Avustralya’da Eğitim Hakkında Temel Bilgiler

yazar:

kategori:

Avustralya, gelişmişlik seviyesi, ekonomik refahı ve eğitim kalitesi ile son zamanların en çok dikkat çeken ülkeleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra karma bir kültüre sahip olan bu ülkede okumanın sizi her anlamda geliştireceğini unutmamalısınız. Eğer siz de bütün bu olumlu yönleri ele alarak Avustralya’ya eğitim almak amacı ile gitmeyi planlıyorsanız öncelikle gideceğiniz ülkenin eğitim sisteminin nasıl işlediğini bilmeniz gerekir.

Bu sebeple bu yazımızda sizlere Avustralya eğitim konusunun temel bilgilerini vermeyi hedefledik. Buyurun yazımızın devamına;

Avustralya’da eğitimin ana noktaları:

  • 6-15 yaş arası (Tazmanya’da 16) çocukların Avustralya’da okula devam etmeleri zorunludur.
  • Okul öncesi eğitim zorunlu değildir ancak dileyen aileler çocuklarını bu kurumlara gönderebilirler.
  • Anaokulu, örgün eğitimin başladığı İlkokula gitmeden önceki yıl olarak tanımlanır.
  • Çocuklar altı yaşına geldiklerinde İlkokula girerler ve ilkokul altı ya da yedi yıl boyunca sürer.
  • İlkokuldan sonra öğrenciler, 15 ya da 16 yaşlarına kadar sürecek olan orta öğretim eğitimine başlarlar.
  • Bazı okullarda İlköğretim ve Orta öğretim arasında köprü kuran bir ortaokul bulunmaktadır.
  • Avustralya’da hem Kamu (ücretsiz) hem de Özel (ücretli) okullar bulunmaktadır.
  • Yüksek öğrenim seçeneği olarak üniversite, TAFE (Teknik ve İleri Eğitim) ve bağımsız kolejler bulunmaktadır.

Okul Öncesi Eğitim

Okul öncesi eğitim ya da Gündüz Bakım merkezi olarak adlandırılan kurumlar, çocukların diğer çocuklarla oynarken anne-babalarından uzak durmalarını sağlarlar ve bu sayede ebeveynler de rahatlıkla çalışma hayatlarına devam ederler. Okul öncesi okullar genellikle sabah 9’dan öğleden sonra 14’e kadar açıktır. Resmi bir öğrenme ortamı olmayan bu kurumlar, çocuklarının oyun yoluyla öğrenmesine yardımcı olur.

Bazı okul öncesi kurumlar devlet tarafından işletilir ve finanse edilirken, özel olarak işletilen merkezler günde 50 $ civarında ücret almaktadır.

İlköğretim Eğitimi

Çocuklar, altı veya yedi yıl boyunca İlkokula devam ederler. Çocuklar genellikle altı yaşına geldiğinde, ‘hazırlık sınıfı’ programına başlarlar. Daha sonra Birinci Sınıfa geçerler ve ardından 6. Sınıfa kadar burada kalırlar. İlköğretim, öğrencilere temel dil, aritmetik, sağlık ve sosyal eğitim verir. Mezun olduktan sonra, öğrenciler Ortaokul veya Orta öğretime geçerler.

Ortaokul Eğitimi

Bazı okullarda ilköğretimden ortaöğretim yıllarına geçişi sağlayan bir ortaokul uygulaması bulunmaktadır. Beşinci veya altıncı sınıftan 10. Sınıfın sonuna kadar olan öğrenciler, ortaokulu okurlar ve bunun ardından son yıllarında örenciler orta öğretime geçiş yaparlar.

Orta Öğretim Eğitimi

Lise olarak da bilinen bu kurumlarda İngilizce, matematik, fen ve beşeri bilimler konularını içeren genel bir müfredat sunulmaktadır. Ayrıca bu ülkede mesleki olarak odaklanmış bir müfredat sunan bazı tarım, dil ve teknik okullar da bulunmaktadır. Ülkemizden bildiğimiz meslek liseleri buna örnek olabilir.

TAFE veya üniversiteye devam etmek isteyen öğrencilerin bu okulların diplomasını almaları gerekir.

Üniversite

Öğrenciler diledikleri bir lisans programını seçerek bu kurumlarda kariyerlerine yönelik bir eğitim alırlar. Genellikle 3 yıl süren bu eğitim sonrasında öğrenciler dilerse bir yıl daha okulu uzatarak, “Onur” yılı denilen bir yıllık bir eğitim daha alarak “Onur Öğrencisi” şeklinde de mezun olabilirler. Bunların ardından öğrenciler dilerse yüksek lisans eğitimlerine ve bunun da ardından doktora eğitimlerine devam edebilirler. Bu yollarda devam etmek tamamen öğrencilerin seçimine bırakılmış durumdadır.

Üniversitede müfredat olarak, öğrenciler oldukça serbest bırakılmıştır. Diledikleri alanı seçtikten sonra ders seçimleri konusunda da neredeyse serbesttirler. Bu sayede dilediğiniz alanda uzmanlaşma seçeneğine sahip olabilirsiniz.

