İtalya’da Eğitim Hakkında Temel Bilgiler

yazar:

kategori:

Yurt dışı eğitimin oldukça popüler olduğu bugünlerde, İtalya’da eğitim almak, oldukça mantıklı bir karar olacaktır. Çünkü bu ülkede eğitim gerek yerli gerekse yabancı öğrenciler için ücretsizdir. Sadece yüksek öğrenim sırasında masraflar için öğrencilerden oldukça az bir miktar ücret ödemektedirler. Üstelik bu ücret de öğrencilerin mali durumuna göre şekillenmektedir. Kısacası İtalya’da eğitim hem kaliteli hem de oldukça uygun fiyatlıdır.

Dünyanın en eski üniversitelerinin bulunduğu bu ülkede eğitim almayı düşünüyorsanız, İtalya’nın eğitim sistemi hakkında hazırladığımız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. Buyurun yazımızın devamına;

İtalya’da 6-16 yaş arasında 10 yıllık eğitim zorunludur. Bu eğitim zorunlu olmayan okul öncesi eğitim ile başlar ve ilk okul, orta okul ve lise eğitimi ile devam eder. Şimdi bu aşamaları tek tek inceleyelim;

  • Asilo (Anaokulu)

Üç yaşından altı yaşına kadar çocuklar anaokuluna gönderilir. Bu eğitim zorunlu değildir, fakat çoğu İtalyan ailesi çocuklarını bu okullara göndermeyi tercih etmektedirler. Bunun en büyük sebebi ailelerin çalışıyor olması ve çocuklarının erken yaşta kendilerini geliştirmeye başlamasını istemeleridir. Çocuklar anaokulunda oynamaya ve sosyalleşmeye başlarlar, harfleri ve sayıları tanımayı öğrenirler.

  • Scuola Primaria (İlköğretim Okulu)

Altı yaşındayken çocuklar, Scuola Elementare (İlköğretim Okulu) adı verilen Scuola Primaria ile resmi zorunlu eğitime başlarlar. Okula başlama yaşı olarak Avrupa standardına uymak için Scuola Primaria’ya beş buçuk yaşından sonra herhangi bir zamanda girmek mümkündür. Scuola Primaria’da çocuklar matematik, coğrafya, İtalyanca, İngilizce ve bilim olmak üzere geniş bir yelpazede okuma, yazma ve çalışma öğrenirler. Ayrıca müzik dersleri, bilgisayar çalışmaları ve sosyal çalışmalar da yaparlar. Dini eğitim ise isteğe bağlıdır.

Scuola Primaria beş yıl sürer. Sınıflar 10 ila 25 öğrenciden oluşur. Öğrenciler Scuola Primaria’da artık sınava girilmemektedir ve çocuklar on bir yaşındayken Ortaokul eğitimine başlarlar.

  • Scuola Medya (Ortaokul )

Scuola Secondaria di Primo Grado (Birinci derece Ortaöğretim Okulu – Orta Okul)

On bir ile on dört yaşları arasındaki tüm çocuklar Scuola Secondaria di Primo Grado’ya (First Grade Secondary School’a) gitmelidir. Birçok okul bilgisayar çalışmaları, müzik dersleri ve spor etkinlikleri gibi öğleden sonraları ek faaliyetler sunsa da, öğrenciler haftada en az otuz saat resmi derslere katılmak zorundadırlar. Resmi dersler Ministero della Pubblica Istruzione, MPI (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından hazırlanan Ulusal Müfredat’ı kapsamaktadır.

Her dönemin sonunda, öğrenciler bir okul raporu alırlar. Üçüncü yılın sonunda öğrenciler, İtalyanca, matematik, fen ve yabancı dil konularında yazılı bir sınava girerler. Diğer konularda ise sözlü bir incelemeden geçerler. Başarılı öğrencilere Licenza di Scuola Media (Licenza Medya) verilir.

  • Scuola Superiore (Lise)

Scuola Secondaria di Secondo Grado (İkinci Derece Ortaöğretim Okulu – Lise)

İlk iki yıl boyunca, tüm öğrenciler, İtalyanca ve edebiyat, fen, matematik, yabancı dil, din, coğrafya, tarih, sosyal bilgiler ve beden eğitimi gibi devlet tarafından zorunlu olarak uygulanan aynı müfredatı kullanırlar.

Indirizzi adı verilen uzmanlaşma dersleri üçüncü yılda başlar.

İtalyan Liselerinin Türleri:

  • Liceo Classico (Klasik Lise):

Bu tür lise beş yıl sürer ve öğrenciyi üniversite düzeyinde çalışmalara hazırlar. Latin, Yunan ve İtalyan edebiyatı müfredatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Son üç yılda felsefe ve sanat tarihi de incelenmektedir.

  • Liceo Scientifico (Scientific High School):

Beş yıl boyunca fizik, kimya ve doğa bilimleri ağırlıklı olarak sürer. Öğrenci ayrıca Latince ve bir modern dili okumaya da devam eder.

  • Liceo Artistico (Güzel Sanatlar Lisesi):

Eğitim dört ila beş yıl sürer ve resim, heykel veya mimaride üniversite eğitimi için hazırlık yapılır.

