp Fakültesi zor. İnsanın sosyal hayatını kısıtlıyor. Başka bir bölüm mü seçsen acaba? ‘’ diye konuşmalar yapmaya başlamıştı ama ben kesinlikte bu bölümü istiyordum. Şu an bu kararımda dolayı çok memnunum ve doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum…

Gelecekte Ülkene Dönmeyi Düşünüyor Musun?

Ben burada kalmayı isterim. Çünkü zaten üniversiteyi bitirmek için çoğu senemi burada geçireceğim. İlk zamanlarda beni zorlayan şey ailemden uzak olmaktı. Artık buna da alışmaya başladım. Okulda yeni arkadaşlar ediniyorsunuz. Onlarla daha çok vakit geçiriyorsunuz. Çok sevdiğim arkadaşlarım var mesela burada benim. Kendi hayatımı kuruyorum artık. O yüzden galiba burayı seçmeye daha kararlıyım şuan da. Şimdilik düşüncem bu yönde..

Yös Sınavına Hazırlanmak İçin Dershaneye Gitmek Şart Mı?

Dershaneye gitmeden tabii ki yapılabilir. Yapılamaz diye bir şey yok. Zaten çok çalışmanız gerekiyor ve Nisan ayından sonrası sınavlar arka arkaya geliyor. Sınavlara gireceksiniz başvuru yapacaksınız. Belge hazırlama süreci olacak. Eğer birinden destek almazsanız tüm bunlarımtek başına tamamen sizin yapmanız gerekir. Üstelik bu tek bir sınavda değil. Belki arka arkaya 10-15 tane sınava girmeniz gerekebilir. O yüzden bunun için bile birinden destek almak şart. Bunlarla uğraşırken çalışmayı kaçırabilirsiniz. Sizin  çalışmayı durdurmadan 90 puanı  geçmeyi hedeflemeniz gerekiyor ..

SON OLARAK! Bir üniversiteyi çok fazla istemeyin. Çünkü insanız hepimiz. İşte heyecanlanıyoruz yapamayabiliyoruz. Ben bu bölümü istiyorum ama hangi üniversite olursa gidebilirim diye düşünün.