Avustralya’da Eğitim Alırken Çalışabilir miyiz?

yazar:

kategori: ,

Avustralya güney yarımkürede yer alan, başkenti Canberra ve resmi dili İngilizce olan bir ülkedir. Avustralya başlı başına tek bir kıtayı kaplar. En tanınan ve büyük şehri Sydney’dir. Son derece hareketli ve canlı bir ülke olan Avustralya’da yaşam standartları hayli yüksektir. Tropikal iklimi sayesinde son derece yaşanılır bir coğrafya olan Avustralya, dil eğitimi almak için çok sık tercih edilen ülkeler arasındadır. Avustralya uluslararası manada kabul gören ve dünya çapında olanaklar sağlayan bir eğitim sunar. Her yıl binlerce öğrenci Avustralya’ya dil öğrenmek için gelmektedir.

Avustralya’daki dil eğitimi fiyatı son derece makuldür; zira hem Avustralya dolarının değeri yüksektir, hem de Avustralya’da aylık gelir ile kira ve diğer zaruri giderlerin büyük kısmını karşılamak mümkündür. Bu açıdan Avustralya’nın diğer ülkelere nazaran daha avantajlı olduğunu söylemek mümkündür.

Avustralya’da Eğitim Alırken Çalışma Olanağı

  • Avustralya’da dil eğitimi alan öğrencilerin, eğitimleri boyunca çalışma fırsatları da vardır. Haftada en fazla 20 saat yarı zamanlı çalışma izni olan öğrencilerin, tatil zamanlarında da tam zamanlı çalışma izinleri vardır. Avustralya’da çalışma izni alabilmek için bir okula kayıt yaptırarak COE almak ve öğrenci vizesiyle Avustralya’ya giriş yapmak gerekir.
  • Avustralya’da bir öğrenci ne gibi işler yapabilir, hangi alanlarda çalışabilir sorusunun yanıtını çoğunlukla barlar, restaurantlar, kafeler ve otel gibi işletmeler oluşturur. Öğrenciler buralarda saatlik 16-25 Avustralya doları civarında ücret alabilmektedir.
  • Öğrencilerin çalışma hakkına sahip olabilmeleri için okulun resmi olarak başlaması gerekir. Hangi eğitim programına dahil olursa olsun Avustralya’da tüm öğrenciler çalışma hakkına sahiptir. Öğrenciler  akademik süreçte 2 haftada 40 saat, akademik dönemler dışında ise, yani tatil zamanlarında süresiz çalışma hakkına sahiptirler.

Avustralya’da öğrencilere yarı zamanlı çalışma imkanı tanıyan pek çok şirket vardır. Bilhassa tarım, turizm, satış ve pazarlama gibi alanlarda yarı zamanlı iş olanakları hayli fazladır. Öğrencinin aynı zamanda çalışırken hakları pek çok yasayla güvence altına alınır. İş sağlığı, asgari ücret, iş güvenliği, günlük çalışma saatleri gibi kurallar yarı zamanlı illeri de kapsar. Bu haklar ihlal edildiğinde, öğrenci kendisine verilen TFN aracılığı ile durumu Avustralya hükümetine bildirebilir. TFN denilen sistem Tax File Number’dır ve verilen kod vasıtasıyla öğrencinin iş durumu takip edilebilir.

Avustralya’daki lisans eğitiminde öğrenciler fast food zincirleri, restaurantlar ve konaklama hizmeti veren şirketlerden oluşan hizmet sektöründe, yüksek lisans öğrencileri ise kendi bölümleri ile alakalı şirketlerde asistan olarak çalışabilirler. Hizmet sektöründe çalışmanın öğrencilere en büyük avantajı sosyalleşme imkanını yakalamalarıdır. Böylelikle öğrenciler İngilizcelerini geliştirme olanağına da kavuşmuş olurlar.

Avustralya’da bulunan üniversiteler de öğrencilerin yarı zamanlı iş bulabilmelerine yönelik çalışmalar yapmaktadır. Üniversitelerde bulunan kariyer merkezleri, öğrencilere yönelik iş ilanları yayınlama ve hem üniversitede staj hem de çeşitli firmalarda yarı zamanlı iş olanağı sağlamaktadır. Avustralya dışından gelen öğrenciler, Avustralyalı öğrencilerin tüm haklarına ve olanaklarına sahip olarak çalışma imkanı bulurlar.

Avustralya’da eğitim alırken çalışmak isteyen bir öğrencinin en zorlandığı hususlardan birisi de iş ilanlarını hangi kaynaklardan takip edeceği hususudur. Üniversite iş ilanları platformunda uygun bir iş bulamayan öğrenciler için farklı ve ilgili sitelerde yer alan ilanlar takip edilebilir. Bunun haricinde günlük gazete ve dergilerin sarı sayfalarından da iş ilanlarına ulaşılabilir.

Avustralya’da eğitim gören yahut buna niyetlenen öğrenciler, tahsil hayatları boyunca maddi açıdan tatmin edici işlerde çalışma olanağı bulabilir, bütçe ve kariyerlerine ciddi katkılar sağlayabilirler.