Kanada’da 3d Animasyon Programları

Kanada’da dahil olunabilecek çok güzel ve özel programlardan birisi de 3d Animasyon dediğimiz programdır. Görsel şölenin başka bir aşamaya geldiği bir programdır bu. Aslında 3D ile kısıtlı kalınmıyor, çok daha geniş ve kapsamlı bir konu. Animasyon dediğimiz alan dünyada çok farklı bir yere geldi. Zaten sinemaya ilgisi olanlar da bunu muhakkak yakından takip ediyordur. İstatiksel olarak şu anda Hollywood’da yaklaşık yapımların yüzde 20 ila 25’i 3D ve animasyon kullanıyorlar. Bu da çok ciddi bir oran. Sadece yardımcı efekt uygulamalarından bahsetmiyorum, doğrudan animasyon uygulanıyor. Tamamen animasyona yönelmiş ve animasyon ağırlıklı film yapan bir anlayış da var. Bu uygulamaya çok ciddi bütçeler ayrılmaya başlandı. Bu anlamda ABD’nin arka bahçesi diye adlandırılan bir yer var ki; kurgu, yapım, dizayn gibi en ince ve mühim ayrıntıların işlendiği ve hazırlandığı yer burasıdır. Burası da Kanada’dır. Vancouver ve Toronto şehirleri ağırlıklı olarak bu alanın merkezi sayılır. Vancouver’da spesifik birkaç okul var. Fakat Toronto’daki biraz daha 3D ve dizayn programları açısından çok daha ön planda. Ama sizin hangi alanda eğitim almak istediğiniz önemli. Sözgelimi siz görsel sanatlar ve dizayn kısmıyla uğraşmak istiyorsanız tercihiniz Vancouver olabilir. Ama animasyon dünyasını istiyorsanız Torontu’yu seçmenizi tavsiye ederim. Oradaki okul bu alanda en iyilerden biri diyebiliriz. Okulun kabul koşulları o denli ağırdır ki, çok iyi not ortalamalarına sahip, çok iyi çalışmaları olan öğrenciler bile nadiren de olsa kabul göremeyebiliyor. Bizim ülkemizde animasyon şu anda çok başarılı bir konumda değil. Fakat dünyada bazı ülkelerde çok farklı bir noktaya gelmiş durumda. Bu program da aşırı rekabetçi olduğu için giriş de çok zor olabiliyor. Çünkü sizin rakipleriniz programa giriş için kısıtlı sayıda öğrenci alıyor. O bölümü okuyup bitiren öğrencilerin neredeyse yarısı Hollywood’da görev alıyor.

Bu programda animasyonun dizaynı ve hareketli animasyona geçilmesi söz konusu. Sadece dizayn kısmında da çalışabilirsiniz. Bu kısım aslında 3D animation’un programlama kısmı oluyor diyebiliriz. Burada sizin hangi alanda eğitim almak istediğiniz çok önemli. Eğer siz direkt 3D animation alıyorsanız içerikte size lazım olacak pek çok bilgi veriliyor. Zaten programlar uygulamalı olduğu için baya deneyim sahibi oluyorsunuz. Bu anlamda görülecek birkaç program var. Bunu sadece 3D animation olarak düşünmemek gerekir.

Computer animation dediğimiz başka bir alan daha var. Olayı sadece film endrüstrisindeki animasyon olarak düşünmemek gerekir. Bilgisayar endrüstrisinde de çok ciddi animasyon alternatifleri söz konusu. Ve computer animatiton da direkt bu alanda eğitim veren bir program.

Bir diğer program computer animation veriyor ama aynı zamanda alt dala ayrılmış durumda ve onun eğitimini veriyor. Mesela computer animation and dijital charakter animation şeklinde. Yani dijital karakter animasyonu veriliyor. Bu alan sırf bir program olarak veriliyor. Hem computer animation olarak ayrı bir alan var hem de charakter olarak ayrı bir bölüm var. İstediğinizi okuyabilirsiniz. Bir diğer bölüm design management’tir. Bu bölümü okumak isteyenler de olabilir. Çünkü programın içeriğinde animasyonlarla ilgili şeyler de var. Sadece bölümün ismine aldanıp o bölümü tercih etmeyin. İsimler sizi zaman zaman çekebilir. Mesela mechatronics diye bir bölüm var. Öğrenci sırf bölümün ismine bakarak transformers üretebileceğini düşünüyor, halbuki böyle bir şey yok. İsimlere çok fazla aldanılmaması gerekiyor. Önemli olan ders içerikleridir. Bir programdan ne kadar dolu çıkacağınıza bakın. Çünkü iş başvurusu yapacağınız zaman transkriptiniz daha fazla önem taşıyor. Bazı okullardaki sözgelimi makine mühendisliği bölümünün içeriği o kadar zengin ki, içinde gördüğü mechatronics, elektronik ve mekanik derslerinin toplamı, mechatronics diye size verilen bölümdeki derslerin toplamından daha fazla ve daha dolu. Ama sırf bu bölümün ismi mechatronic diye, öğrenci makine mühendisliği yerine mechatronic’e gidiyor.

Günümüz dünyası bu değil. Dolu olacaksınız, donanımınız olacak. Böyle olduğunda kendinizi çok daha iyi pazarlayabileceksiniz. Bu her bölüm ve alan için geçerli. Mesela 3D animation var, aynı zamanda design management de var. Design managementin içeriğini çok ciddi incelemelisiniz. Burada bizim size önerdiğimiz hiçbir program boş ve gereksiz programlar değildir. İçerisinde mutlaka sizin görmek istediğiniz dersler oluyor. Sadece ismi güzel ve cazip diye hiçbir programı önermiyoruz. Bir sürü program var, biz ağırlıklı olarak öne çıkanları, size daha faydalı olabilecekleri öncelikli olarak anlatıyoruz.

Bu programlar genelde 2 senelik. Sizin hangi alanda eğitim görmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Farklı opsiyonlar var. 2 senelik opsiyonda var, 3 senelik opsiyon da var. Üniversite sonrası alına 1 senelik postgraduate programları da var.

Eğer siz dizayn yapmak istiyorsanız sizden yüzde yüz portfolyo istenecektir. Bu bölümlerin verildiği her okul ciddi rekabetçileri olan olan okullar ve dolayısıyla buralara giriş zor. Sizi orada ayırt eden ve sizi öne çıkarak husus portfolyodur. Zaten not ortalamanız ve İngilizceniz yeterli ise temel başvuru şartlarını sağlamış oluyorsunuz. Eğer portfolyonuza güvenmiyorsanız bu alanı unutun.

Bahadır Çelik’in konu hakkındaki videosunu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz!