Yurtdisiegitim.net

Akademik Danışmanlık Neden Ücretli?

Akademik danışmanlık için ücret alıyoruz. Ama bunlar fahiş ücretler değil. Burada; “Akademik Danışmanlık Neden Ücretli? ” sorusunun yanıtı oldukça önemli.

Yurt dışı eğitim danışmanlık firmaları veya acenteleri vardır. Bazı acenteler ağırlıklı olarak sadece dil okuluna çalışırlar. Sadece dil eğitimi danışmanlığı verirler. Bunlar danışmanlık ücreti almazlar. Veya sadece depozito adı altında bir ücret alırlar. Sizin o dil okuluna devam edeceğinizin de bir garantisi yoktur. Devam ettiğinizde ise o depozito okul ücretinizden düşülür. Böyle çalışan acenteler vardır. Veya acentelerin bir başka kısmı, yahut ağırlıklı olarak Work and Travel çalışır. Onların da sabit ücretleri vardır.  Onu alırlar ve sizden ekstra bir danışmanlık ücreti almazlar. Çünkü teknik olarak akademik bir danışmanlık vermezler. Tabii Work and Travel formuyla dil öğrenmek de söz konusu değildir. Sadece pratiğinizi geliştirebilirsiniz. Bu firmalar, sizi gönderdikleri aracı kurumlardan komisyonlarını alırlar. Kazançlarını oradan sağlarlar. Türkiye’de hem akademik danışmanlık hem de kariyer danışmanlığı veren firmaların oranı toplam acenteler arasında % 1-2’yi geçmez.

Kariyer Danışmanlığı Yapmak Zordur..

Bazen bir öğrenciyle 8-10 sefer görüşmek zorunda kalıyoruz. Okul, eyalet, program, başlangıç tarihleri, aile yaklaşımları değişebiliyor, IELTS puanı yeterli gelmeyebiliyor. Öğrencinin tekrar hazırlanması söz konusu olabiliyor. Tüm o sürecin yeniden yapılandırılması gerekiyor. “Neden ücret alıyorsunuz?” sorusunun yanıtı da  işte tam olarak burada gizli. Akademik danışmanlık veren firmalar okullardan komisyon alırlar. Yahut bunu marketing desteklemesi olarak alırlar. Yani farklı şekillerde okullardan alınan bir ücrettir bu.  Bu ücretin öğrencinin okula başlayıp istikrarlı bir şekilde devam etmesi durumunda alınan bir ücret olduğunu da belirtelim.

Zaman Önemli

Biz bir öğrenciye danışmanlık vermeye başladığımız zaman genelde bir  sene veriyoruz. College ve üniversite başvuruları çoğunlukla lise son sınıfta yapılır. Bu işlemler için bir sürü zaman harcanıyor. Bunun karşılığında hiçbir şey alınmazsa ve öğrenci söz gelimi bir yılın sonunda fikir değiştirirse tüm emekler boşa gitmiş oluyor. Biz danışanlar bunun için belli bir süre ayırıyoruz ve öğrenciye bilgi, birikim, tecrübe ve vizyon paylaşımı yapıyoruz. Yapılan iş, yani akademik danışmanlık seneler isteyen bir iştir. Bilgi birikimi, tecrübe, gözlem yeteneği, vizyon gibi çok değerli birikimleri isteyen bir iştir.  Böylece öğrenci fikir değiştirdiğinde veya öğrenci vizesi alıp gitmediğinde danışmanlık firmasının tüm emek ve zamanı boşa gitmiş oluyor. Dolayısıyla bu ücretleri almamız çok normal. Bu da çoğunlukla piyasanın altında bir rakam oluyor.

Akademik Danışmalık ve Kariyer Danışmanlığının Birlikteliği..

Eğer okula başlarsanız size verilen danışmanlığın ne kadar değerli olduğunu da anlayacaksınız. Akademik danışmanlık ve kariyer danışmanlığını birleştirerek bir arada vermek herkesin harcı değildir.

Yeni bir ülkeye gidiyorsunuz ve o ülke hakkında çok fazla bir bilgi birikiminiz yok. Forum ve bloklardan okuyorsunuz ve okuduğunuz tüm yorumlar  kafanızı daha da  karıştırıyor. Biz yaptığımız danışmanlıkta doğru yönlendirmelerle sizin mutlu olacağınız bir eyalet yahut şehir olmasına dikkat ediyoruz. O şehrin, öğrencinin kişilik ve karakter yapısına, yönelimine uygun olup olmadığına; öğrencinin hangi bölümlerde başarılı olabileceği ihtimaline bakarak yönlendirme yapıyoruz. Öğrenci gidip de mutlu olmaza o bizim sorumluluğumuzdur diye düşünüyoruz. Aslında  bizim başta aldığımız minimal ücretler teknik olarak sizin totalde çok ciddi kazançlar sağlamanıza neden oluyor. Eğer doğru bir kariyer danışmanlık firması seçerseniz artılarınız olur. Yoksa yanılma, zaman kaybetme, mutsuz olma, bütçeyi aşma durumuna düşebilirsiz.

Aman ha, dikkat!

Makaleyi paylaş