Almanya’da Yüksek Öğrenim Sistemi

yazar:

kategori:

Lise hayatınızı tamamlamak üzereyseniz ya da tamamlamışsanız kendinize pek çok yüksek öğrenim imkanı araştırması yapmaya başlamışsınızdır bile. Özellikle son yıllarda yüksek öğrenimini yurt dışında tamamlamak isteyen pek çok öğrenci ile karşılaşmaktayız. Öğrencilerin öğrenimlerini yurt dışında tamamlamak istemelerinin pek çok sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler şunlardır:

  1. Ülkelerine geri döndükleri zaman meslektaşlarından bir adım önde olma istenci,
  2. Gittikleri ülkede kalıp yurtdışında yaşama fırsatını yakalamanın kolaylığı,
  3. Daha iyi üniversitelerde eğitim alma imkanı,
  4. Vizyonlarını genişletmek amaçlı yurtdışında eğitim almak istemek.

Bu sebepleri bir araya getirdiğimiz zaman karşımıza seçenek olarak pek çok ülke çıkmaktadır. Ancak Almanya bunlar arasında hep bir adım daha önde olmuştur. Bunun en büyük sebebi ise Avrupa kıtasında yer alması ve ülkemize yakın olması diyebiliriz. Bunun dışında yüksek öğretimin ücretsiz olması da bir sebep olarak gösterilebilir. Ayrıca Almanya’da bulunan çok sayıda iyi firma ile tanışıp buralarda çalışma şansına sahip olabilirsiniz.

Almanya’da yaklaşık 400 adet üniversite bulunmaktadır ve bu üniversitelerden yaklaşık 120 tanesi özel üniversite olup gerisi devlet üniversitesidir. Üstelik Almanya’nın en iyi üniversiteleri devlet üniversitelerinden oluşmaktadır. 175 şehre genel olarak yayılmış olan bu üniversitelerde 15 binden fazla program mevcuttur. Bu sayede seçim yapma şansınız oldukça kolay olacaktır.

Ülkede yaklaşık olarak 2,5 milyon adet üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Yaklaşık 30 bin tane de Türk öğrenci bulunan Almanya’da uluslar arası öğrencilerin sayısı da oldukça fazladır.

Lisans Eğitimi

Almanya’da lisans programları tıp, eczacılık ve veterinerlik gibi bölümler dışında genellikle 3 yıl sürmektedir. Yüksek lisans programları ise genellikle 2 yıl sürmektedir. Doktora yapmak isterseniz bu programlar da genel olarak en az 3 yıl sürmektedir. Ülkede en genel tanımlaması ile 3 çeşit üniversite yapısı bulunmaktadır. Bunlar;

  • Üniversiteler (Universitäten)
  • Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri (Fachhochschulen)
  • Sanat, Müzik, Sinema Eğitimi Veren Üniversiteler (Kunst- und Musikhochschulen)

Şimdi gelin bu 3 türü yakından tanıyalım;

  • Üniversiteler (Universitäten)

Teknik ve normal olmak üzere ikiye ayrılan üniversiteler oldukça geniş bir program yelpazesi sunmaktadır. Bu tür üniversitelerde hem öğrenme hem de araştırma eşit bir biçimde bulunmaktadır. Bu kurumlarda oldukça yüksek kalitede eğitim alabilirsiniz ve sundukları çok sayıdaki programdan istediğinizi seçip okumaya başlayabilirsiniz.

  • Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri (Fachhochschulen)

Bu kurumları Türkiye’deki meslek yüksek okulları ile karıştırmamak gerekir. Bunlar da üniversite seviyesindedirler ve daha çok mühendislik alanında eğitim vermektedirler. Alman mühendisliğinin kaliteli olmasının borçlu olduğu kurum işte bunlardır. Teoriden ziyade pratiğe yönelim bir anlayış izleyen bu kurumlarda staj imkanları oldukça yoğundur. Bu tip üniversiteler sanayi ve endüstri ile iç içedir. Bu üniversiteler FH, HS ya da H olarak kısaltılmaktadır. Daha çok teknik eğitime yönelik olan bu kurumlar, sektörün ihtiyaçlarına yönelik bir müfredat kullanmaktadırlar. Bu yüzden de pratik hayatta daha fazla başarı yakalanmasını sağlamaktadırlar. Bu üniversitelerde sosyal bilimler ya da tıp gibi alanlarda eğitim verilmemektedir. Ancak mühendislik ve işletme alanlarında yoğunluklu eğitim verilmektedir.

  • Sanat, Müzik, Sinema Eğitimi Veren Üniversiteler (Kunst- und Musikhochschulen)

Ülkemizde güzel sanatlar ile alakalı bir üniversite bulunmamaktadır. Güzel sanatlar bölümleri ancak üniversitelerde fakülte olarak okutulmaktadır. Ancak Almanya’da sadece bu alana özel açılmış ve eğitim veren tam 52 adet yüksek öğrenim kurumu bulunmaktadır. Almanya’da sanatın ne kadar ilerlemiş olduğu ortadadır, bu sebeple bu tip kurumlarda ciddi anlamda kaliteli bir eğitim anlayışı hakim durumdadır.

