Amerikan Üniversitelerine Yatay Geçiş (Transfer)

Yatay geçiş konusunu araştıran öğrenci sayısı azımsanmayacak derecede çoktur. Genellikle öğrencilerin trasfer ya da yatay geçiş ile adlandırdığımız işlemi yapmak istemelerinin temel sebepleri olarak şunları görmekteyiz;

  1. Okulunuzdan memnun olmayabilirsiniz ve farklı bir kurumda eğitim görmenin sizi daha iyi yerlere getireceğine inanıyor olabilirsiniz.
  2. 2 yıllık bir bölümü tamamladıktan sonra ön lisans diplomasını almış ve yatay geçişle bunu 4 yıllık bir lisans eğitimine tamamlamak istiyor olabilirsiniz.
  3. Okulunuz kapanmış ve açıkta kalmış olabilirsiniz. Yani daha mecburi sebeplerden dolayı böyle bir talebiniz bulunabilir.
  4. Kalan yıllarınızı farklı bir ortamda geçirerek hayatınızı değiştirmek istiyor olabilirsiniz.

Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı öğrencilerin büyük kısmı yatay geçiş konusunu araştırmaktadırlar. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde bir üniversiteye geçiş yapmanın bir yolu olup olmadığını merak etmektedirler. Biz de bu yazımızda sizlere böyle bir şansınız olduğundan ve bunu nasıl değerlendirebileceğinizden bahsedeceğiz. Buyurun yazımızın devamına;

Amerika’da transfer işlemleri oldukça yaygındır. Okudukları okulda zorlanan, okulunu pahalı bulan öğrenciler ya da alan değiştirmek isteyen öğrenciler sıklıkla transfer seçeneğinden yararlanmaktadırlar. Böyle bir şansa Türkiye’de bir üniversitede okurken de sahip olabilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki Amerika’da eğitim oldukça pahalı bir iştir. Yıllık ortalama 80.000 Dolar ile minimum 35.000 Dolar arasında bir eğitim ücreti ödemeniz beklenmektedir. Ücret dışında gerekli olan şartlar kabaca şu şekildedir;

  • İngilizce Bilgisi

Amerika, İngilizce dilinde eğitim veren bir ülke olması sebebi ile iyi seviyede bir İngilizce bilmenizi beklemektedir. TOEFL veya IELTS sınavlarından alacağınız puanlar ile başvuru yapabilirsiniz. Ancak İngilizce seviyeniz yeterli düzeyde değilse yine de korkmanıza gerek yoktur. Şartlı kabul alarak Amerika’da bir yıllık bir dil eğitimine gidebilirsiniz.

  • Akademik Yeterlilik

Bu noktada sizden transkriptiniz yani ot dökümünüzün olduğu bir belge istenmektedir. Başvuru yapmayı planladığınız üniversitenin akademik yeterliliklerini kanıtlamanız gerekmektedir.

  • Yetenek Testleri

Amerika’daki üniversiteler GRE veya GMAT olarak adlandırılan bilgi ve yetenek sınavlarından alacağınız puanları da dikkate almaktadırlar. Her üniversite ve her bölüm için girmeniz gereken sınav farklılık gösterecektir. Başvuru yapacağınız üniversitenin genel koşullarını okumanızda fayda olacaktır.

  • Referans Mektubu

Amerika üniversitelerinin bir diğer kabul koşulu ise referans mektubudur. Bu mektupları eğitim aldığınız kurumdaki hocalarınızdan isteyebilirsiniz.

  • Niyet Mektubu

Bir diğer konu ise, neden Amerika’da ve neden o üniversitede okumak istediğinizi gösteren bir niyet mektubu yazmanızdır. Bu mektupta kendinizden kısaca bahsedebilir ve etkili bir dil ile neden o üniversiteyi tercih ettiğinizi anlatabilirsiniz.

Başvuru yapmak istediğiniz üniversite ile iletişime geçerek ek istekleri olup olmadığını öğrenebilir, bu talepleri karşılayıp karşılayamadığınıza karar verebilirsiniz. Başvuru sırasında en önemli noktalardan birisi not ortalamanız olacaktır. Amerika’daki pek çok üniversite 4 üzerinden 3 oranında bir ortalama istemektedirler. Elbette daha düşük not ortalaması ile kabul eden üniversiteler de bulunmaktadır ancak bunların sayısı oldukça azdır. Bu sebeple ortalamanızı yüksek tutmanızda fayda olacaktır.

Bunun yanı sıra, Amerika’ya gittiğiniz zaman Türkiye’de aldığınız derslerin bir kısmını saydıramama ihtimaliniz bulunmaktadır. Bu sebeple eğitim sürenizin uzayabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.

Transfer işlemler genellikle aynı alanda olmaktadır. Yani Türkiye’de işletme eğitimi alırken Amerika’da mühendislik eğitimine başvurmak çok mantıklı olmayacaktır. Ancak yakın bir alana, örneğin ekonomi bölümüne transferiniz olabilmektedir.

Tavsiye olarak söyleyebileceğimiz şey ise, 2. Veya 3. Sınıfta iken bu tarz bir transfer işlemine başvurmanız olacaktır. Çünkü Amerika’da diploma alabilmek için üniversitelerinde belli bir süre eğitim almış olmanız gerekliliği aranmaktadır.