  • İstituto Magistrale (Öğretmen Yetiştirme Okulu):

Eğitim beş yıl sürer ve bu okulda gelecekteki ilkokul öğretmenleri hazırlanmaktadır. Hemşirelik öğretmenleri için üç yıllık bir eğitim kursu da bulunmaktadır, ancak bu diploma öğrencilere bir üniversiteye kaydolma hakkı vermemektedir.

  • Istituti Tecnici (Teknik Enstitüler):

Teknik okullarda öğrencileri tarım, sanayi veya ticaret alanlarında teknik veya idari kapasiteyle çalışmaya hazırlanırlar. Bu eğitimin de süresi 5 yıldır.

  • Istituti Professionali (Profesyonel Enstitüler):

Bu eğitim üç ya da beş yıl içinde bir mesleki yeterliliğe ulaşmayı hedeflemektedir. Diploma di Maturità (Ortaokul diploması) olarak da bilinen Diploma di Scuola Superiore’u almak için öğrencilerin yazılı ve sözlü sınavlarını geçmeleri gerekir. İlk yazılı sınav edebiyat, tarih, toplum ya da bilim açısından bir İtalyanca yazılmış bir makale gerektirmektedir. İkinci yazılı sınav ise, öğrencinin seçtiği uzmanlık alanıyla ilgili bir yazı yazmasını gerektirir. Üçüncü sınav daha genel ve çağdaş konular ve öğrencinin seçtiği yabancı dille ilgili sorular içermektedir.

Yazılı sınavları tamamladıktan sonra, öğrenciler altı öğretmenden oluşan bir kurul önünde sözlü sınava katılırlar. Bu sınav okulların son yıllarındaki müfredatı kapsamaktadır. Başarılı öğrenciler, katılan okula türüne göre çeşitli Diploma türlerini alırlar. Diploma di Scuola Superiore, genellikle bazı üniversitelerin ek giriş koşullarına sahip olmasına rağmen, bir üniversite giriş yeterliliği olarak tanınmaktadır.

Üniversite, beş yıllık bir orta öğretim okulunu bitirip bir lise ortaöğretim diplomasına sahip olan tüm öğrenciler tarafından kayıtlanılabilir. Meslek okullarına devam eden öğrencilerin üniversiteye devam etmeleri mümkündür. Ancak bir öğrenci dört yıllık bir orta öğretim programına kayıtlıysa bu durumda üniversiteye hak kazanmak için ek bir yıl eğitim alması gerekmektedir.

Diploma di Scuola Superiore’u bitirdikten sonra üniversiteye devam edenler, Laurea’larını (Lisans) başarmak için üç yıl üniversiteye devam etmektedir.

  • Yüksek öğretim

Kurum Türleri

  • Üniversiteler (Politeknik dahil)
  • Yüksek düzeyde sanat, müzik ve dans eğitimi (Sanat ve Müzik Altyapı – AFAM)
  • Yüksek teknik enstitüler

Üniversiteler

Üniversiteler; lisans ve lisansüstü eğitim programları sunmaktadır. Bu kurumlar özel ya da kamu kurumu olabilir ve genellikle öğrencileri kabul etmeden önce bir başvuru işlemi gerektirirler. Üniversitelerde öğrenciler dilerse uzmanlaşabilirler.

AFAM

Bu kategori müzik ve sanat alanında uzmanlaşmış olan kurumlardan oluşmaktadır. Bu kurumlar, dans, tasarım, müzik performansı, tiyatro, sinema, görsel sanatlar ve daha pek çok alanla ilgilenen öğrencileri cezp ederler. Bu kurumlar üniversitelere benzer, ancak kursları üniversitelere nazaran daha uzmanlaşmıştır. AFAM kurumları genellikle üniversiteler gibi başvuru üzerine öğrencileri kabul eder.

Yüksek Teknik Enstitüler

Bu kurumlar, belirli bir iş veya kariyer için çalışan öğrencilere özel kurslar sunar. Programlar genellikle daha kısadır ve meslek sahipleri tarafından mesleklerini ilerletmek için kullanılırlar.

Okul Zamanları: Okul Saatleri ve Günlük Program 

Dersler genellikle Eylül ayının ikinci haftasında başlar ve haziranın ikinci haftasında sona erer.

Okul dönemi kuzey bölgelerinde erken başlayabilir ve güneyde küçük bölgesel farklılıklar olabilir ancak genellikle bu şekilde bir takvime sahiptirler.

Sadece Noel ve Paskalya için okul tatilleri bulunmaktadır. Asıl tatil olarak yaz ayları görülmektedir. Ayrıca ulusal bayramlarda da okullar tatil olmaktadır.

Okul yılı iki döneme bölünmektedir. Sonbahar dönemi Eylül ayında başlar ve Ocak ortasına kadar sürer. Bahar dönemi Ocak ayının ortasında başlayıp Haziran ayının başına kadar sürer. Her bir dönem sonunda, öğrenciler, karne benzeri bir rapor alırlar. Bu karnelerde, not ortalamaları 10’dan (mükemmel) 1’e (değerlendirilemez) kadar değişebilen notlar bulunmaktadır. Geçiş derecesi ise 6’dır.