Çoğu Avustralya Üniversitesi, öğrencilere kampüs içinde veya uzaktan eğitim imkanı sunmaktadır. Tıp, Bilgi Teknolojisi, İşletme, Medya ve Sanat gibi pek çok alanda eğitim alma olanağınız bulunmaktadır.

Avustralya’da üniversiteler ücretlidir. Ücretler seçeceğiniz alanına göre değişim göstermektedir. Federal hükümet, öğrencilere üniversite eğitim ücret ödemelerine yardımcı olmak adına bir kredi programı sunmaktadır. Buna HECS-YARDIM denir. Öğrenciler, mezun olup çalışmaya başladıklarında yani para kazanmaya başladıklarında bu ücreti öderler. Ayrıca ülkedeki burs programları aracılığı ile de yardım alabilirsiniz.

TAFE (Technical and Further Education)

Avustralya eğitim sistemi ayrıca Teknik ve İleri Eğitimi simgeleyen TAFE isimli bir kurumu da içermektedir. TAFE kursları mesleki amaçlı olup mezuniyet sonrası bir işe girmeyi hızlandırmak için tasarlanmıştır. Bir TAFE eğitiminin maliyeti üniversiteye kıyasla çok oldukça düşüktür.

TAFE’lerin üniversiteye kıyasla birkaç avantajı bulunmaktadır. Bunlar;

  • Üniversiteden daha az maliyetlidirler.
  • Mezun olduktan sonra bir mesleki alanda çalışmaya başlayabilirsiniz.
  • 2 yıl sürelidirler.
  • Üniversiteye kabul almaktan daha kolay bir başvuru süreçleri vardır.
  • TAFE dersleri daha pratiğe yönelik bir uygulama sunmaktadır.

Avustralya’daki okul türleri:

  • Devlet / Kamu Okulları

Avustralya’daki kamu veya “devlet” okulları ücretli olmayan okullardır. Bunlar okul eğitimine fon sağlayan Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülür. Günlük okullar olabileceği gibi sistem içinde yatılı okullar da mevcuttur. Çoğu devlet okulları, ekstra kaynakları ve faaliyetleri finanse etmek için ebeveynlerden gönüllü olarak ücret talep etmektedirler.

Diğer masraflar ise, üniformalar, kitaplar ve geziler gibi masraflar öğrenci tarafından karşılanır. Öğrenciler genellikle coğrafi olarak evlerine yakın bir devlet okuluna giderler.

  • Özel Okullar

Özel okullar kısmen devlet tarafından finanse edilir ancak aynı zamanda öğrenciden ücret de alınır. Bu ücretler genellikle oldukça yüksektir ve bir öğrencinin yaşı, okulun konumu ve itibarı gibi etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Genel bir ortalama söylemek gerekirse, ücretler yılda 2.000 ila 13.000 dolar arasında değişmektedir. Çoğu özel okul, akademik yeteneğe dayalı olarak verilen öğretim ücretleri için burs imkânı sunmaktadır.

Katolik Kilisesi, Avustralya’daki özel okulların büyük çoğunluğuna sahiptir ve özel okul öğrencilerinin üçte birine eğitimi bu kiliseler vermektedir.

Avustralya’daki okullar hakkında daha fazla bilgi;

  • Avustralya’daki okul yılı Ocak ayının sonlarında başlar ve Noel’in hemen öncesinde Aralık ayında sona erer.
  • Her iki yılda bir, öğrencilerin okuma yazma becerileri, Okur Yazarlık Hedefi programının parçası olarak test edilir. Bu program Avustralya’nın aritmetik ve okur yazarlık düzeylerini yükselten bir etmen olarak karşımıza çıkıyor.
  • Her okulda ebeveynler ve vatandaşlar komitesi bulunmaktadır. Ebeveynler ve öğretmenler birlikte okul politikaları, bazı müfredat ve ekstra para toplama kararını vermek için birlikte çalışırlar. Ülkemizdeki okul aile birliğinin bir benzeri uygulamadır.
  • Yerel öğrencilere en yakın okula öncelik verilmekte ve yerel lise koşullarında da bir yer garantisi verilmektedir.
  • Kabul talepleri doğrudan bir okul müdürü tarafından yapılır.

  • İlköğretim ve Ortaöğretim döneminde, öğretmenlere ve ailelere bir öğrencinin gelişimini tartışma fırsatı veren Ana-Öğretmen görüşmeleri yapılır.
  • İlkokulda öğrencilerin genellikle bir öğretmenleri bulunur. Ortaokulda öğrencilerin her bir konuda bir öğretmenleri bulunur. Bu konuda da ülkemize benzer bir uygulamaya sahip olduklarını söyleyebiliriz.
  • Okul genellikle sabah 8-9 arası başlar ve öğleden sonra 3-4 gibi biter. Öğrencilere sabah molası ve öğle molası verilir.
  • Çoğu okulda üniforma giyinmek zorunludur.
  • Birçok okulda öğrenme güçlükleri olan ve engelli öğrenciler için özel programlar da bulunmaktadır.