Almanya’da Tıp Eğitimi

yazar:

kategori:

Almanya’da tıp eğitimi almak sizler için oldukça faydalı olabilecek bir karardır ancak faydalı olduğu derecede zor bir başvuru süreci de bulunmaktadır. Yine de buradaki eğitim sonrasında alacağınız mükafatı düşünmeniz bile bu zorluğa katlanmanızın mantıklı olacağını göstermektedir.

Almanya’da tıp eğitimi almak için ilk olarak yapmanız gereken şey, ÖSYM tarafından tıp ile alakalı bir bölüme yerleştirilmiş olmanız gerekmektedir. Tıp ile alakalı olan bölümler, tıp eczacılık ya da diş hekimliği gibi bölümlerdir. Bu bölümlere yerleşmiş olan öğrenciler Almanya’ya başvuru yapabilmektedirler.

Bunun dışında bir diğer şart ise, Almancaya çok iyi derecede hakim olmanız gerekmektedir. Almanca yeterliliğinizi resmi olarak kanıtlayan bir sınav olan TestDAF sınavından oldukça yüksek bir puan almanız beklenmektedir. Bunun da anlamı Almancayı akademik anlamda da kullanabilme yeteneğinizin olması gerektiğidir.

Bu iki şart dışında lise diplomanızın da oldukça iyi bir ortalamaya sahip olması gerekmektedir. Üniversiteye kabul sürecinde bu not ortalaması da fazlasıyla dikkate alınmaktadır. Not ortalaması dışında sosyal faaliyetlerde ne derece etkin rol almış olduğunuz ve referans mektuplarınız da fazlasıyla önem arz etmektedir.

Kimi üniversiteler bütün bu saydıklarımızın yanı sıra halk arasında tıp sınavı adı ile bilinen bir sınava da tabii tutarlar sizi ve bu sınavdan alacağınız puanı da kabul sürecinde değerlendirmeye alırlar. Kısacası, gerçekten bu ülkede tıp eğitimi alabilmek gerçek bir başarı istemektedir.

Almanya’daki üniversitelere yılın 2 döneminde başvuru yapılabilmektedir. Yaz dönemi için ocak ayında, kış dönemi için ise temmuz ayında başvurular kapanmaktadır. Bu sırada şartlı kabul edilmeniz doğrultusunda dilerseniz Almanya’da bir süre dil eğitimi alıp yeniden gerekli sınavlara girerek istenilen dil şartını yerine getirebilir ve kesin kayıtlanma sürecine geçebilirsiniz.

Almanya’da öğretimin ücretsiz olması da öğrencilerin ilgisini çekmektedir ve bu uygun fiyatlı eğitim sadece sizin ilginizi değil, tüm dünyadaki öğrencilerin ilgisini çekmektedir. Bu sebeple uluslar arası öğrenci sayısı oldukça yoğun olan bu ülke her yıl pek çok başvuru yapılmaktadır. Bu da sizin sadece kendi ülkenizdeki insanlarla değil tüm dünyadaki öğrenciler ile yarışmanız gerekmektedir.

Almanya’da tıp eğitimi tam 12 sömestr ve 3 ay sürmektedir. Bu süre de 6 yıla tekabül etmektedir ve gerçekten oldukça yoğun bir eğitim anlayışı bulunmaktadır. Eğitim teorik ve pratik olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde isin teorisi öğretilirken ikinci bölümde ise tamamen pratiğe yönelik bir anlayış benimsenerek öğrencilerin hastanelerde staj yapması sağlanır. Bu sayede öğrencilerin gerçek hayatta stresle başa çıkma becerileri de değerlendirilmiş olur.

Bütün bunların yanı sıra, öğrencinin tıp fakültesi diploması alabilmesi için öncelikle 3 ay boyunca hasta bakıcılığı yapması ve 4 ay süresince de hastanelerde stajyer olarak çalışması gerekmektedir. Ancak bunun ardından öğrenciler mezun olabilmektedirler.

Almanya’da doktor ünvanını alabilmek için ülkemizden farklı olarak tıp lisans eğitiminizin yanı sıra bir de bunun üstüne doktora yapmanız gerekmektedir. Ancak doktora yaptıktan sonra doktor ünvanına sahip olabilirsiniz. Doktora tezi yazıp bunun savunmasını yapacağınız doktora sonrasında doktor olabilirsiniz.

Bunun yanında iyi bir haber olarak ise, Almanya’da TUS olmadığını söyleyebiliriz. Hatta dilerseniz Türkiye’de tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlık için de Almanya’ya başvurabilirsiniz. Almanya’da isteyen istediği bölümde uzmanlaşabilmektedir. Uzmanlık eğitiminin süresi ise uzmanlık almak istediğiniz alana göre değişiklik gösterecektir.

Almanya’da tıp eğitimi aldıktan sonra ülkemize geri dönerek diploma denkliği sayesinde mesleğinizi burada da icra edebilirsiniz. Ayrıca diploma denkliği sağlayan farklı ülkelere de gidebileceğinizi unutmamalısınız.