Genel olarak baktığımız zaman ise Almanya’da yüksek öğretim sistemi oldukça gelişmiştir ve bunun yanı sıra ciddi anlamda kaliteli bir eğitim anlayışı sunmaktadırlar. Bu ülkede okumak geleceğiniz için kesinlikle vereceğiniz en iyi kararlardan birisi olacaktır.

Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi Almanya’da eğitim harçları kaldırılmıştır. Sadece üniversitenin kimi masrafları için dönemlik ortalama 200 Euro gibi bir ücret alınmaktadır. Bazı eyaletlerdeki üniversitelerde ise alınan karar göre dönemlik 500 Euro harç alınmasına karar verilmiştir. Yine de diğer ülkelerle kıyasladığımız zaman bu ülkedeki eğitim sistemi hepsinden ucuzdur. Yüksek lisans ve doktora seviyesinde bir miktar daha pahalı olsa da bu seviyelerde de geniş burs olanakları bulunmaktadır.

Yüksek Lisans Eğitimi

Yüksek lisans eğitimi de devlet üniversitelerinde ücretsizdir, sadece düşük bir miktarda öğrenim harcı alınmaktadır. Yüksek lisans eğitimi alabilmek için öncelikle bildiğiniz gibi lisans diplomasına sahip olmanız gerekmektedir. Ayrıca kimi bölümler İngilizce, kimi bölümler ise Almanca dilinde eğitim verilmektedir. Buralarda okuyabilmek için İngilizce ve Almanca dil yeterlilik şartı aranmaktadır.

Özel üniversitelerde ise lisans programları ücretlidir ancak devlet üniversitelerinin kalitesiz olduğunu düşünmenize gerek yoktur. Aksine devlet üniversiteleri özele kıyasla daha iyidir. Almanya’da eğitimin düşük ücretli olmasının sebebi devletin bu yönde bir karar almış olmasıdır ve üniversiteleri devletin fonluyor olmasıdır.

Doktora Eğitimi

Almanya’da neredeyse her yıl 25 bin kişi doktora yapmaktadır. Doktora programı Almanya’da oldukça yaygındır. Her yıl dünyanın her yerinden pek çok insan bu ülkeye doktora yapmak için gelmektedir. Almanya’da doktora yapabilmek için yüksek lisans seviyesini ok iyi bir not ile bitirmiş olmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra iyi derecede İngilizce biliyor olmanız sizi bir adım öne çıkaracaktır. Almanya’da iki tip doktora programı mevcuttur. Bunlar;

  • Individuell(Bireysel)
  • Strukturiert(Yapılandırılmış)

Individuell(Bireysel)

Bu tip doktora programında iş ilanı arar gibi kendinize uygun bir doktora ilanı aramanız gerekmektedir. Fakültelerde istediğinize uygun bir program bulduktan sonra bireysel olarak bu programlara başvuru yapabilirsiniz. İlanı bulduktan sonra ilanı yayınlamış olan profesöre bir başvuru yazısı yollamanız gerekmektedir. Bunun üstüne profesör ile Skype gibi mecra üzerinden mülakata giriyorsunuz. Eğer olumlu giderse bu kabulden sonra üniversitenin Uluslar arası Ofis departmanına başvuruda bulunuyorsunuz. Bu tip doktora programları 3 ile 5 yıl arasında bir süreyi kapsamaktadır.

Strukturiert(Yapılandırılmış)

Bu tip doktora uluslar arası anlamda bildiğimiz doktora programıdır. Bu tip doktora programının eğitimi ise 3 ile 4 yıl arasında sürmektedir. Almanya’da 700’e yakın alanda doktora programı mevcuttur, bu da istediğiniz her alanda çalışma olanağınız olduğunu göstermektedir.

Bu tip doktora programının listesi toplu bir biçimde bir sitede bulunmamaktadır. Toplu olarak araştırmak yerine tek tek üniversitelerin sitesine girerek araştırma yapmanız gerekmektedir. Her üniversite kendi alanında farklı bir program sunmaktadır. Siz de gitmek istediğiniz şehre ve üniversiteye göre kendi programınızı araştırıp bulabilirsiniz. Bu tip bir doktora programına kabul alma şansınız biraz daha düşük olarak görülmektedir.

Doktora programlarında dil yeterliliği konusunda her üniversitenin farklı bir talebi bulunmaktadır. Bunun dışında doktora programı için Almanya geniş bir burs seçeneği sunmaktadır. Araştırma yaptığınız süre boyunca daha iyi işler çıkarabilmek için maddi olarak yardım bulabilirsiniz. Hatta bu sırada pek çok doktora yapan kişi, üniversitelerde asistan olarak çalıştığı için maaş bile almaktadırlar. Siz de bu tip bir fırsat bulabilirseniz emin olun ki sizin için büyük bir şans olacaktır.