Almanya’da Üniversitelere Başvuru Süreci

yazar:

kategori:

Yurt dışında eğitim alma konusu son yılların en popüler olma konusu olma durumunu hala sürdürmektedir. Bunun sebebi ise artık firmalar daha farklı yetkinliklere sahip insanlar ile çalışmak istiyor ve küreselleşen dünya da buna göre şekilleniyor. Artık okyanus aşırı ülkelerde bile eğitim almak bu kadar kolayken hemen yakınımızdaki Almanya’da eğitim almak gerçekten çok daha çekici geliyor. Bu çekicilikte elbette kaliteli Alman eğitim sisteminin de yüksek bir payı bulunmaktadır.

Tüm dünya tarafından kabul görmüş olan Alman eğitim sistemi size pek çok şey katacaktır. Bu katacaklarının en başında kesinlikle Almancanızı geliştirmek yer almaktadır. Bunun dışında eşsiz bir yurt dışı deneyimi yaşayarak vizyonunuzu geliştirmek de önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca Almanya’da eğitim almak sizi ileride mezun olduğunuz zaman meslektaşlarınız arasında bir adım öne geçirecektir. Bunlar gibi pek çok sebep sizin Almanya’da yüksek öğrenim görmek isteme oranınızı artırmaktadır. Bir de bunların yanı sıra Almanya’nın eğitim sisteminin ücretsiz olması sizi daha da ikna edecektir.

Şimdi, yüksek öğrenim sürecine başvurma kısmına geçmeden evvel kısaca Almanya’da yüksek öğrenim sisteminin nasıl işlediğine göz atalım;

  • Lisans Eğitimi

Lisans eğitimi 3 sınıfa ayrılmaktadır;

  • Üniversiteler (Universitäten)

Bunlar bizim bildiğimiz üniversitelerdir. Teknik ya da normal olarak ikiye ayrılan bu kurumlarda pek çok alanda eğitim alma şansına sahip olursunuz.

  • Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri (Fachhochschulen)

Üniversite seviyesinde olan bu kurumlar genellikle mühendislik alanında eğitim verirler ve pratiğe yönelik bir eğitim sistemleri vardır. Şirketler ile işbirliği halinde olarak sektörün ihtiyaçlarına yönelik bir müfredata uyarlar ve geniş staj imkanı sağlarlar.

  • Sanat, Müzik, Sinema Eğitimi Veren Üniversiteler (Kunst- und Musikhochschulen)

Adından da anlaşılacağı üzere sanat alanında eğitim veren bu üniversiteler Almanya’da oldukça kaliteli bir yapıya sahip olmaları ile tanınırlar. Bunları ülkemizdeki güzel sanatlar fakültesinin üniversite olmuş versiyonu şeklinde düşünebilirsiniz.

  • Yüksek Lisans

Yüksek lisans eğitimi, lisans diplomasına sahip olan öğrencilerin alanlarında uzmanlaşmak üzere okudukları bir yüksek öğrenim şeklidir. Almanya’da bununla ilgi pek çok seçenek bulabilirsiniz.

  • Doktora

Almanya doktora programları ile ünlüdür. Geniş bir hibe ve araştırma alanı yoğunluğu ile ilgileri üstüne çeken bu programları ister bir profesöre bağlı olarak isterseniz de üniversiteye bağlı olarak sürdürebilirsiniz.

Şimdi gelelim başvuru sürecinin nasıl işlediği konusuna;

Lisans Başvurusu

  • Ülkemizdeki ÖSS sınavına girmek

Lise mezuniyetiniz sonrasında ÖSS sınavına girip yeterli bir puan aldıktan sonra ülkemizdeki herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümüne yerleştirilmiş olmanız gerekmektedir. Bu noktada özel ya da devlet üniversitesi fark etmez ancak açık öğretim yerleştirmeleriniz sayılmamaktadır. ÖSYM yerleştirme belgeniz yerleşmenizden sonra 2 yıl geçerliliğini koruyacağı için yerleştiğiniz okula kayıtlansanız bile bu durum Almanya’ya başvuru yapmak için daha 2 yılınız olduğu anlamına gelmektedir.

  • Şartlı Kabul Almak

Bir üniversiteye yerleştikten sonra Almanya öğrenci vizesi çıkartabilmeniz için şartlı bir üniversiteden şartlı kabul belgesi almanız gerekmektedir. Bu belge için de öncelikle Almanya’daki başvurmayı düşündüğünüz üniversitelerin istediği kriterleri sağlıyor olmanız gerekir ve başvurunuzu yaptıktan sonra kayıtlanma aşamalarına geçmeden evvel üniversitenin size bir şartlı kabul belgesi yollamasını istersiniz. Bu o kadar kolay bir süreç değildir, çünkü Almanya herkesi kabul etmemektedir.

  • Öğrenci Vizesine Başvurmak

Başvurduğunuz üniversiteden şartlı kabul belgenizi aldıktan sonra Almanya konsolosluğuna ya da bu konuda hizmet veren diğer kuruluşlara başvurarak bu belgeyi sunarak öğrenci vizesi talebinde bulunmanız gerekmektedir.

