Amerika Birleşik Devletlerinde Üniversitelere Başvuru Süreci

yazar:

kategori: ,

Eğer üniversite eğitiminize Amerika Birleşik Devletleri’nde devam etmeye karar verdiyseniz bu üniversitelere nasıl başvuru yapılacağını ve başvuru sürecinin neler içerdiğini ya da ne gibi özelliklere sahip olduğunuzu bilmeniz gerekmektedir. Bunun için hazırladığımız bu yazımızda Amerika’daki bir yüksek öğrenim kurumuna başvuru sürecinin nasıl işlediğini sizin için yazdık. Buyurun yazımızın devamına;

Ön Lisans ve Lisans Seviyesi için Başvuru Süreci

Liseden mezun olmak üzeresiniz ve bundan sonraki eğitiminize Amerika’da devam etmeye karar verdiniz, bunun için neler sizi beklemektedir öğrenmek istiyorsanız yazımızın devamını takip edin!

Ne zaman Başvurmalıyım?

Öncelikle başvurmayı düşündüğünüz programları önceden araştırmaya başlamalı ve en azından 12 ile 18 ay öncesinde bu başvuru sürecine başlamalısınız. Bu sırada istediğini okulların sizden beklediği belgeleri hazırlamalı ve başvuruya başlamalısınız.

Başvuru için Hangi Belgeler Gerekmektedir?

Okuldan okula istenen belgeler değişebilse bile genel olarak sizden istenecek belgeler şunlar olacaktır;

  • Lise Diploması (4 üzerinden en az 2,5 ortalamaya sahip olmalısınız)
  • Not Durum Belgesi (Transcript)
  • Amerika’da üniversiteye girebilmek için gerekli olan SAT (Scholastic Aptitude Test) ya da ACT (American College Test) resmi sınav sonuçları ( Bu sınavlar seçeceğiniz bölüme göre değişiklik göstermektedirler. Örneğin hukuk fakültesi için Law School Admission Test (LSAT) sınavına ya da tıp fakültesi isteyen öğrencilerin MCAT (Medical College Admission Test) sınavına girmesi gerekir.)
  • TOEFL (Test of English as a Foreign Language)veya IELTS ((International English Language Testing System)resmi sınav sonuçları
  • Okuduğunuz kurumdan alacağınız referans mektupları
  • Bu bölümü neden istediğinize dair bir motivasyon mektubu
  • Başvuru ücreti
  • Banka Mektubu
  • CV

Lisans ya da Ön Lisans Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başvuru belgeleri tamamlandıktan sonra online olarak başvurunuzu yapmanız gerekir. Bu sırada eğer TOEFL ya da IELTS sınavlarından yeterli sonucu alamamış ancak diğer seçenekleri sağlıyorsanız şartlı olarak kabul edilebilirsiniz.

Başvuru yapma sürecinde burs imkanlarını araştırmayı ihmal etmemelisiniz. Eğitim ücretleri yüksek olan bu ülkede burs bulabilmek size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Ayrıca uluslar arası anlamda pek çok öğrenci başvuru yapacağı için ciddi bir rekabet ortamı olduğu unutulmamalı ve buna göre en iyisi yapılmaya çalışılmalıdır.

Yüksek Lisans Seviyesi için Başvuru Süreci

Graduate Study olarak adlandırılan bu seviye, lisansüstü eğitimin ilk adımıdır. Bu eğitim, tezli veya tezsiz olarak ikiye ayrılmıştır. Hangisini yapacağınıza kararı siz vereceksiniz. Yüksek lisansta okunan bölüme göre alınan ünvanlar şunlardır:

  • Master of Arts (M.A.): Sosyal Bilimler Alanı
  • Master of Science (M.S.): Fen Bilimleri ve Mühendislik Alanı
  • Master of Fine Arts (MFA): Güzel Sanatlar Alanı
  • Master of Business Administration (MBA): İşletme Alanı

Şimdi gelelim başvuru sürecine;

Ne Zaman Başvurmalıyım?

Lisans eğitiminizi bitirdikten sonra başvurmanız gerekmektedir. Gitmek istediğiniz tarihten yaklaşık olarak 1 yıl önceden bu sürece başlamış olmanı gerekir.

Başvuru için Hangi Belgeler Gerekmektedir?

Bölümden bölüme ve okuldan okula değişecek olan bu belgeler genel çerçevesi ile şunlar olmalıdır;

