Mavi Kart Nedir?

yazar:

kategori:

Mavi kart, TC Kanunlarında 5009. sayılı kanuna göre, doğumunda Türk vatandaşı olup, daha sonrasında aileden gelen farklı bir durumla veya bir spor ile veya sanatsal bir aktivite gibi farklı durumlarla, Türkiye dışında ki  bir ülkenin  vatandaşlığına geçmektir. Yani Türkiye Vatandaşlığından, herhangi bir ülke vatandaşlığına geçiş demektir. Kısaca İkinci bir vatandaşlık hakkı olarak ta  tanımlayabiliriz. Sonuçta Mavi Kart, kişinin Türkiye’de ki haklarını koruyarak diğer vatandaşlığa geçme imkanıdır.

Mavi Kart Nasıl Alınır?

Mavi Kartı alacak kişiler, ikinci vatandaşlığı olan ülkeden bazı evraklar getirmesi gereklidir. Bu evrakları toparlamayı kişi kendisi de yapabilir. Ama tecrübelerimiz gösteriyor ki, kişilerin bunları tek tek toplamaya vakitleri olmuyor. Onun içindir ki bir danışmanla çalışmak, kişiye hem zaman kazandırır, hem de kolaylık.

Tabii ki kişi evraklarını  kendi de toparlayabilir. Ama şöyle düşünün, bir iki evrak almak için bile uzun bir süre vatandaşlığı alacağınız ülkede bekleyebilirsiniz. Bu da bir çok insan için zaman kaybına dönüşür. Dolayısıyla da bir danışanın kısa sürede yapacağı işi kendisi yapmayı tercih etmez.

Bilinmiyor!

Maalesef, bir çok devlet kurumları Mavi Kart uygulamasını tam olarak bilmiyor. Konu hakkında derinlemesine bir bilgileri yok. Özellikle bazı şehir ve ilçelerde Mavi Kart işlemleri olabileceği halde, konu ile ilgili öğrencilere birçok sıkıntılar çıkartabiliyorlar Buradan şu sonuca varıyoruz, bu iş yapacak kişinin alanla ilgili bir uzmanlığı yok.

Bir Rica!

Devlet Memurlarından şunu anlamalarını rica ediyoruz. Mavi Kart için kuruma  giden öğrenciler, gerçekten stresli ve heyecanlı oluyor. Sonuçta bir sınav için hazırlık yapıyorlar. Onun içindir ki devlet memurlarından ricamız, bu öğrenci arkadaşlarımızı anlamaları ve işlerini kolaylaştırmaları yönünde olacaktır. Çok gençler ve çok heyecanlılar.

Pes Etmek Yok!

Nüfus memurlarının olumsuz cümleleri karşısında hemen pes etmeyin. Olmadı diyebilirler, eksik evrak diyebilirler yada farklı birçok şey. Bırakırsınız, sonra sınav hazırlıktaki bütün bir yılı kaybedersiniz.. Durumunuzu değerlendirin, analiz edin, başka bir yere başvurun, başka ilçe müdürlüklerine gidin. Bir sorun bakalım. Neden olmuyor diye? Olmama sebebi nedir?

Sebep?

Sanıyorlar ki her ülkede, Türkiye’nin kendi sistemi var. Halbuki yok. Avrupa ve özelikle de Balkan Ülkelerinde sistem ayrışıyor. Örneğin; İstanbul’dan alınan evrakla, Ankara’dan alınan evrak aynıdır. Hiç bir değişkenlik göstermez. Ama oralarda yerel bölgeler sürekli değişir. Dolayısıyla da bölgeler arası evraklarda değişir. Öğrenci bunları bilemez. Bunun için zorlanır. Özellikle de gideceğin ülkenin diline hakim değilse, işin içinden hiçten çıkamaz.