  • Almanca Yeterlilik Belgesi

Bütün bu adımları hallettikten sonra başvuru yaptığınız üniversiteye dil yeterlilik belgenizi göndermelisiniz ve asıl üniversiteye kayıtlanma sürecine geçmelisiniz. Almanca yeterlilik için ise Alman üniversitelerinin kabul ettiği iki sınav bulunmaktadır. Bunlar; TestDAF ve DSH 2 sınavlarıdır. Bu sınavlardan yeterli puanınız olması durumunda üniversiteye kesin kayıtlanma aşamasına geçebilirsiniz.

Ancak dilerseniz şartlı kabul ve vize işlemleriniz sonrasında farklı üniversitelere de başvurma şansınız olacaktır. Bunun dışında Almanca yeterlilik belgesi sunsanız bile öncelikle Almanca hazırlık okuyacağınız için güz ya da bahar yılında başvurmak gibi kesin başvuru tarihleri bulunmamaktadır. Sadece yerleştirme belgenizin süresi 2 yıl olduğu için bu süre içinde başvurmanız gerekir. Ayrıca Almanya öğrenci vizesi için de lise mezuniyetinizin üstünden çok yıl geçmemiş olması sizin lehinize olacaktır. Bu sebeple çok uzun süre beklememenizi öneririz.

İlk başvuru sürecinde sizden istenecek olan belgeler şunlardır;

  • Lise diplomanız (Almanca tercüme edilmiş, noter onaylı)
  • Lise transkriptiniz (Almanca tercüme edilmiş, noter onaylı)
  • ÖSYM yerleştirme belgeniz (Almanca tercüme edilmiş, noter onaylı)

Yüksek Lisans Başvuruları

Almanya’da bir yüksek lisans programına başvurmak için öncelikle bir lisans eğitimini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Yani bir lisans diplomanız olmadan bu programa başvuru yapılmamaktadır. Lisans diploması sahibiyseniz Almanya’da yüksek lisans yapmak için gereklikler şunlardır;

  • En az 2,70 diploma notu

Almanya’daki üniversiteler en az 2,70 lisans not ortalamasına sahip olan öğrencileri yüksek lisans programlarına almaktadırlar. Ortalamanız ne kadar yüksek olursa kabul alma şansınız da o derece artacaktır bu yüzden bu ortalama konusuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca kimi üniversiteler 2,70 altı ortalamaları da kabul etmektedir ancak bu durum sizin vize alırken yüksek ihtimal red almanıza sebep olacaktır.

  • Yüksek lisans bölüm seçimi

Almanya’da yüksek lisans okuyacağınız bölümün lisans bölümünüzün devamı niteliğinde olması gerekmektedir. Yani lisansta ne okuduysanız ancak onun üstüne yüksek lisans yapabileceğinizi unutmayın ve buna göre başvuruda bulunun.

  • Motivasyon mektubu

Motivasyon mektubu sorunsalı oldukça önem arz etmektedir. Çünkü bu mektup sayesinde sizin bu konuda gerçekten istekli olduğunuz anlaşılabilir. Almanca dilinde yazacağınız bu mektupta neden Almanya’da yüksek lisans yapmak istediğinizi ve neden o şehirdeki o üniversiteyi seçtiğinizi çarpıcı bir dil ile dile getirmeye çalışın.

  • Referans mektubu

Lisans mezunu olduğunuz kurumdaki hocalarınızdan alacağınız referans mektupları sizi tanımalarını sağlayacağı için oldukça önemlidirler. Profesörlerden ya da bölüm başkanlarından alacağınız referans mektubu daha fazla önem arz edecektir. Bu yüzden bu hocalarınızla aranızı lisans eğitiminiz boyunca iyi tutmanız gerekmektedir.

Bütün bunlardan sonra şartlı kabulünüzü kesin kayıta çevirmek için tıpkı lisans başvurusundaki gibi Almanca yeterliliğinizi gösterecek belgelerinizi de okula sunmalısınız. Bundan sonraki süreç kesin kayıtlanma olacaktır.

Doktora başvuruları için de dilerseniz bireysel ya da yapılandırılmış başvuruda bulunabilirsiniz. Bireysel başvuruda bir profesör ile direkt iletişime geçerek kendinizi kabul ettirmeniz gerekirken diğer seçenekte üniversitenin ilanlarını takip ederek buna göre başvuruda bulunabilirsiniz. Bireysel başvuruda daha çok şansınız olacağını unutmamalısınız. Ayrıca doktora yapacağınız sürede üniversitede asistanlık yaparak ücret de kazanabilirsiniz.

Almanya’da yüksek öğrenim görmek sizin için her anlamda büyük şans getirecektir. Süreç uzun ve zor bile görünse de bunun geleceğinize ne denli etki edeceğini düşündükçe bu zahmete değeceğini siz de anlayabilirsiniz. Hayallerinizin peşinden koşmak için daha fazla düşünmemelisiniz ve istediğiniz bir üniversite için hemen araştırmaya başlayarak özel koşullarına göz gezdirmelisiniz.