Malta’da Üniversitelere Başvuru Süreci

yazar:

kategori:

Malta’da eğitim almak, son yılların en çok tercih edilen yurtdışı seçeneklerinden birisidir. Gerek dil okulları ile olsun gerekse üniversitesi ile olsun, tüm dünyadan yüzlerce öğrenci, bu ülkede okumak için her yıl başvuruda bulunuyor. Siz de eğer Malta’da eğitim almak istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Çünkü yazımızda Malta Üniversitesi’ne başvuru sürecinden, alabileceğiniz burs imkanlarına ve bütçenizi yönetme işine kadar pek çok konuda derlenmiş bilgiler bulabileceksiniz.

Hayalinizi gerçekleştirmek için sahip olmak istediğiniz bilgilerin büyük kısmını bir yazı ile öğrenmek için şimdi buyurun devamına;

Genel Bilgiler

Malta Üniversitesi, Malta’nın en iyi eğitim kurumudur. Kamu tarafından finanse edilir ve gerekli niteliklere sahip olan herkesin bu kurumdan yararlanma hakkı mevcuttur. Son birkaç yıldır, Üniversite, Bologna süreci ve Avrupa Yüksek Öğretim Alanı ile uyumlu olması için yapılarını gözden geçirdi. Üniversite kurumu olmanın genel rolünün bilincinde olan Üniversite, ülkenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek uygun ve zamanında dersler üretmeye çalışmaktadır. Üniversitenin en üst yönetim organları Konsey ve Senato’dur.

Birçoğu modüler veya kredi sisteminde çalışan, tam zamanlı veya yarı zamanlı lisans ve diploma derslerini takiben, 77 farklı ülkeden 650’den fazla uluslararası öğrenci içeren yaklaşık 11.000 öğrenci bulunmaktadır. Üniversite düzenli olarak çok sayıda Erasmus ve diğer değişim öğrencilerine ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca üniversite bünyesinde bulunan Temel Hazırlık Çalışmaları Kursu, orta veya lise eğitimini yurtdışında tamamlamış, ancak gerekli girme koşullarına sahip olmayan, Malta Üniversitesi’nde lisans eğitimi almaya hak kazanan uluslararası lise öğrencilerine olanak tanır.

Üniversite, kritik alanlarda uzmanlık sağlamak için ülkenin altyapı ve endüstriyel ihtiyaçlarına yöneliktir. Yılda yaklaşık 3000 öğrenci çeşitli disiplinlerden mezun olur. Malta Üniversitesi’nin asıl amacı, ülkede verimli bir biçimde çalışabilecek öğrenciler yetiştirmektir. Bu sebeple okuldaki programlar profesyonel bir biçimde ülkenin ihtiyaçlarına göre hazırlanmıştır. Junior College’da 2.800 kişilik bir öğrenci grubu daha bulunmaktadır ve bu öğrenciler de Malta Üniversitesi bünyesinde yer almaktadır.

Malta Üniversitesi’nde Bölüm Seçmek

Malta Üniversitesi, çeşitli çalışma alanlarında geniş bir yelpazede ders seçenekleri sunmaktadır. Bu derslerin her birine göz atabilir ve size uygun olanı seçebilirsiniz. Üniversiteye ait ders bulucu materyalleri kullanılarak kendinize uygun dersi bulabilirsiniz.

Üniversitenin Genel Giriş Koşulları

Lisans düzeyindeki dersler için başvuranlar, Malta Üniversitesi’ne kabul için Genel Giriş Koşulları’nı yerine getirmekle yükümlüdürler. Başvuru sahiplerinin ayrıca, geçerli olan Özel Kurs Koşulları’na uymaları gerekmektedir. Genel giriş koşulları arasında lise mezunu olmak, dil yeterliliğine sahip olmak gibi belli başlı kurallar bulunmaktadır.

Özel Giriş Koşulları

Bazı dersler daha farklı giriş koşulları gerektirebilmektedir. Örneğin tıp fakültesi daha farklı şartlar istemektedir. Bu özel giriş koşullarını dikkatlice incelemenizi öneririz.

Her fakültenin ve bölümün özel giriş koşullarını üniversitenin web sayfasından detaylıca öğrenebilirsiniz. Bu sayede neyle karşılaşacağınızı bilir ve bu bölüm için uygun bir aday olup olamadığınızı öğrenebilirsiniz.

Üniversiteye Kabul

Online bir başvuru süreci izleyen Malta Üniversitesi, eğitim yılı başlamadan evvel belirli tarihlerde kayıt kabul açarlar. Bu kabul tarihlerini takip etmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra kabul bilgileri ve şartları için Kabul ve Kayıt Ofisi ile iletişime geçebilirsiniz.

Kabul edilip edilmediğinizi üniversite portalından öğrenebilirsiniz. Bu sebeple sistemi takipte kalmanız sizin için iyi olacaktır.

