Ap Sınavı Nedir?

yazar:

kategori: ,

Eğitim tüm dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde son derece önem verilen bir husus. Açılımı “Advanced Placement” olan AP programı, ilk kez ABD’de uygulanan ve oradan tüm dünyaya yayılan bir programdır. Kusursuz ve mükemmeliyetçi bir eğitimi hedefleyen, geniş kapsamlı ve yoğun çalışma gerektiren AP programı, günümüzde ABD dışında 60’tan fazla ülkede bilinmekte ve uygulanmaktadır.

AP programında öğrenciler, lisedeyken üniversite derslerini alırlar ve bu derslerden muaf olurlar. Bilhassa yurt dışı üniversitelere başvurulardaki kabul aşamasında, öğrencinin lise sürecinde AP dersleri almış ve sınavları başarıyla vermiş olması, akademik sürece hazır olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilir.

AP derslerini alıp sınavları başarı ile veren öğrenciler, hem diğer öğrencilere göre daha avantajlı bir konumdadırlar, hem de üniversite eğitimine başladıklarında bu derslerden muaf olurlar. Bu arada bu öğrencilerin double majör denilen çift anadal programlarında daha kolay okuyabildikleri de bir gerçektir.

Ülkemizde bazı liseler de AP programı sunar. AP diploma programına katılan öğrenciler müfredata ek olarak AP dersleri de alırlar.

AP Programının Avantajları Nelerdir?

  • AP sınavı notları yüksek olan bir öğrenci ABD, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerde bulunan kolej ve üniversitelerin büyük çoğunluğundan kabul alabilmekte ve ilgili üniversiteye yerleşebilme imkanına kavuşabilmektedir.
  • Lisede okurken üniversite seviyesinde dersler alan öğrenci, kredilerin yurt dışındaki üniversitelerde geçerli sayılmasını sağlamış olur.
  • AP programına katılan bir öğrenci yazı yazma ve problem çözebilme yeteneklerini geliştirmiş, üniversite yıllarında gerekli olacak çalışma disiplinine adım atmış olur.
  • Online olarak alınan AP üniversite seviyesindeki dersler vasıtasıyla öğrenci, yüksek öğretim sistemine daha erken adapte oluş olur.
  • Öğrencilerin uluslararası tanınırlığı olan krediler aracılığıyla, yurt dışındaki üniversitelere kabul edilme olasılıkları yüksektir.

Türkiye’de AP Programı

Doğum yeri ABD olan ve oradan tüm dünyaya yayılan AP programı Türkiye’de Amerikan Okulları dışında az sayıda okulda uygulanıyor ve uluslararası diploma programı olarak kabul görüyor.

AP programı ülkemizde Koç, Sabancı, Özyeğin gibi üniversitelerde, öğrenciye lisedeyken aldığı derslerden muaf tutulma, kredi tamamlama ve burs alma olanağı tanımaktadır.

AP Sınavının Tarihi Ve İçeriği

AP sınavlarının içeriği lise AP öğretmenleri ve üniversite profesörlerinden oluşan bir kurul tarafından oluşturulmaktadır. AP sınavları, çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir bölümle kısa cevaplı yahut kompozisyon tarzındaki sorulardan oluşan ikinci bölümden oluşur. Sınav süresi ve sınavda çıkan soruların sayısı seçilen konulara göre farklılık gösterir. Çoktan seçmeli sorular bilgisayar tarafından, kısa cevap gerektiren sorular ve kompozisyonlar ise AP öğretmenlerince ve profesörler tarafından değerlendirilir.

AP sınavları senede bir kez Mayıs aylarında yapılır. Birden fazla AP sınavına girilebileceği gibi, 1 yıl sonra aynı sınava yeniden girme imkanı da vardır.

İki bölümün toplamından oluşan AP sonuçları 1 ila 5 arasında bir notla değerlendirilir. 3 adet AP sınavına girip hepsinden 5 üzerinden en az 3 alan öğrenciler AP Scholar unvanını alır. Sınav sonuçları Temmuz ayı içinde öğrenci ve üniversitelere gönderilir. Sonuç raporları öğrencinin o güne dek aldığı tüm AP sınav neticelerini gösterir.