Yurtdisiegitim.net

Avustralya’nın Genel Coğrafi Yapısı

Avustralya’da staj yapmak isteyenlerin merak ettiği hususlardan birisi de Avustralya’nın coğrafi yapısı, Avustralya’ya ulaşım ve Avustralya’da yaşam şartlarıdır.

Avusturya ile çok karıştırılan bir ülke olan Avustralya, Türkiye’ye de hayli uzak bir coğrafyada. Güney yarımkürede bulunan ve aşağı yukarı 20 saatin üzerinde bir uçuş mesafesiyle ulaşılabilen bir noktada olan Avustralya’nın güney yarımkürede olmasının iklimsel yönden avantajları var.  Ama asıl avantajı göçmen alan bir ülke olması. Türkiye ölçeğinde bakıldığında teknik olarak ABD’nin, İngiltere’nin biraz gölgesinde kalıyor; zira bir Avustralya’yı yeni yeni tanıyoruz.

Yaşam koşullarının, standartlarının çok yüksek olması, şu an hala 2018’de nitelikli göçmen alan bir ülkeden bahsediyoruz.  Popülaritesi açısından baktığımızda şu an ideal bir ülke konumunda. Çünkü dünya sıralamalarında özellikle yaşanılabilir ülkelerde, yaşanılabilir şehirlerde hep Avustralya şehirlerini, ya da ülke bazında Avustralya’yı hep yukarda görüyoruz.

“Avustralya Türkiye’den kaç saat uzaklıkta?” sorusu da bu ülkede staj yapacak kişileri hayli ilgilendiren bir husus. Aktarmalı olarak varış yapılan Avustralya uçak yolculuğu 18 ila 27 saat arası bir süreçte tamamlanıyor. Ama öğrenciler çoğu kez “Bizim için zamanın bir anlamı yok, uzun süre de gidebilirim, üç aktarma olsun, uçak biletini biraz daha minimize edelim” diye düşünüyorlar; zira uzun bir uçuş olduğu için uçak biletlerinin maalesef pahalı olduğu bir yer burası.

Avustralya halkının dışarıdan bakıldığında ayırt edici fiziksel bir  özelliği yok; zira çok kültürlü ve karmaşık bir toplum. Bu durum göçmenlikten kaynaklanıyor. Kişi uçaktan indiği andan itibaren aynı Avustralyalıymış gibi değer görür. Avustralya’nın toplam nüfusunun yaklaşık 24 milyon olduğu ev kara parçası olarak yüz ölçüm genişliğinin de oldukça geniş olduğu göz önünde bulundurulduğunda, metrekareye düşen insan sayısı oldukça azdır.

Avustralya’da tüm yerleşimler deniz kenarındadır. Ülkenin ortasında çok fazla yerleşim yoktur.

Makaleyi paylaş