Kanada’da Denklik

yazar:

kategori:

Kanada’da Denklik nedir ve ne olduğu, öğrencilerin en çok sorguladıkları konulardan birisi. Denklik derken bazen tam tersi de kastedilebiliyor. Öğrenci, Kanada’dan ziyade Türkiye’deki denkliği de sorgulayabiliyor. Yani Kanada’da bir eğitim alırsa Türkiye’de bunun bir denkliği olup olmayacağını merak ediyor. Özellikle aileler bu konuda çok ilgili ve hassas olabiliyor. Özellikle öğrenci College eğitimine gidiyorsa bunun Türkiye’de denkliği var mı, Türkiye’de sonrasında master yapılabilir mi ve buna benzer sorular çok sık soruluyor.

Denk Miyiz?

Başka bir konu ise “Benim Türkiye’de aldığım üniversite eğitiminin Kanada’da denkliği var mıdır?” sorusunun yanıtı da çok merak ediliyor. Bu denklik durumu biraz kafa karıştıran bir süreç. Eğitim sistemine hakim olmanız gerekiyor. İş alanları mevzuat olarak birbirinden farklı olabiliyor. O yüzden de burada aldığınız eğitimin orada geçerli olmuyor. Bizdeki bir hukuk mezununu avukat olma süreci ile oradaki avukat olma süreci çok farklı. Hukuksal mevzuat çok farklı. Tıp açısından da farklı. Mesela Kanada’nın, Amerika Birleşik Devletleri’nin hekimliğini direkt olarak tanıdığı bazı ülkeler var. Ama Türkiye bunlardan birisi değil. Yeniden bazı sınavlara girmek gerekiyor.

Türkiyedeki Diploma Ne Olacak?


Öğrenciler Türkiye’de aldıkları diplomanın Kanada’da işe yerleşmelerini sağlayıp sağlamayacağını soruyorlar. Kanada’da bir firmadan iş teklifi almışsanız bu denkliğe zaten ihtiyacınız olmuyor. Göçmenliğe direkt geçiş yapılacağı zaman denklik raporlama kuruluşları var. Müfredatınız, transkriptiniz dikkatlice inceleniyor. Ve ne kadar uyumluluk olduğu ne kadar denklik olduğu konusunda rapor veriliyor. Ve bu rapor göçmenlikte de kullanılabiliyor. Ama oradan bir iş teklifi aldıysanız böyle bir denkliğe ihtiyacınız yok. Üniversitede master yapmak isteyen öğrenciler için de denklik aranmıyor. Çok spesifik programlarda sizin müfredatınızın buradaki incelenmesi üniversite için çok önemli olduğundan master kabul edilen öğrenci sayısı da underground programlarına göre çok kısıtlı sayıda olduğu için, üniversite zaman zaman böyle bir denklik talep edebiliyor.

Öğrencilerin bu yüzden denklik sorununu çok fazla problem etmelerine gerek yok. Hukuk için zaten böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü mevzuat çok farklı. Burada hukuk fakültesinden mezun olup Kanada’da avukatlık yapayım diyorsanız çok zor bir sınavdan geçmeniz gerekiyor. Çok iyi derecede mesleki İngilizce ve hukuk mevzuatına tam hakimiyet gerekiyor.

Türkiyede Ki Okulu Yarıda Bıraksam..

“Öğrenci Türkiye’de söz gelimi üniversite 1 yahut 2. sınıftan sonra okulun gerİ kalanını Kanada’da tamamlayabilir mi?” sorusunun yanıtı da çok merak ediliyor. Bu da üniversiteden üniversiteye göre değişir. Her üniversite bunu kabul etmez. Bazen ders saydırma durumu olabilir. O zaman da raporlama kuruluşlarından denklik raporu alınırsa ve diğer istenilen şartları da taşıyorsa öğrenci, eğitimin geri kalan kısmı Kanada’da sürdürülebilir.

Üniversiteler Tanır Mı?

Top üniversiteler bu denklikleri kabul etmiyor. Bu üniversiteler bir marka olduğu için, kendi verdikleri eğitimi ön planda tutuyorlar. Ama daha mazbut üniversiteler bunu kabul edebilirler. Bir sürü eğitim destinasyonu var. Öğrenci Türkiye’de örneğin tıp okumak istemiyor, farklı bir ülkede bunun tahsilini görmek istiyor. Bu kolay bir şey değil. Daha makul bir yol izlemek gerekiyor.