Yurt dışında lisansüstü eğitim almaya karar verdiyseniz öncelikle karşınıza çıkacak olan ilk soru, hangi sınava girmeliyim sorusudur? Çünkü özellikle Amerika ve Kanada’da yüksek lisans ya da doktora çalışması yapmayı planlıyorsanız buralardaki üniversiteler öğrencilerden GRE ya da GMAT skorlarını istemektedirler. Hangi sınava gireceğinize karar vermeden evvel iki sınavı da yakından tanıyıp aralarındaki farkları öğrenmeniz sizin için çok daha iyi olacaktır. GMAT Sınavı mı GRE Sınavı mı farklarına bakıp karar verin.
GMAT Sınavı Hakkında
- GMAT ya da açılımı ile Graduate Management Admissions Test (Lisansüstü Yönetime Geçiş Sınavı) lisansüstü eğitimini işletme, finans ya da muhasebe gibi alanlarda yapmak isteyenler için oluşturulmuş bir sınavdır. Yakın bir zamana kadar bu tip programlar sadece GMAT puanı ile öğrenci kabul etmekteydiler ancak son yıllarda GRE skorları da işletme gibi alanlarda yüksek lisans ya da doktora yapmak için geçerli olmaya başlamıştır.
- GMAT testi sizin hem İngilizce gramer bilginizi ölçerken aynı zamanda aritmetik ve geometrik seviyenizin ne olduğuna da bakmaktadır. Sınav akıl yürütme, analitik yazı değerlendirme, sözlü ve nicel olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Sınavın tüm bölümlerini doğru yapmanız durumunda 800 puan alabilirsiniz. Ancak yapılan araştırmalara göre son yıllarda sınava girenlerin aldıkları ortalama puan 540 civarındadır. Bu istatistik de sınavın ne kadar zor olduğunu gösteren bir etmek olarak karşımıza çıkmaktadır.
- GMAT sınavı dünya genelinde 600 merkezde yapılan bilgisayar tabanlı bir testtir. 250 dolarlık bir başvuru ücreti yatırmanız gerekmektedir. Yılda e fazla 5 kez GMAT sınavına girebilirsiniz ve aldığınız puan 5 yıl geçerliliğe sahiptir.
GRE Sınavı Hakkında
- GRE Sınavı ya da açılımı ile Graduate Record Examination (Lisansüstü Kayıt Sınavı) ise genellikle sosyal bilimler ya da mühendislik alanında eğitim veren lisansüstü programlar için geçerli olan bir sınavdır. 2 adet makale çözümlemesi, sözlü bölüm ve sayısal bölümden oluşan bu sınavın süresi 3 saat 40 dakika sürmektedir. GRE sınavı bilgisayar tabanlı olarak uygulanırken aynı zamanda yazılı bir formda da bu sınava girebilirsiniz. GRE sınavının bir diğer farklı yönü ise, 7 farklı özel alanda sınava girebilme şansınızın olmasıdır. GRE sınavın ücreti de 190 Dolar civarında bir fiyatta karşımıza çıkmaktadır.
- GRE sınavının genel anlamda sizden istediği şey, odaklama yeteneğinizi ve kavrama yeteneğinizi bir arada kullanıp size verilen sürede soruları başarı ile çözmenizdir. Yani aslında diğer sınavlardan bu yönü ile büyük bir farkı bulunmamaktadır. Bu sınavın puanlaması 200 ile 800 arasında değişmektedir ve kompozisyon kısmı ise 0 ile 6 arasında puanlanmaktadır. Sınava girenlerin büyük çoğunluğu 630 ile 720 arasında puanlar almaktadırlar.
- GRE sınavına sene içinde en fazla 5 kez girebilirsiniz ve her sınav arasında en az 2 aylık bir boşluk bırakmanız beklenmektedir.
- Her yıl yaklaşık olarak 655.000 öğrenci GRE sınavına girerken, GMAT sınavına ise 250.000 öğrenci girmektedir.
- Genel olarak bakacak olursak, GRE sınavı kelime bilginize daha fazla önem verirken, GMAT sınavı ise dilbilginizi ölçme yoluna daha fazla ağırlık vermektedir. Bir diğer farklılık olarak ise, GMAT sınavının matematik bölümü daha zor olarak değerlendirilmektedir. Çünkü GRE sınavında hesap makinesi kullanabilirken GMAT sınavında böyle bir şansınız bulunmamaktadır.
- Kısacası karar verme sürecinizin asıl belirleyicisi gitmek istediğiniz üniversitenin sizden istediği puandır. Eğer iki sınav puanı da üniversiteniz için uygunsa bu noktadan sonra siz kişisel tercihlerinize göre karar verebilirsiniz. Soru örneklerine açıp internetten bakıp kendinize en uygun olan sınavı seçerek buna başvuru yapabilirsiniz.