Almanya’da Liseler

yazar:

kategori:

Almanya eğitim konusunda tüm dünyanın kabul ettiği bir ülkedir. Eğitim kalitelerini ülkelerinin gelişmişlik düzeyini göz önünde bulundurduğumuz zaman ortaya çıkmaktadır. Gerçekten çok yönlü bir eğitim sağlayan Almanlar, eğitim sistemlerinin her seviyesinde en iyisini yapmak için çabalamaktadırlar.

Artık ülkemizde yurt dışında eğitim almak oldukça popüler olmuş bir duruma gelmiştir. Öyle ki, bu yurt dışı eğitim konusu artık sadece yüksek öğretim ile sınırlı kalamamış bu eğitim isteği lise seviyesine kadar inmiştir. Artık bir farklılık yaratmak lisede de iyi bir eğitim almak ile mümkün olabilmektedir. Üstelik yurt dışında yüksek öğrenim görmek isteyenler, eğer liseyi de yurt dışında okurlarsa üniversiteyi yurt dışında okuma şanslarının artacağını biliyorlar. Bu yüzden lisedeyken başka ülkeye gitmenin önemi daha da artmış oluyor.

Özellikle bu eğitimi Almanya’da almak sizi her konuda bir adım öne çıkaracak olgulardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Almanya’da lise eğitimi konusundan evvel Alman eğitim sistemini kabaca tanımakta fayda olacaktır. Almanya’da eğitim 6 yaşında başlar ve ilk 4 yıl süren Grundschule ismi verilen temel eğitimden sonra öğretmenin yönlendirmesi ile birlikte orta öğretim dönemi başlar. Orta öğretim genel hatları ile dörde ayrılmaktadır Bunlar; Realschule, Hauptschule, Gynmasium ve Gesamtschule’dir.

Realschule: Bu kurum 6 yıllık bir eğitim hizmeti vermektedir ve eğitim kalitesi açısından Hauptschule ile Gynmasium arasında bulunmaktadır. Bu okulu bitiren öğrenciler isterlerse üniversiteye girmelerini sağlayacak olan abitur diploması için sınava girebilirler ya da bir meslek lisesine devam ederek 2 yıllık bir eğitim daha alabilirler.

Hauptschule: 4 ile 5 yıl arasında değişen bir eğitim süreleri bulunan bu okullar en temel eğitimi verirler. Başarı durumları çok parlak olmayan öğrenciler buraya gelir ve burada daha çok mesleki eğitime yönelik dersler alırlar. 10. Sınıf sonunda başarılı olan öğrenciler bir sınava girerler ve Realschule veya Gymnasium’a geçebilirler.

Gynmasium: Bu liseler Almanya’nın en başarılı liseleridir. Bunlardan mezun olduktan sonra üniversiteye girmek çok kolaydır. Bu liselerde okuyan öğrenciler 12. Sınıfa kadar burada eğitime devam ederler. 12. Sınıf sonunda isterlerse 13. Sınıfa kadar edip mezun olduklarında abitur diplomalarını alarak üniversiteye devam ederler ya da isterlerse 12. Sınıfta meslek liselerine geçiş yaparak mesleki hayatlarına daha hızlı geçiş yapabilirler.

Gesamtschule: Yukarıda bahsedilen üç okulun da özelliklerini taşıyan bir orta öğretim kurumudur. Almanya’da bazı eyaletlerde bulunur ancak buradan mezun olanların abitur diploması alma şansları yoktur yani üniversiteye geçiş yapamazlar. Bu okuldan mezun olanlar başarı seviyelerine göre bir diploma alırlar.

Almanya’da lise eğitimi almak istiyorsanız burada iki seçenek karşınıza çıkacaktır. İlki devlet okullarında eğitim almak, ikincisi ise özel okullarda eğitim almaktır. Unutmamanız gereken ve ayrımını yapmanız gereken konu ise, devlet okullarında sürekli bir eğitim şansınız yoktur. Buralarda ancak 11 aylığına misafir öğrenci statüsünde eğitim görebilirsiniz. Almanya’da bir liseyi bitirmek istiyorsanız özel bir yatılı okula başvuranız gerekmektedir.

Özel bir liseye başvuru şartları ise oldukça zorludur. Çünkü Almanya gerçekten bu konuda uluslar arası öğrencilere çok fazla şart koşmaktadır. Böylesi bir ülkede eğitim almak istiyorsanız buna katlanmanız gerekecektir. Çünkü unutmayın ki özellikle o yaşlarda böyle bir deneyim yaşamak tüm hayatınızı olumlu yönde etkileyecek bir olgu olacaktır. Bu yüzden, böylesi bir artı değer yaratmak için bu çabaya değeceğine inanıyoruz.

