GRE Sınavı Nedir?

yazar:

kategori: ,

Yurt dışında yüksek lisans ve doktora hedefi olan öğrencilerin girmesi gereken GRE sınavı tüm dünya çapında kabul gören popüler sınavlardan birisidir. Her yıl 650.000’den fazla öğrencinin girdiği bu sınav, ciddi anlamda ağır bir müfredata sahiptir ancak yurtdışında iyi bir üniversitede okumak isteyenler için girilmesi gereken sınavlardan birisidir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde pek çok üniversitenin istediği bu sınav, ilk kez 1949 yılında Educational Testing Service (ETS) tarafından uygulanmıştır.

GRE Sınavına Kimler Başvurabilir?

Üniversitelerin sosyal bilimler ya da mühendislik alanlarında yüksek lisans ya da doktora yapmayı hedefleyen öğrenciler bu sınava girerler. Ayrıca son yıllarda işletme alanında yüksek lisans yapmak isteyen öğrencileri de kimi üniversite GRE puanı ile kabul etmektedir. Özellikle Amerika’da lisansüstü eğitim almak isteyenlerin katılması gereken bir sınavdır.

GRE Sınavı için İngilizce Seviyesi Nasıl Olmalıdır?

Sınav İngilizce dilinde yapıldığı için seviyenizin en az upper intermediate olması gerekmektedir. Ayrıca kelime ezberleyerek girmenizi tavsiye ederiz. Çünkü paragraf sorularında eğer bilmediğiniz çok kelime ile karşılaşırsanız, soruyu anlamaz ve doğru cevabı veremezsiniz.

GRE Sınavı Soruları Nasıl?

GRE sınavı genel ve branş olarak ikiye bölünmüş bir sınavdır. Müfredatı biraz ağırdır ancak biraz azim ve istekle yapılamayacak bir sınav değildir.

  • General GRE Test (Genel Test)

Sınavdaki sözel bölümde iki ayrı kısım vardır ve iki ayrı kısımda da 20 soru çözersiniz ve her kısım için 30 dakika süreniz bulunmaktadır.

Sayısal bölümde de benzeri şekilde iki ayrı kısım bulunmakta olup her kısımda 20şer soru vardır ve bu soruları çözmeniz için her kısma 35 dakika süre verilmektedir.

Son olarak analitik yazma bölümü de iki bölümden oluşmaktadır. Burada da her iki bölüm için ayrı ayrı 30 dakika süre verilmekte olup, iki farklı konuda essay yazmanızı isterler.

  • GRE Subject Tests(Branş Testleri)

8 farklı branştan oluşan bu bölüm, hangi alanda eğitim almak istiyorsanız ona göre seçmeniz gereken bir kısımdır. Amerika2daki üniversiteler genellikle özellikle yabancı öğrenciler için bu branş bölümlerinin puanlarını istemektedirler.

  1. Biyokimya Bölümü: Bu bölüm üç kısma ayrılmıştır ve toplamda 175 soru içermektedir.
  2. Biyoloji Bölümü: Bu bölüm de benzer biçimde 3 bölüme ayrılmıştır ve 200 soru içermektedir.
  3. Kimya Bölümü: İnorganik, analitik, organik ve fiziksel kimya olarak alanlara bölünmüş olup 130 soru cevaplamanız gerekmektedir.
  4. Bilgisayar Bilimi Bölümü: Bilgisayar mimarisi, programlama ya da matematik gibi alanlarda 70 soru bulunmaktadır.
  5. İngiliz Edebiyatı Bölümü: Tarih, şiir, drama ya da kısa hikayeler gibi alanlarda 210 soruya cevap vermeniz gerekmektedir.
  6. Matematik Bölümü: Bu bölümde 66 soru cevaplamanız gerekmektedir.
  7. Fizik Bölümü: Atom fiziği, termodinamik, statik ya da kuantum gibi alanlarda toplamda 100 soru mevcuttur.
  8. Psikoloji Bölümü: Psikoloji, genel ve sosyal bilimler alanlarında 210 soru bulunmaktadır.

GRE Sınavına Nasıl Başvurulur?

Bu sınava telefon, posta, online veya faks olmak üzere 4 farklı yolla başvuru yapılabilmektedir. ETS’nin sayfasına giderek bir hesap oluşturabilir, size verilen adrese bir posta yollayabilir ya da telefon ederek başvuru yapabilirsiniz.

GRE Sınavı Başvuru Ücreti Nedir?

Genel test bölümü ücreti 175 dolardır ve subject test kısmının ücreti ise 150 dolardır.

GRE Sınavına Ne Zaman Girebilirim?

GRe Genel Test kısmı bilgisayar tabanlı bir test olup, 21 günde bir girme hakkına sahip olursunuz. Ancak 12 aylık süre içinde sadece 5 kez girme hakkınız bulunmaktadır.

GRE Sınavına Nerede Girebilirim?

GRE sınav merkezleri İzmir, Ankara ve İstanbul’da bulunmaktadırlar. ETS sitesi üzerinden ya da diğer kanalları kullanarak başvuru yaptıktan sonra bu merkezlerde sınava girebilirsiniz. Ancak sadece Subject yani branş bölümünün sınavı Ankara merkezinde yapılmaktadır.

GRE Sınavının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Sınavdan alacağınız puanın geçerliliği 5 yıl süresincedir. Ancak kimi kurum sadece 2 yıl önce aldığınız skorları da kabul edebilmektedir. Buna dikkat etmenizde fayda olacaktır.