Almanya’da İklim Özellikleri

yazar:

kategori: , ,

Almanya’ya ister gezi isterseniz de eğitim ya da iş amaçlı gidiyor olun, önceliğiniz bu ülkenin iklimi hakkında fikir sahibi olmak olmalıdır. Bavulunuzu buna göre hazırlayacak ve nasıl bir hava koşuluyla karşılaşacağınızı bu sayede öğreneceksiniz. Bu yazımızda sizin için Almanya’nın iklim özelliklerini inceledik. Buyurun yazımızın devamına;

Orta Avrupa’da konumlanmış olan Almanya’nın üç tarafı karasaldır ancak sadece kuzey tarafında Baltık Denizi ile birlikte Kuzey Denizi bulunmaktadır. Bu sebeple ülkedeki yoğun iklim, karasal iklimdir. Ülkemizden de bildiğimiz karasal iklim bu ülkede de hakimdir. Ülkenin iç tarafları kış aylarını oldukça soğuk olarak geçirmektedirler. Yaz aylarında ise iç taraflar sıcak ve nemli bir havaya sahip olurlar.

Yüz ölçümü yayvan ve geniş bir ülke olan Almanya Alp dağlarının yamacında bulunmaktadır. Ülkenin en yüksek noktası 3 bin metre yüksekliğine ulaşmaktadır. En düşük rakımlı alanlar göl ve nehir kenarlarıdır. Almanya neredeyse yılın her ayı yağış alan bir ülkedir. Yaz aylarında bile pek çok bölgesinde yağış ile karşılaşmak mümkündür.

Mevsimler arasında bölgeden bölgeye çok büyük değişiklikler olmaması sebebi ile bu ülkeye gelirken seçeceğiniz kıyafetleri mevsim koşullarına uygun bir seçim yapmanız gerekir. Yaz aylarında en fazla 30 derece görülmekte olup kışlar da genellikle sıfır derecenin altına düşmemektedir.

Ilıman iklim kuşağında bulunan ülke iklimsel açıdan genel hatları ile 4 bölüme ayrılmıştır. Bu bölümler kendilerine has özellikler sergilemekte olup yine de bu bölgeler arasında çok uç farklılıklar yoktur.

Bu bölgeler şunlardır; Doğu Almanya, Kuzey Denizi Yakını Bölgeler, Ren Bölgesi ve Orta ve Güney Almanya Bölgesi’dir. Gelin bu bölgeleri yakından inceleyelim;

  • Doğu Almanya

Bu bölgede kış ayları oldukça uzundur ve çok sıcak olmadan yaşanırlar. Hatta kış aylarında kar yağışı bile görülmektedir. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı bunaltıcı olabilir. Kurak ve nem oranı düşük olan yaz ayları dolayısıyla bu bölgedeki yağmur oranı oldukça düşüktür. Avrupa kıtasal ikliminin temel özelliklerinin görüldüğü bu bölgede mevsim geçişlerinde büyük sıcak farklılıkları yoktur.

  • Kuzey Denizi Yakını Bölgeler

Bu bölgede genel olarak okyanus iklimi hakimdir. 12 ay boyunca yağışlı ve ılık bir hava şartı mevcuttur. Kuzey Denizi’nden Baltık Denizi’ne doğru gidildikçe iklimde bir sertleşme görülür. Bu bölgeler Doğu Almanya bölgesinin ikliminden etkilenmekte olup Kuzey Denizi’ne uzak olan bölgelerle kıyaslandığında yağış oranı oldukça düşüktür.

  • Ren bölgesi

Okyanus akıntısının etkisinin görüldüğü bu bölgede bu etkiden kaynaklı bir biçimde ılıman bir iklim yaşanmaktadır. Kışları çok soğuk değildir ve daha yumuşak geçmektedir. Sık sık olmasa da nadiren kış aylarında kar yağışları görülebilmektedir.

Kar yağışı yerine daha tipik olan yağış tipi yağmurdur. Yağmur konusunda oldukça verimli bir bölgedir.

  • Orta ve Güney Almanya Bölgesi

Tam olarak Doğu Almanya ikliminin alternatifi olan bir bölgedir. Doğu Almanya’ya nazaran çok daha çeşitli bir iklim tipi mevcuttur. Dağ yamaçlarına doğru yanaşıldıkça yağış miktarının arttığı görülmektedir. Bu bölgede yağmurun dışında şiddetli fırtınalar da görülmektedir.

Genel olarak Alman iklimini yeniden ele aldığımızda ülkenin mevsim geçişlerinde çok büyük değişiklikler yaşamadığı görülmektedir. Ayrıca bölgeler arasında da sıcaklık farkı çok yoğun bir biçimde görülmektedir. Genel olarak Almanya hep bulutlu ve gri bir ülke olarak görülmektedir.

Bu fikir de esasında çok yanlış değildir. Çünkü Almanya neredeyse her mevsim yağış alan bir ülkedir. Türkiye’den sonra bu özellik size biraz garip gelse de kısa sürede alışabileceğinizi unutmamalısınız.