Değerlendirme Süreci

Ulusal ve Yüksek Öğrenim Komisyonu, Malta Yeterlilikler Çerçevesine karşı nitelikleri tanımak için yetkili makamdır. Nitelik Tanıma ve Bilgi Merkezi (QRIC) vasıtasıyla hem akademik hem de mesleki niteliklerin tanınması ve karşılaştırılabilirliği ile ilgilenir. QRIC hem yerel hem de uluslararası niteliklerde tanıma tavsiyesi sağlamak için Malta Yeterlik Çerçevesi (MQF) ve Hayat Boyu Öğrenme için Avrupa Yeterlik Çerçevesini (EQF) kullanmaktadır. Bütün bunların bir çerçevede toplanması sonucunda Malta’nın eğitim sisteminin neredeyse tüm dünya çapında tanınması sağlanmış olur.

QRIC tarafından sunulan iki hizmet vardır:

  1. Prospektif Niteliklerin Değerlendirilmesi için Başvuru Formu

Bu değerlendirme, elde edeceğiniz / edindiğiniz niteliklerin değerlendirilmesini sağlar. Bu tanıma belgesi sayesinde niteliklerinizin hangi seviyede olduğunu belirleyebilirsiniz.

  1. Ulusal ve (veya) Uluslararası Kalifikasyon

Bu değerlendirme gerçek belgenizin bir değerlendirmesini sağlar, böylece QRIC kişisel kalifikasyonunuzu doğrulayacak ve değerlendirecektir. Bir önceki servise kıyasla, niteliklerinizin doğruluğu kanıtlanacaktır. Çünkü bu aşamada resmi belgelerinizi yüklemeniz gerekmektedir.

Öğrenci Danışmanlık Hizmeti

Öğrenci Danışma Hizmetleri, Malta Üniversitesi’ndeki muhtemel ve mevcut öğrencilere, bilinçli ve mantıklı seçimler yapmak için gerekli bilgi ve önerileri sağlamayı amaçlamaktadır. Bu, araştırma, bilgi ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanması ve diğer paydaşlarla sürekli iletişim yoluyla yapılır. Ayrıca bu hizmet sayesinde merak ettiğiniz her şeyi de öğrenebilirsiniz.

Öğrenci Hibeleri

Stipend, yüksek öğrenim gören öğrenciler için Malta Hükümeti tarafından sağlanan bir burs sistemidir. Kampus Üzerindeki Hizmet Bürosu, bu bursla ilgili öğrencilere rehberlik ve yardım sağlar. Dilerseniz bu birimden istediğiniz bilgiyi alabilirsiniz.

Diğer tüm burslar gibi, Stipend programı da öğrencilerin hak kazanmak için izlemesi gereken pek çok kural ve şarta sahiptir.

Tüm burslar doğrudan öğrencilerin banka hesaplarına yatırılır – banka hesap numarası, eSIMS üzerinden çevrimiçi kaydolurken öğrenci tarafından sağlanacaktır. Bununla ilgi detaylı araştırma yapmanızı öneriririz.

Akıllı Kartlar

Malta Üniversitesi ayrıca, yalnızca öğrencilerin alacağı bir Akıllı Kart hizmeti sunmaktadır ve eğitim materyali ve ekipmanları ile ilgili giderlerin daha indirimli alınmasını ve hatta kimi zaman ücretsiz alınmasını sağlar.

Bu akıllı kartlara ayrıca burs ve hibe miktarları da yatırılabilir.

Tamamlayıcı Bakım Hibesi

Tamamlayıcı Bakım Hibesi daha zor durumda olan öğrenciler için uygulanan bir burs programıdır. Bu burs programına başvuran ve almaya hak kazanan öğrenciler öğrenim harçlarının yanı sıra ekstra bir ödenek daha alırlar. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi araştırmanızı öneririz.

Malta Üniversitesi Portalı

eSIMS öğrencilere, akademik ve idari personele sunulan Malta Üniversitesi portalının adıdır. Bu portal, öğrencilerin bilgilerini görüntülemesine ve çeşitli görevleri çevrimiçi gerçekleştirmelerine olanak tanır. ESIMS kelimesi Elektronik Öğrenci Bilgi Yönetim Sistemi anlamına gelmektedir. Portal 2005 yılında açılmıştır. Malta Üniversitesi öğrencileri bu portalı şu gibi amaçlarla kullanabilirler;

  • Kayıtlanma işlemleri
  • Mesaj
  • Kişisel bilgileri görüntüleme ve güncelleme
  • Dersler ile ilgili geri bildirim gönderebilmek
  • Akademik ve idari personel ile iletişim şansı
  • Sınav takvimi ve sonuçları
  • Ders programı bilgisi

Paranızı Yönetmek

Tipik bir genç, başta giysi, yemek, cep telefonu görüşmeleri ve eğlence olmak üzere yılda birkaç on bin euro harcar. Çoğunlukla gençlerin üniversiteye geldikten sonra bu tip harcamaları daha da artmaktadır. Yetişkin bir birey olunması sebebi ile bu oldukça olası bir durumdur.

Bu nedenle de öğrencilerin büyük bir kısmı tam ya da yarı zamanlı bir işte çalışmaktadır. Bu sayede kendi harçlıklarını kazanarak rahatlıkla harcamalarını da yapabilmektedirler.

Bunun yanı sıra, bütçenizi kontrol etmek için farklı pek çok yöntem kullanabilirsiniz. Ancak bunlardan en önemlisi kesinlikle sizin kendinizi tanımanızdır. Harcamalarınızı yönetmek için kendinize çeşitli kurallar koyabilir ve  bütçenizi bu sayede kontrol altında tutabilirsiniz.