  • Lisans diploması (4 ortalama üstüden en az 3 olması gerekmektedir. 3 ortalamanın altında kabul eden okullar bulunsa da bunların sayısı oldukça azdır.)
  • Not Durum Belgesi (Transcript)
  • TOEFL (Test of English as a Foreign Language)veya IELTS ((International English Language Testing System)resmi sınav sonuçlarınızın iyi ve yeterli olması gerekmektedir.
  • En az üç adet referans mektubuna sahip olmanız gerekmektedir. (Bunlar başarılı olduğunuz derslerin hocalarından alınsa daha iyi olacaktır.)
  • Lisans hayatınız boyunca yapmış olduğunuz tüm konferanslar, sunumlar, çalışmalar, stajlar, kazanmış olduğunuz ödüller gibi olguların belgeleri oldukça önemlidir. Unutmayın ki, eğer alanınızda uzmanlaşmak istiyorsanız bu tip şeyleri yapmış olmanız çok önemlidir.
  • “Statement of Purpose” veya “Personal Statement” olarak adlandırılan oldukça detaylı ancak lafı da çok uzatmadan hazırlayacağınız bir motivasyon mektubu. Bu mektupta neden bu bölümü seçtiğinizi, neden uzmanlaşmak istediğinizi, neden Amerika’da ve neden özellikle seçtiğiniz üniversitede okumak istediğinizi güzel bir şekilde açıklamalı, gelecek planlarınızdan söz etmelisiniz.
  • Banka hesabınızda eğitiminizi karşılamak için yeterli bir miktar olduğunu gösteren banka mektubu. (Sizin ya da size sponsor olacak olan kişinin banka hesap bilgileri gerekmektedir.)
  • Lisansüstü eğitim için puanınızın çıkmasını sağlayan GRE (Graduate Record Examinations) sınavından yeterli sonucu aldığınızı gösteren belge gereklidir. (Eğer işletme alanında yüksek lisans yapmak istiyorsanız GMAT (Graduate Management Admissions Test) sınavından yeterli puan aldığınızı gösteren belge gerekmektedir.)

Yüksek Lisans Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle, her okulun başvuru tarihi farklı olduğu için bu anlamda iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir.

Yüksek lisans eğitimine başvururken Amerikan Üniversiteleri’ne ödemeniz gereken Application Fee ismi verilen 40 dolar ile 250 dolar arasında değişen bir başvuru ücreti alındığı için başvuru yapmak istediğiniz okul sayısını 5 ile 10arasında tutmak sizin için faydalı olacaktır.

Başvuru sonrasında olumlu değerlendirildiğiniz takdirde bu okullar sizinle mülakat yapmak isteyeceklerdir. Bu mülakatlar internet üzerinden online yapılabildiği gibi aynı zamanda ülkenizde bulunan bu okulun bir mezunu aracılığı ile de yapılabilmektedir.

Ciddi bir rekabet ortamının olduğu unutulmayarak, elden gelenin en iyisi yapılmalıdır.

Doktora Seviyesi için Başvuru Süreci

Eğer lisansüstü eğitiminize daha fazla devam etmek istiyor ve doktora programlarına katılmak istiyorsanız şöyle bir başvuru süreci izlemeniz gerekmektedir;

Ne Zaman Başvurmalıyım?

Bu programda başvuru süreleri okuldan okula değişim göstereceği için çok iyi araştırmış olmanız gerekmektedir. Başvuru tarihleri başlamadan yaklaşık 1 yıl kadar evvel bu sürece başlamanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.

Başvuru için Hangi Belgeler Gerekmektedir?

Bölümden bölüme ve okuldan okula değişecek olan bu belgeler en genel hali ile listelenirse şu şekilde bir şey olmalıdır;

  • Not Durum Belgesi (Transcript) – ( Not ortalamanızın 4 üzerinden en az 3 olması gerekmektedir)
  • TOEFL (Test of English as a Foreign Language)veya IELTS ((International English Language Testing System)resmi sınav sonuçlarınızın oldukça iyi olması beklenmektedir.
  • Bütün bir eğitim hayatınız boyunca yapmış olduğunuz tüm konferanslar, sunumlar, çalışmalar, stajlar, kazanmış olduğunuz ödüller gibi olguların belgelerinin gösterilmesi oldukça önemlidir. Artık en üst seviye eğitim basamağına geldiğinizin farkına varmalısınız.
  • “Statement of Purpose” veya “Personal Statement” olarak adlandırılan oldukça detaylı ancak lafı da çok uzatmadan hazırlayacağınız bir motivasyon mektubu. Bu mektupta neden bu bölümü seçtiğinizi, neden uzmanlaşmak istediğinizi, neden Amerika’da ve neden özellikle seçtiğiniz üniversitede okumak istediğinizi güzel bir şekilde açıklamalı, gelecek planlarınızdan söz etmelisiniz.
  • Doktora seviyesinde başvuru yaparken ayrıca başvuru yapacağınız okul sizden daha önceden yaptığınız çalışmalardan 5 ya da 10sayfalık bir örnek bölüm de isteyebilir.

Doktora Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle doktora programı başvurularının yüksek lisans programı tarihlerinden daha erken kapandığınızı bilmeli ve takviminizi buna göre ayarlamalısınız.

Başvurunuzdan sonra eğer olumlu değerlendirilirseniz bu okullarla videolu mülakat yapabilirsiniz.

Doktora programına da başvururken her üniversite Application Fee adı altında bir başvuru ücreti aldığı için başvuru sayınızı çok abartmamak sizin için faydalı olacaktır

Doktora seviyesinde burs olanakları daha geniş olduğundan bunların da itina ile araştırılması sizin için iyi olur.