Almanya’da Lise Eğitimi Almak için Gerekenler

  • Almanca Bilmek

Doğal olarak Almanca biliyor olmak temek gerekliliklerden birisidir. Çünkü burada lise eğitiminiz boyunca, bütün dersleri Almanca alacaksınız. Her ne kadar Almanya’daki Türk nüfusu yoğun olsa da, çevrenizin birçoğu Alman olacağı için bu insanlarla arkadaşlık kurmak ve sosyal hayatınıza devam etmek için Almanca konuşabiliyor olmanız gerekmektedir. Bu sebeple Almanca eğitiminizi liseye gelmeden önce iyileştirmiş olmanız oldukça önemlidir. Liseler genellikle A2 ile B2 arasında bir seviye istemektedirler. Bunlarla alakalı sınavlara girerek seviyenizi gösterebilirsiniz.

  • İyi Bir Not Ortalamasına Sahip Olmak

Almanya’da lise eğitimi almak için bir diğer önemli gereklilik de eğitim durumunuzun başarılı olmasıdır. Gerçekten Almanya oldukça yüksek bir başarı beklemektedir.

Derslerinizin tamamının çok iyi olmasını beklerler. Zaten başvuru sırasında son üç yıla ait başarı durum belgenizi de göstermelisiniz. Bunun dışında genellikle matematik ve fen bilginizi ölçen bir sınava da girmeniz gerekir.

  • Aktif Bir Öğrencilik Hayatı Geçirmiş Olmak

Alman eğitim sistemini oluşturan öğelerin başında gelen kültürel bir öğrenci olma olgusu siz başvururken sizden de istenecek bir olgu olacaktır. Sportif ve kültürel aktivitelerde ne oranda bulunduğunuzu anlatan bir motivasyon mektubu yazmanı beklenmektedir. Bu mektup İngilizce ya da Almanca dilinde olabilir. Hobilerinizden ve bugüne kadar bulunduğunuz aktivitelerden bahsetmelisiniz. Ne kadar aktif bir öğrencilik hayatı geçirmişseniz şansınız da o oranda artacaktır.

  • Tavsiye Mektubu

Bir tavsiye mektubu almak Alman eğitim sistemi için oldukça önem arz eden konulardan birisidir. Mezun olduğunuz eğitim kurumundaki bir eğitmeninizin sizin hakkında yazacağı Almanca veya İngilizce bir referans mektubunda Almanlar sizi daha iyi tanıma fırsatı bulacaktır ve bu sayede liseye giriş şansınız da o oranda artacaktır. Dilerseniz birden fazla öğretmeninizden de bu referans mektubunu alabilirsiniz. Hatta daha fazla sayıda olması şansınızı da o oranda artıracaktır.

  • Motivasyon Mektubu

Siz tarafından İngilizce ya da Almanca dilince yazılacak olan bir motivasyon mektubu, burada okuma şansınız için oldukça önemli bir faktördür. Öncelikle neden Almanya’da eğitim almak istediğinizi açıkça ve mantıklı bir biçimde anlatmalısınız. Bunun ardından seçmiş olduğunuz liseyi neden seçtiğinizi anlatırsanız sizin bunu gerçekten çok istediğinizi anlayabilirler.

Motivasyon mektubu esasında başvuru için gerekli olanlar arasında en önemli olanıdır. Çünkü bir şeyi ne kadar çok istediğiniz o şeyi elde etme oranınız ile kesinlikle doğru orantılı olacaktır.

Bunların dışında gerekenler ise şunlardır;

  • Pasaportunuzun Kopyası
  • Başvuru Belgesi (başvuru sırasında veriliyor)
  • Tercihlerinizin Yazılı Olduğu Liste

Almanya’da bir lisede okumak bir miktar maliyetli bir olaydır. Bunun sebebi ise yatılı bir biçimde orda okuyacak olmanızdır. Hem konaklama hem de yeme içme maliyetleriniz işin içine eklenince fiyat bir miktar yükselmektedir. Fiyatlar yıllık olarak ortalama, 27 bin Euro ile 50 bin Euro arasında değişmektedir. Ücret biraz yüksek gibi görünse de bunun getirisinin ne denli büyük olacağı düşünüldüğünde aslında yapılan masrafın yersiz olmadığı anlaşılacaktır.

Öğrencinin daha lise çağında iken böylesi bir yurt dışı deneyimi yaşaması, gelecekteki hayatında geri dönülmez bir etki yaratacaktır. Bu etki sayesinde çok iyi işler bulabilir ve onun da öncesinde yurtdışında dilediğiniz iyi bir üniversitede okuyabilirsiniz. Ayrıca Almanca dilinizi ana diliniz gibi geliştirebileceğinizi de unutmamak gerekir. Bütün bunlar sizi gerçekten bambaşka bir birey yapacaktır ve eşsiz Alman eğitim kalitesini alma şansına sahip olmanızı sağlayacaktır.

Konuyla ilgili daha detaylı bir araştırma yaptıktan sonra başvuruda bulunacağınız liseler ile iletişime geçmek size daha kesin bir bilgi verecektir.