Yurtdisiegitim.net

Amerika Birleşik Devletleri’nde İklim Özellikleri

Genel Bakış

Amerika Birleşik Devletleri, yüzölçümü açısında bakıldığında dünyadaki en büyük dördüncü ülkedir. Doğudan batıya 4.500 km genişliğindedir ve 48 tanesi bir arada, birisi Hawaii adaları ve diğeri Alaska ile birlikte toplamda 40 eyaletten oluşmaktadır. Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu’na kıyısı olan bu ülke Meksika ve Kanada’ya komşudur.

Geniş bir alana yayılmış olması çeşitli iklimlerin görülmesine sebep olmaktadır. Ilıman iklim, çöl iklimi gibi çok sayıda iklim görülmektedir ve ülkenin %30’dan fazlası ormanlık alanlarla kaplıdır. Çok sayıda iklimin olması çeşitli bitki örtüsü olmasına sebep olmaktadır.

İklim Türleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin büyük bir kısmına kara iklim hakimdir. Bu yüzden ülke içinde günlük gece ve gündüz sıcaklık farklılıkları oldukça fazladır. Ayrıca kışları çok fazla soğuk, yaz ayları ise çok sıcak geçmektedir. Kara iklimi görülmesinin en büyük sebebi ise doğuda ve batıda kıyılarda yer alan sıradağlardır.

Bu sıradağlar olması sebebi ile kıyı şeritleri dışında iç kesimler okyanustan etkilenmez. Kuzey yarım kürenin orta bölgesinde yer alan yaz aylarında Meksika tarafından sıcak hava ve yağmur alırken kış aylarında ise Kanada tarafından gelen soğuk havaların etkisinde kalır.

Kış aylarında kuzeyden gelen soğuk hava ülkeyi oldukça etkiler. Ancak yaz aylarında ülkenin iç kısımları oldukça sıcaktır. En yüksek sıcaklık farklılıkları Yukarı Missisipi bölgesinde görülmektedir.

Yazları 38 dereceye çıkan bu kuzey eyaletleri bölgesi kışları ise -20 dereceye kadar düşerek yaklaşık 58 derece farkın görüldüğü bir bölgedir. Batı bölgesi daha kurak olarak görürken doğuda ise daha çok yağış görülmektedir ancak ülke geneline bakacak olursak, yağış miktarı her yerde aynı sayılır ve çok fazla değildir.

Ülkenin kuzey batı kısmına yani Alaska taraflarına gidildiğinde ise daha yumuşak bir iklimle karşılaşmaya başlarsınız. Burada yaz ayalarında ortalama 14 derecelik bir hava görülürken, kış aylarında ise bu hava durumu sıfır derecenin altına pek düşmez. Hawaii’ye gidecek olursak da burasının yaz kış ortalama 25 derece dolaylarında olduğunu söylemek mümkündür.

Platoların ve büyük havzaların yaygın olduğu ülkede çayırları ve kaktüsleri yoğunlukla görmek mümkündür. Özellikle daha iç kısımlarda kalan bölgelerde çöl ortamı mevcut olduğu için büyük havza ve kaktüsleri bollukla görebiliriz.

Kaliforniya taraflarında Akdeniz iklimi görülmektedir. Florida’ya ve Hawaii’ye gidildiğinde ise tropikal iklim ile karşılaşılmaktadır. Aynı zamanda Alaska’da yarı arktik iklim ile karşılaşırız. Yani kısacası Amerika’ya baktığımızda yüz ölçümü olarak geniş bir bölgeyi kaplaması sebebi ile pek çok çeşitte iklimle karşılaşmak mümkündür.

Doğa Olayları

Doğal felaketler sıklıkla karşımıza çıkabilir. Güney taraflarında genellikle sel baskınları meydana gelirken kuzey veya doğu bölgelerinde ise şiddetli fırtınalar ve kasırgalar oluşmaktadır. Ülkenin daha güneydoğu bölgesine gidersek de burada çöllerle karşılaşırı ve genellikle kum fırtınaları burada karşımıza çıkar. Hawaii’de yer alan Waialeale Dağı ise dünya üzerindeki en çok yağış alan bölge olarak görülmektedir.

Yeryüzü Şekilleri

Okyanusa paralel uzanan dağlar ülkenin hem doğu hem de batı kıyısını kaplamış durumdadır. Aynı zamanda okyanus kıyıları verimli toprakların toplandığı bir yerdir. Pek çok göl görebileceğiniz gibi ülkedeki buzul göllerinin sayısı da oldukça fazladır. Hawaii adaları volkanik geçmişe sahip adalardır ve Büyük Okyanus’ta bulunurlar. Missisipi Amerika’daki en uzun akarsudur ve ülke akarsular bakımından da oldukça zengindir.

Ülke topraklarının yarısından fazlası tarım toprağıdır. Ülkenin orta kısımlarına gidildikçe yükseklik artar. Kayalık dağları fazlasıyla yoğundur. Ayrıca Niyagara gibi harika bir çağlayan da bu ülke sınırları içinde yer almaktadır.

Makaleyi paylaş