Kanada’da Lisans Eğitimi

yazar:

kategori:

Kanada’da lisans eğitimi alacaksanız, ilk bilmeniz gereken şey programların Eylül ayında başladığıdır. Aslında Türkiye’dekiyle aynıdır. Birçok üniversite başvurularını şubat ayında kapatır. O yüzden lisans eğitimi alacak bir öğrencinin lise sonun eylülü ekimi gibi başvurularını yapmaya başlaması çok önemli. Her okulun ilk şartı İngilizce yeterliliktir. Ben bir öğrenci olsan 11. sınıftan 12. sınıfa geçtiğim yaz İngilizce yeterlilik sınavımı alırım. Bu IELTS olabilir, TOEFL olabilir fark etmez. Zaten sınavların geçerlilik süresi 2 yıl. Öğrenci, lise sonun başında o işten kurtulmuş olur. Kendini hem Türkiye’deki üniversite sınavına hazırlanma stresi, hem evrak toplama stresi hem bir taraftan İngilizce sınav skoru alma stresinden kurtarmış olur. Devamında öğrencinin not dökümü sunması gerekiyor. Birinci dönem bittiğinde başvurduğunuz üniversite birinci dönemi de içeren not dökümünü bir daha isteyebiliyor. Ya da ikinci dönem bittiğinde diploma ve not dökümü bir daha istenebiliyor. O yüzden benim notlarım tamamlanmadı diye düşünmeyin. Bunların dışında yine Amerikan sınavı olan ACT alabilirsiniz. Hele ki çok iyi yerleri planlıyorsa bunu yapması çok akılcı olacaktır. Sözgelimi mühendislik okumak isteyen bir öğrenci inşaat okumak istiyor.  Sınava ek olarak subject testleri de alabiliyor.

Dünya çapında en iyi mühendislik eğitimini veren üniversitelerden birisi istiyorsunuz diyelim. O zaman inşaat okumak isteyen öğrencinin yerinde ben olsam matematik ve fizik testlerini de alırım.  Bunlar öğrenciyi akademik anlamda çok fazla destekleyecek sınavlardır. Çünkü uluslararası arenada tanına sınavlardır.

Öğrenci, not dökümü, sınav skoru, varsa ACT skorlarına ek olarak öğretmenlerinden referans almak durumundadır. Bu noktada öğrenciler şuna da dikkat etmeli; inşaat mühendisliği için başvuran bir öğrencinin, bu bölümün temelini oluşturan matematik ve fizik derslerinin hocalarından referans mektubu alması gerekir. Tıbbi alana başvuracak öğrencinin biyoloji ve kimya ile ilgili alanlarda referans mektubu alması gerekir. Tüm bu hazırlıklar lise sonun başında yapılmalıdır. Çünkü zaten 12. sınıfın ilk dönemi bittiğinde üniversitelerde ilk başvuru aşaması da bitiyor. Bazı okullar daha geç tarihe kadar kabul alıyor ama şubata kadar olanları değerlendiriyor, kalırsa ikinci başvuruları alıyor. O yüzden işi garantiye almak için şubata kadar başvurmak çok önemli.

Tüm bu evraklara ek olarak en önemli bir diğer evrak da niyet mektubudur. Öğrenci neden o bölümü istediğini belirtmek zorundadır. Pek çok öğrenci kalıplaşmış cümleler kurar. Halbuki daha özgün olmak çok önemli. Öğrencinin okul ve program hakkında bilgi birikimine sahip olması da hayli önemlidir.