Ap Dersleri Nelerdir, Puanlaması Nasıl Olur?

yazar:

kategori: ,

Eğitimi hayattaki her şeyden daha fazla önemseyenler için araştırılıp hayata geçirilecek pek çok detay vardır. Eğitim nasıl daha kaliteli hale getirilir, kısa zaman içinde nasıl daha kapsamlı yol alınır sorularının yanıtlarını da veren bu detaylardan birisi de kısaca AP olarak bilinen Advance Placement programıdır. İleri Düzeyde Yerleştirme Programı olarak bilinen AP, ABD’de uygulanan ve oradan da tüm dünyaya yayılan kapsamlı ve nitelikli bir programdır.

Eğitimde mükemmeliyeti hedefleyen ve çok çalışma gerektiren AP programı, bugün ABD dışında 60’dan fazla ülkede tanınmakta ve uygulanmaktadır.

AP programı öğrencilere lisede okurken üniversite derslerini alma ve bu derslerden muaf tutulma olanağı sunuyor. Bu durum özellikle yurt dışı üniversitelere başvuru aşamasındaki öğrenciler için avantaj kabul ediliyor; zira bir öğrencinin AP derslerini almış ve sınavları başarıyla tamamlamış olması, akademik disipline hazır olduğunun bir kanıtı olarak görülmektedir. AP derslerini alıp sınavlarda da başarı gösteren öğrenciler sadece aldıkları derslerden muaf olma avantajını yakalamakla kalmaz, üniversitelere standart başvuru yapan öğrencilere göre de daha avantajlı olurlar. Bunun dışında double majör, yani çift anadal programlarında da daha kolay okuyabilirler.

Türkiye’de bazı liselerde AP programı mevcuttur. Bu programa dahil olan öğrenciler Türk müfredatına ilave olarak AP derslerini alır. Bu durum zaman zaman destek almalarını gerektirebilir. Öğrenciler, AP derslerine yardımcı olacak kurslardan destek ve takviye alabilirler.

AP Programı Avantajları Nelerdir?

AP notları yüksek olan bir öğrenci, ABD, Kanada ve İngiltere’deki kolej ve üniversitelerin çoğundan kabul alabilir.

Lisede okurken üniversite seviyesindeki dersleri almak, kredilerin yurtdışı üniversitelerde de geçerli sayılmasını sağlar.

AP derslerini alan bir öğrencide sorun çözme yetisi ve yazı yazma hüneri gelişir. Üniversite yıllarında gerekli olacak becerilerin daha erken bir zamanda gelişmesi sağlanır.

Online AP ile alınan üniversite seviyesindeki dersler, öğrenciye yükseköğrenime erkenden adapte olabilme olanağı tanır.

Uluslararası tanınırlığı olan kredileri almak, yurtdışı üniversitelere kabul edilme sürecinde tercih sebebidir.

Türkiye’de AP Programı

AP programı dünyaya ABD’den yayılmıştır. Türkiye’de Amerikan okulları ile az sayıda birkaç okulda uygulanan bir programdır. Türkiye’de Koç, Sabancı, Özyeğin gibi üniversiteler, lisedeyken AP dersleri alan öğrencileri kabuk etmektedir. Bu öğrenciler lisedeyken aldıkları derslerden muaf tutuldukları gibi, burs alma olanağına da kavuşmuş olurlar.

AP sınavlarının içeriğini üniversite profesörleri ile lise AP öğretmenlerinden meydana gelen bir kurul hazırlar. Her AP sınavında iki bölüm bulunur. Bunlar, çoktan seçmeli sorular ve kısa cevaplı ya da kompozisyon stili sorulardır.

Sınavın süresi ve sınavda çıkan soru adedi, konulara göre farklılık gösterir. Çoktan seçmeli soruları bilgisayar; kısa cevaplı ve kompozisyon tarzı soruları ise ilgili öğretmenler değerlendirir.

AP sınavları her yıl bir sefer ve Mayıs ayında yapılır. Öğrenci bir yahut birden fazla AP sınavına girebilir, yahut aynı sınava 1 yıl sonra yeniden girebilir.

İki bölümün toplamından oluşan AP sonuçları 1 ila 5 arasında bir notla değerlendiremeye alınır. 3 adet AP sınavına girip, her birinden de 5 üzerinden an az 3 alan öğrenciler AP Scholar ünvanına sahip olur. AP sınavı sonuçları Temmuz ayı içinde hem öğrenciye hem de üniversiteye kümülatif olarak gönderilir.