Amerika Birleşik Devletlerinde Öğrenci Yaşam Giderleri

yazar:

kategori:

Amerika Birleşik Devletleri’nde okumaya karar verdiyseniz bu ülkede yaşama giderlerinin ne olduğunu da bilmeniz gerekmektedir. Çünkü dolar cinsinden bir para birimleri olması, oradaki giderlerinizi normalin 4 katı kadar bir bedele katlamaktadır. Bu yüzden eğer bu konuda hazırlıklı olursanız, bütçenizi de buna göre planlar ve bu sayede daha rahat etmiş olursunuz. Şimdi gelelim burada yapacağınız giderlerin listesine;

Okul Giderleri

Üniversiteler bildiğiniz gibi Amerika’da bir miktar pahalıdır. Bu yüzden bunlara ayıracağınız bütçe, muhtemelen hesabınızdaki en büyük kalemi oluşturacaktır. Çünkü devlet üniversiteleri bile ortalama 16 bin dolar gibi bir masraf gerektirmektedir.

Eğer özel üniversite tercih ederseniz de bu masraflar 50 bin dolara kadar çıkmaktadır. Ancak bununla alakalı burs fırsatlarınızı değerlendirebilirsiniz. Fakat burslar da bu ücretlerin tamamını değil bir kısmını karşılamaktadır. Planlamayı buna göre yapın.

Konaklama Masrafları

Konaklama seçenekleri olarak kampus içindeki üniversite yurtlarını, özel yurtları, aile yanını ya da ev kiralamayı düşünebilirsiniz. Her biri ayrı gider kalemlerine sahip olacaktır.

Yıllık olarak yurt ücretleri ortalama 2 bin dolar ile 5 bin dolar arasında değişim göstermektedir. Ayrıca eğer yemek öğünü isterseniz de yurt ücretinize ek olarak aylık 100 ile 200 dolar arasında bir ücret ödemeniz gerekebilir.

Oda kiralamak ya da aile yanında konaklamak isterseniz de bu evin şehir merkezine yakınlığına ya da uzaklığına bağlı olarak ücretler aylık 200 ile 500 dolar arasında karşınıza çıkmaktadır.

Normal eşyalı iki odalı bir ev kiralamak isterseniz de aylık ortalama 300 ile 700 dolar arasında bir ücret ödemeniz gerekebilir.

Ulaşım Masrafları

Amerika Birleşik Devletleri’nde ulaşım imkanları oldukça geniştir. Metro, tramvay ay da otobüsten hangisini kullanmak isterseniz, ona binebilirsiniz. Aylık ortalama ulaşım masrafına ise 80 ile 120 dolar arasında bir masraf yapacaksınız. Ayrıca Türkiye’de sahip olduğuz ehliyet yaklaşık 6 ay kadar bu ülkede geçerliliğini koruyacaktır ve bu süreçte araba kiralayabileceğinizi de unutmayın.

FEES – Üniversite Hizmet ve İmkanlarını Kullanım Bedeli

Okulda kullanacağınız kitaplar ve okulun diğer imkanları için yıllık belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu ücret her yıl değişmekte olup yıllık ortalama 50 ile 200 dolar arasında değişim göstermektedir.

Yemek Masrafları

Yemeğinizi sürekli olarak dışarıda yerseniz bu size bir miktar maliyetli olacaktır ve bunun aylık masrafı size 500 ile 800 dolar arasında olacaktır. Ancak yurtta kalıyorsanız, yurtlar zaten genellikle en azından bir öğün yemek vermektedir. Bunun dışında evde ya da yurt mutfağında kendiniz pişirip yerseniz de bunun masrafı aylık olarak 200 ile 300 dolar arasında değişecektir. Evde yemek yemek hem daha az masraflı olacağı gibi hem de çok daha sağlıklı olacaktır.

Sosyalleşme Masrafları

Okuldan eve ve evden okula şeklinde bir hayat sürerseniz bu ülkede üniversite okumanın bir faydası olmayacaktır. Bunun yerine sosyalleşerek kendinizi geliştirmelisiniz. Tiyatrolara, sinemalara gitmeli, yabancı dergileri satın alarak bunları takip etmelisiniz. Bunun dışında arkadaşlar edinip onlarla dışarıda bir şeyler yapmalı ve Amerika’yı gezmek için ayrıca bir bütçe ayırmalısınız.

Bunun da masrafı aylık 500 ile 750 dolar arasında değişecektir. Fakat unutmamalısınız ki, bu yaşlarınızı bir kez yaşayacak ve Amerika^’da bir daha üniversite okuma şansına sahip olmayacaksınız. Yani tasarruf yapayım derken pek çok şeyden mahrum kalmanın da manası çok yok.

Kısacası Amerika, bir miktar maliyetli bir üniversite seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Fakat mezun olduktan sonra gireceğiniz işlerden kazanacağınız parala ile bu maliyetin katlarını kazanacaksınız.