Yurtdisiegitim.net

Azerbaycan’dan Türkiye’ye Biyoloji Eğitimi Macerası

Azerbaycan’dan Türkiye’ye Neden Geldin? Yurtdışında okumak gibi bir isteğim vardı. Bu isteğim için ise dil ve kültür bakımından en uygun yer Türkiye’ydi. Benim için, akademi açısından eğitim alınması gereken ilk yabancı ülke Türkiye’ydi.

Türkiye’de Yabancılık Çektin Mi?

Aslında hiç çekmedim. Uludağ Üniversitesi’nde birçok yabancı öğrenci var. Hatta bu olayı size şöyle anlatayım. Tarih hocamız bize, eğer yabancıysanız alışmanız ve zorlanmamanız için size bir ödev vereyim ve bu sayede sınavlarda zorlanmamış olursunuz, demişti.  Hocanın yanına gidip o zaman bende bir ödev hazırlayayım dediğimde bana ‘Sen kendini yabancı mı hissediyorsun?’ diye sormuştu. Bu tatlı andan sonra kendimi hiç yabancı hissedemedim. Zaten dilimiz bile farklı bir dil değil .Azeri şivesi olarak geçmekte. Bu yüzden bana hiç yabancı gibi davranmadılar. Azerbaycan’dan gelmek isteyen öğrenciler için şunu söylemem gerek; Türkçe, bizim dilimize çok yatkın ve eğitim alırken hiç zorlanmayacaksınız.

Hangi Üniversitelerin Sınavlarına Girdin?

Ege Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Samsun’da yer alan On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nin sınavına girdim. Aralarından en çok istediğim Ege ve Uludağ Üniversitesi’ydi. İstediklerimden biri oldu ve Uludağ Üniversitesi’ni kazandım.

Kaç Puan Alarak Üniversiteye Girdin?

Ben Fen Fakültesi Biyoloji bölümünü kazandım. 100 üzerinden 89 puan alarak Uludağ Üniversitesi’ne girdim.

Sınav Senin İçin Zor Muydu?

Uludağ Üniversitesi’nin sınavına girmek isteyenler için söylemek gerekirse bazı sorular bilindik sorulardı.Gerçi bunun kazandığım yıl için söylemem çünkü sorular biraz daha farklıydı. Sınavda daha çok bir olay anlatılıyordu. Bu olaylardan da mantıksal bir sonuç çıkarmanız isteniyordu.

Sınav Soruları Nasıldı?

Her yıl konular değişiyor fakat sınavı vermek isteyen öğrenciler, standart soruları unutup biraz daha mantıksal sorulara yönelmeleri gerekiyor.

Yös Sınavına Nasıl Hazırlandın?

Azerbaycan’da eğitim on bir yıl ve ben on yıl boyunca Azerbaycan üniversitelerine göre eğitim alarak ders çalıştım. Benim babamda Türkiye’de üniversite okumuştu. Ailemiz içerisinde Türkiye’de eğitim görmek bilinen ve popüler olan bir konuydu. Kendi aramızda böyle şeyler konuşurken babam gizlice benim için araştırmalar yapmıştı. Bir gün babam Türkiye’de okusan nasıl olur diyerek bu fikri aklıma soktu. Ardından geçen 6 ay süreçte ise ben YÖS sınavına hazırlandım. Çok ani bir karar oldu. Normalde YÖS sınavına giren öğrenciler hazırlık için 2 yıl ayırmaktadır. Ben 6 ayda da bu süreci bitirdim.

Dershaneye Gittiğin Süreçte Kaynak Kitaplara Başvurdun Mu?

Kaynak kitaplara başvurdum. Ülkemizde yayınlanan Metropol Yayınları’ndan kitaplar alarak sınava hazırlandım. Metropol Yayınları’na hocam sayesinde başladım. Tabi sadece bir yayın hazırlanmak için yeterli olmamaktadır. İnternetten de birçok kaynaktan yararlandım. Dershane kitaplarına bağlı kalmadım.

Sınavı Kazandıktan Sonra Kayıt Sürecin Nasıl Gerçekleşti?

Ben kayıtların bitmesine son bir gün kala geldim. Yabancı öğrencilere tavsiyem kayıtlardan daha önce gelmeleridir. Gerekli evrakları ise üniversitenizin web sitesinden öğrenerek tam bir şekilde getirmeniz gerekmektedir. Eksik belge getirdiğiniz takdirde İstanbul’a gidip konsoloslukta belgeleri onaylatmanız gerekecektir. Bu yüzden mutlaka hazır gelin. Mümkünse bir evraktan iki adet kopya getirin. Farklı departmanlar yeniden sizden evrak isteyebilir.

Türkiye’deki Eğitim Sistemi İle Azerbaycan’daki Eğitim Sistemi Arasındaki Fark Nedir?

Kültürümüz ve dilimiz aynı olduğu aşırı derecede farklar bulunmamakta. Ama yine de iki ülke arasında ki gördüğüm tek fark, ders işleme taktiğiydi. Sonuç aynı fakat işleyiş değişmekte. Bir de mesela Türkiye’de Gano gibi puanlama sistemi bulunmakta. Bu sistem bize göre biraz daha farklı. Yurtdışından gelen öğrencilerin bunu önceden araştırıp bilmelerini tavsiye ederim. Mesela Türkiye’de vizenin %40’ı, finalin ise %60’ı alınarak puanların hesaplanıyor. Öğrencilerin kafasını karıştıracak bir detay bu..

Kariyer Planların Neler?

Biyoloji çocukluktan beri sevdiğim bir dersti. Burada da Biyoloji kazandığım için çok mutluydum. Kısmet olursa eğer Türkiye veya yurtdışında yüksek lisans okumak istiyorum.  Ardından Türkiye’ye veya kendi ülkeme dönerek öğrendiğim bilgilerle çalışmalar yapmak istiyorum.

Tavsiyelerin Nelerdir?

YÖS sınavım inişli çıkışlı oldu. Altı ay gibi bir süreçte hazırlandım ama size en ideal olarak bir yıl yetecektir. Zor gibi gözükse de o kadar zor değil. Eğer gerçekten test çözmekten ve matematik öğrenmekten bıkmazsanız kolaylıkla kazanabilirsiniz. Ayrıca eğitimden bıkmamanız gerekmektedir. İlk önce Matematik ve Geometri dersini anlamaya çalışmalısınız. Bu süreçte imkanınız varsa her ay sınavlara girmenizi tavsiye ederim. Bu sınavlara girerek kendinizi sınav psikolojisine hazırlamanız gerekmektedir. Her üniversitenin sınav süreleri farklı olduğu için kendinizi buna da hazırlamanız gerekmektedir. Bu bilgiyi mutlaka araştırın.

Makaleyi paylaş