Fas’tan Türkiye’ye İşletme Okumaya Gelmek

yazar:

kategori: ,

Ailemin Desteği Sonsuz…

Fas’tan Türkiye’ye gelmeni kim istedi? Ben istedim aslında ama annem babam da destek verdiler. Hep yanımdaydılar. Tüm desteği ailemden aldım. Buraya gelmek istedim.Onlarda hayır demediler.Sen nasıl istersen dediler…

Neden Türkiye?

Ben aslında Fas’ta okumak istemedim. Yurt dışına çıkmak istedim. Bazı alternatiflerim vardı. Genelde bizde Fransa’ya, Rusya’a  gidiliyor ama ben Fransa’ya gitmek istemedim. Dedim ki en azından; Türkiye Arap Kültürlerine daha yakın Müslüman bir ülke. Dolayısıyla  sıkıntı yaşamayacağımı düşündüm ve  konuyu aileme anlattım, onlarda beni desteklediler.

Fas’ın Dili..

Fas’ta normalde hem Arapça hem de Fransızca kullanıyoruz..

Eğitim Sistemleri Farklı Mı… Fas’ta liseye kadar okudum.Sonra buraya geldim. Normalde Fas’ta lisans 3 yıldır Türkiye’de 4 yıldır.

Zorlandın Mı?

Aslında eğitim sistemi değil ,dil zor geldi bana. Üniversitemin ilk senesinde oldukça zorlandım. Bir sene hazırlık okumuştum ama üniversiteye girdiğim zaman başka bir dille karşılaştım gibi oldu. Dili yavaş yavaş öğrenmeye başladım .Öğrendikten sonra da tamam ben yapabilirim dedim …

Bunu Nasıl Aştın?

Türkiye’ye gelince bir sene hazırlık eğitimi aldım. Önce dili öğrendim sonra üniversiteyi kazandım.Üniversiteye girdim. Orada dediğim gibi bambaşka bir dil ile karşılaştım sanki. İlk geldiğim zamanlarda tercüme yapardım. Bu cümle bu cümle demek diye düşünürdüm.Ama artık tercüme yapmadan anlıyorum. Zor bir süreçti aslında benim için. Ama şimdi bu dili oldukça öğrendim.

Önce Dil Öğrenmek Mi Sınava Girmek Mi?

İlk dili öğrendim sonra YÖS’e başvurdum. Aslında ben Türkiye’ye gelmeden önce Fas’ta bir kere sınava girmiştim  ama başaramadım. Sonra Türkiye’ye geldim.Bir yıl Türkçe öğrendim, ondan sonra YÖS sınavına girdim. Bu süreçte arkadaşımda kalıyordum, çalıştım ve üniversiteyi kazandım. Ondan sonra da Bursa’ya geldim.

Yös Sınavına Nasıl Hazırlandın?

YÖS’e kendim hazırlandım. Aslında  birçok kitaplar aldım kendime. Dershaneye gitmedim. YÖS matematiği özellikle  ortaokuldan liseye kadar öğrendiğim konulardı.Benim için zor olan sadece zamandı. Kısa sürede çok soru yapman gerekiyordu.Bolca pratik yapmak lazım ve çok soru çözmek lazım. Günde en az 1 saat çalışmazsanız pratik yapmazsanız, toparlayamazsınız..

Yös Sınavında Kaç Puan Aldın?

Ben o zamanlarda fazla bir puan alamadım. 48di puanım. 2016 yılında idi bu puan.Bu puanım  ile ilk İstanbul üniversitelerini yazdım sonra da Uludağ Üniversitesi yazdım. Uludağ Üniversitesi kabul etti ve geldim. İşletmeyi çok istedim ve Fas’tan buraya sadece işletme okumak için geldim …

Sat Mi? Yös Mü?

SAT tercih ederdim. Türkiye’deki iyi üniversitelerin  ilk tercih önceliği SAT sonra YÖS olduğu için SAT’yi tercih ederdim. Eğer İngilizce biliyorsanız benim tavsiyem kesinlikle SAT’ye girmeniz yönünde olacaktır. Çünkü Türkiye’deki iyi üniversiteler SAT’ye bakıyor. Eğer SAT yüksekse YÖS’e bakma ihtiyacı bile görmüyorlar. İngilizceniz yoksa olmayabilir tabii o zaman YÖS’e başvurun derim..

Kendini Yabancı Gibi Hissettin Mi?

Aslında ben İstanbul’da arkadaşımın yanında kaldığımda sadece biri İngilizce biliyordu. Geri kalanı hepsi Türktü . Bana gerçekten bu konuda yardımcı oldular. İlk günler İngilizce konuşuyordum ama baktım ki  onlar İngilizce anlamıyor ben Türkçe anlamıyorum ortalık karışıyordu.Neticede ben kendimi zorlayarak Türkçeyi öğrenmeye başladım. Bursa’ya geldiğim zaman Fas’lı arkadaşımda kaldım . Şimdi artık tamamen zorlukları aştığımı düşünüyorum.

Üniversite’ye başladığımda yabancı olduğumu hiç söylemedim. Çünkü  hocalarımdan  bir yardım almak istemedim.Kendim yapmak, kendim başarmak istedim. Hocalarımdan çok azı yabancı olduğumu biliyordu. Fakat slayt  ile sunum yaptığım zamanlarda bu  belli oluyordu 🙂

Tavsiyelerin Nedir?

Türkiye’de okumak daha güzel. İstediğin şeyleri okuyabilirsin. Fakat ailenden uzakta olduğun için ilk zamanlarda zorlanacaksınız .Evet ama sonrası çok güzel  olacak 🙂

Gelecek Hedefin Nedir?

Aslında ben yüksek lisans düşünüyorum, yurtdışında. Tekrar farklı bir dil neden olmasın 🙂